Παρασκευή , 15 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Μερόπη Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ)- «Στόχος μας η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας»-Εισήγηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

Μερόπη Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ)- «Στόχος μας η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας»-Εισήγηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας

αρχείο λήψηςΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τη μεταρρύθμιση της Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ρυθμίσεις για τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων & Πολύπλοκων Νοσημάτων, όπως επίσης και άλλες διατάξεις που αφορούν στη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

(Το  σχετικό video από την εισήγηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής

(β’ ανάγνωση του ν/σ).https://youtu.be/Hu8bKzjFCjA)

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και εισηγήτρια εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως το σχέδιο νόμου αποτελεί συνέχεια του κυβερνητικού σχεδιασμού ώστε να στηριχθεί ο χώρος της υγείας, να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και να επιτευχθεί η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Στη συνέχεια τόνισε πως οι αλλαγές στην οργάνωση της Ψυχικής Υγείας συνιστούν μια βαθιά δημοκρατική τομή στο σχήμα της διοίκησης, επιλύοντας το ζήτημα της απουσίας ενδιάμεσης διοικητικής δομής, δηλαδή ενός περιφερειακού οργάνου με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Επίσης δίνεται βάρος στην προσβασιμότητα των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης των αποκεντρωμένων δομών και υπηρεσιών.Η βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην επανεκκίνηση του συστήματος αποϊδρυματοποίησηςπρος την κατεύθυνση ενδυνάμωσης των δομών κοινωνικής φροντίδας, όπως και στην αναγκαία στελέχωση του τομέα ψυχικής υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό εξελίσσοντας και βελτιώνοντας τα τμήματα στα Γενικά Νοσοκομεία της περιφέρειας.

Όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν στα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης για τα Σπάνια και Πολύπλοκα Νοσήματα,η βουλευτής υπογράμμισε πως στόχος είναι να αναμορφωθεί το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και να υπάρξουν κοινοί κανόνες από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών και των οικογενειών τους. Επίσης, η δημιουργία δικτύων μεταξύ παρόχων υγειονομικής περίθαλψης υψηλής εξειδίκευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναβαθμίζει τη διάσταση της πρόσβασης στην διάγνωση και της θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς με παθήσεις που απαιτούν ειδική συγκέντρωση πόρων και επιστημονικής γνώσης.

Η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα σημαντικά άρθρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, τα οποία αποσκοπούν στην αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων ελλιπούς και στρεβλής νομοθέτησης των προηγούμενων χρόνων αλλά και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που ταλαιπωρούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τέλος, κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, να επανεξετάσει την ψήφο της για το ευαίσθητο κομμάτι της ψυχιατρικής φροντίδας ώστε ναμην διαιωνίζονταιτα προβλήματα εις βάρος των ψυχιατρικά ασθενών και των συγγενών τους, αλλά και των ανθρώπων που υπηρετούν αυτόν τον πολύ δύσκολο χώρο.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ενημέρωση για πανδημία, απορρίμματα και σχολεία του Δημάρχου Μ. Ελισάφ στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η πορεία της πανδημίας στην περιοχή των Ιωαννίνων, οι εξελίξεις στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of