Σάββατο , 11 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Μ.Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ):«Το αίτημα των ανθρώπων με αναπηρία σε μια αξιοπρεπή & αυτόνομη διαβίωση δεν είναι παροχή αλλά υποχρέωση της πολιτείας»

Μ.Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ):«Το αίτημα των ανθρώπων με αναπηρία σε μια αξιοπρεπή & αυτόνομη διαβίωση δεν είναι παροχή αλλά υποχρέωση της πολιτείας»

Παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ (3 Δεκέμβρη), η βουλευτής  Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη δημοσιοποίησε το ακόλουθο κείμενό της:

«Το αίτημα των ανθρώπων με αναπηρία σε μια αξιοπρεπή & αυτόνομη διαβίωση

δεν είναι παροχή αλλά υποχρέωση της πολιτείας»

Η ενίσχυση της αντίληψης για την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική και κοινωνική ζωή, καθώς και οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας και παγκοσμίως, συνέβαλε τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό και υλοποίηση κατάλληλων κοινωνικών πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ΑμεΑ.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τα μνημόνια, η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν τη διατήρηση και θωράκιση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις (επιδόματα: διατροφικό, εξωιδρυματικό, απολύτου αναπηρίας, κίνησης). Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αποτελεσματικής ανασυγκρότησης του δικτύου υπηρεσιών, με στόχο την στήριξη των ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εφαρμογή της «Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ», προσδοκώντας στην περεταίρω ένταξη στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, με τον Ν.4488/2017 εισάγονται ρυθμίσεις διοικητικού και οργανωτικού χαρακτήρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα εξωγενή εμπόδια και οι περιορισμοί. Παράλληλα, οι διατάξεις συμβάλλουν στην εμπέδωση της αντίληψης της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, ορίζοντας σαφώς τις υποχρεώσεις της Πολιτείας που οφείλει να μεριμνά και να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων στο φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό και διοικητικό περιβάλλον.

Επίσης, περιλαμβάνονται στοιχεία θεσμικής συγκρότησης στο ανώτατο επίπεδο, καθώς ορίζεται ένας Κυβερνητικός Συντονιστικός Μηχανισμός (υπό τον Υπουργό Επικρατείας), ο οποίος επιφορτίζεται με την κεντρική ευθύνη συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και Υπουργείων που υλοποιούν πολιτικές για την αναπηρία.

Η σημερινή «Παγκόσμια & Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία», μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μας υπενθυμίζει όλα όσα πρέπει ακόμα να γίνουν.

Η απόδοση του ποσοστού αναπηρίας και τα επιδόματα βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς παρά τα βήματα που έχουν γίνει, δημιουργούν ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις σε βάρος των ΑμεΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει το σχέδιο μετεξέλιξης του ΟΓΑ και της συγκρότησης Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης & Απονομής Προνοιακών Επιδομάτων.

Κύριος στόχος αποτελεί η απονομή των επιδομάτων με ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο, και η πληρωμή των δικαιούχων ιδίου επιδόματος ταυτόχρονα και σε μηνιαία βάση, ώστε να πάψει επιτέλους η αγωνία του πολίτη για το πότε θα μπορέσει να λάβει το εγκεκριμένο επίδομα. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.

Επιπλέον, ανασχεδιάζεται η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την άρση δυσλειτουργιών και γραφειοκρατικών εμποδίων στην διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, συνδυαστικά με την επικαιροποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ). Ακόμα, ολοκληρώνεται ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) με την κατάλληλη επιστημονική τεκμηρίωση και σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους κανόνες εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας (εκατοστιαία αναλογία του ποσοστού που συνεπάγεται κάθε πάθηση, βλάβη, σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση, συνδυασμένη εμφάνιση παθήσεων).

Με τους ανθρώπους με αναπηρία και το αναπηρικό κίνημα συνεχίζουμε τις προσπάθειες για μια κοινωνική πολιτική για την υγεία και την πρόνοια, τα εισοδήματα και τα επιδόματα, την εργασία, τη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση και τη διαβίωση στην κοινότητα.

Μερόπη Τζούφη | Βουλευτής Ιωαννίνων (ΣΥΡΙΖΑ)

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments