Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / «Μαυροπελαργοί στη λίμνη Παμβώτιδα»

«Μαυροπελαργοί στη λίμνη Παμβώτιδα»

Σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

“Κατά τις προγραμματισμένες περιπολίες των φυλάκων περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, παρατηρήθηκε ζευγάρι μαυροπελαργών στον κάμπο Βασιλικής.

Επισημαίνεται ότι ο Μαυροπελαργός(Ciconianigra), είναι προστατευόμενο μεταναστευτικό είδος(Παράρτημα I της οδηγίας 2009/147/ΕΚ, και συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό κινδυνεύον είδος). Μοιάζει πολύ με το γνωστό μας Λευκοπελαργό, είναι ελάχιστα μικρότερος, αλλά διαφέρει στο χρώμα του πτερώματος. Το σύνολο του πτερώματος στην άνω επιφάνεια του σώματος είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ, ενώ στην κάτω επιφάνεια του σώματος είναι λευκό, κυρίως στην κοιλιά και τις “μασχάλες”. Μεταναστεύει προς την Αφρική πιο αργά από το Λευκοπελαργό (συχνά μέχρι και Νοέμβριο) και επιστρέφει τον Απρίλιο.

Ο Μαυροπελαργός, αναπαράγεται σε μεγάλα ημιορεινά δάση και δασωμένες κοιλάδες, πάντα κοντά σε παραποτάμιες, παραλίμνιες ή ελώδεις περιοχές, μακριά από τους ανθρώπους. Φτιάχνει φωλιά από κλαδιά σε βράχους ή ψηλά δένδρα. Τρέφεται με μικρά ψάρια, αμφίβια και υδρόβια έντομα. Κάθε ζευγάρι γεννά την άνοιξη 3-5 αυγά που τα κλωσούν και οι δύο γονείς.

Η κύρια απειλή για τον μαυροπελαργό είναι η απώλεια ενδιαιτημάτων, αλλά και η αποψίλωση των δασών, η ανάπτυξη της γεωργίας, η αποστράγγιση και μετατροπή των υγροτόπων, η ρύπανση και η σύγκρουση με ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά..

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of