Τρίτη , 28 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / ΜΕ ΤΗ “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ

ΜΕ ΤΗ “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ

Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στο Κέντρο Υποδοχής της Κατσικάς

Η ανοχή που δείχνει τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος είναι προκλητική και επικίνδυνη.

 Περιοδεία στο Κέντρο Υποδοχής της Κατσικάς όπου «φιλοξενούνται» περισσότερα από 1000 άτομα, πραγματοποίησαν τα μέλη της ΕΠ Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ και υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  ο Γιώργος Πρέντζας υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου και η Ολυ Τσουμάνη υποψήφια Δήμαρχος των Ιωαννιτών, αντικρίζοντας μια εικόνα εγκατάλειψης των προσφύγων

Συζητώντας με τους πρόσφυγες έγιναν φορείς πολλών παραπόνων σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με κυριότερα την ύπαρξη ενός γιατρού μόνο κάποιες πρωινές ώρες και το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία της πόλης, εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων που δυσκολεύει την εξέταση τους από το καθόλα πρόθυμο κατ΄αυτούς ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική για τα ανήλικα παιδιά τα οποία έχουν πλημμελή ιατρική φροντίδα ακόμη και έλλειψη προμήθειας γυαλιών οράσεως . Η ψυχολογική στήριξη των ανηλίκων που πέρασαν δια πυρός και σιδήρου τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μάλλον θεωρείται εξαιρετική πολυτέλεια .Ακόμα και για τα νεογέννητα βρέφη δεν υπάρχει ειδική πρόνοια αφού οι ίδιοι πρόσφυγες επωμίζονται το κόστος του βρεφικού γάλατος διότι θεωρείται φαρμακευτικό είδος και δεν παρέχεται μαζί με τα άλλα τρόφιμα και η προσφορά pampers είναι με το σταγονόμετρο

Τραγικές και επικίνδυνες είναι οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής αφού στα μικρά κοντέινερ 30 τετραγωνικών στοιβάζονται μέχρι και 7 άτομα, υπάρχει μόνο ένα κοινό πλυντήριο που λειτουργεί για 1000 άτομα καθώς δεν επισκευάζονται εδώ και καιρό τα υπόλοιπα  και  υπάρχει έλλειψη απλών οικιακών συσκευών αλλά και κουβερτών . Η απουσία  προσωπικού είναι εκκωφαντική  παρ΄όλο που έχουν γίνει ειδικές προσλήψεις συμβασιούχων από τον Δήμο οι οποίοι απασχολούνται σε άλλα πόστα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδη φύλαξη και να υπάρχει κίνδυνος για τα πολλά ανήλικα παιδιά αλλά και τις γυναίκες που βρίσκονται μόνες χωρίς οικογένεια στον καταυλισμό πολλές από τις οποίες  εξέφρασαν φόβο να κυκλοφορούνε έξω όταν σκοτεινιάζει.

Επιπλέον οι πρόσφυγες στάθηκαν ιδιαίτερα στην απαράδεκτη κατάσταση που αφορά τις διαδικασίες ασύλου, αφού παλιότερα έκαναν αιτήσεις και εξυπηρετούνταν από το γραφείο του Περάματος, τώρα καλούνται να πάνε στην Αθήνα να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα με δικά τους έξοδα την ώρα που δεν έχουν ούτε καν τα έξοδα μεταφοράς τους  και μάλιστα μετά το 2020. Η τεράστια αυτή καθυστέρηση ομολόγησαν ότι τους οδηγεί να σκέφτονται την διαφυγή τους για τις χώρες προορισμού που επιθυμούν μέσω παράνομων διακινητών. Να πως η συνειδητή εγκατάλειψη και καθυστέρηση στις διαδικασίες ασύλου τροφοδοτεί τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης. Να πώς πέφτουν θύματα σε διάφορα εργολαβικά κυκλώματα για φτηνά εργατικά χέρια.

Άκαρπες ήταν οι προσπάθειες εύρεσης κάποιου υπευθύνου από την ΜΚΟ που φέρεται να έχει την ευθύνη.

Οι υποψήφιοι με την «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» μετά την περιοδεία σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν:

«Για την παραπάνω διαμορφωμένη κατάσταση, η ανοχή που δείχνουν τόσο η περιφέρεια όσο και οι δήμοι είναι προκλητική. Το γεγονός ότι στο Κέντρο Υποδοχής της Κατσικάς ήρθαν και προστέθηκαν πρόσφυγες που έφυγαν από το κολαστήριο της Μόριας που  είναι επιπλέον επιβαρυμένοι και ευάλωτοι ,κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να λυθούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα και, με ευθύνη του κράτους, να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για την προσωρινή παραμονή των προσφύγων με επαρκή σίτιση και στέγαση, πρόσβαση σε πλήρη προληπτική  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην συνέχεια νοσοκομειακή περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή καθώς και να παρθούν ειδικά μέτρα για τις καιρικές συνθήκες του σκληρού χειμώνα που περνάμε.

Είναι απαράδεκτο να εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες σε όλη την Ήπειρο και γενικότερα στην χώρα μας, να δρομολογούνται για μετά το 2020 διαδικασίες χορήγησης ασύλου και μάλιστα στην Αθήνα. Επιπλέον οι πρόσφυγες γίνονται μπαλάκι από τη μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην άλλη, με αποτέλεσμα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να καθίστανται έρμαια και να βρίσκονται στον αέρα. Καταγγέλλουμε τόσο την εμπλοκή των ιδιωτών στην όλη διαδικασία όσο και τον χαρακτήρα των ευρωενωσιακών κονδυλίων, τα οποία δίνονται για να στηρίζουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει ανάγλυφα τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο και των αποφάσεων της ΕΕ και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που έγινε το Μάρτη του 2016 και η οποία εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και οδηγεί στο εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων.

Η συνειδητή αδιαφορία των τοπικών διοικήσεων αλλά και η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής αναφοράς στο μείζων ζήτημα από τους υποψηφίους που στηρίζουν τα αστικά κόμματα είναι απόρροια του γεγονότος ότι το ζήτημα δεν είναι της μόδας όπως πριν δύο χρόνια και δεν εμπίπτει στην παρούσα φάση στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας και στις «έξυπνες καινοτόμες μπίζνες»  που είναι απόλυτο κριτήριο γι αυτούς. Όταν όμως όπως μετά το μπάζωμα της λίμνης Παμβώτιδας έρθουν οι πλημμύρες θα δηλώνουνε σοκαρισμένοι για την ζημιά έτσι και στο προσφυγικό όταν μέσα από αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης πλημμυρήσει η οργή των προσφύγων και βγουν οι φασίστες παγανιά θα δηλώνουν υποκριτικά σοκαρισμένοι  για τα αντιδημοκρατικά φαινόμενα των καιρών που οι ίδιοι εκκολάψανε με την συνειδητή αδιαφορία τους.

Χρειάζεται επομένως να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να δοθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα έγγραφα και δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν ελεύθερα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης στη χώρα όπου επιλέγουν να ζήσουν, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας στους βασανισμένους και ξεριζωμένους των πολέμων, να καταδικάσουμε κάθε ρατσιστική φασιστική φωνή που από τη μια «στέκεται προσοχή» στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές και από την άλλη επιτίθεται στους πρόσφυγες. Να σταματήσει η κυβέρνηση να διαμορφώνει τη χώρα σ΄ ένα απέραντο στρατόπεδο-ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διευκολύνοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στα εγκλήματα που γεννούν την προσφυγιά, το ρατσισμό και το φασισμό.»

Γιώργος Πρέντζας

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου

Ολυ Τσουμάνη

Υποψήφια Δήμαρχος Ιωαννιτών

 

 

Γραφείο Τύπου

της ΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ του ΚΚΕ

 

Γιάννενα 6/2/2019

Δείτε Επίσης

Κ.Νικολακόπουλος-Προέχει η δημόσια υγεία και όχι η ατομική μας επιθυμία.Η αριστερά είναι με την ζωή, δεν μπορεί να είναι με τον θάνατο.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—–“Στην περίπτωση των μεταδοτικών ασθενειών δεν ισχύει το αυτεξούσιο του σώματος ,όπως αν έχουμε ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of