Σάββατο , 10 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Μ.Τζούφη: “Κίνδυνος αποκλεισμού υποψηφίων από τον ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή λόγω μη καταβολής παραβόλου 3 ευρώ

Μ.Τζούφη: “Κίνδυνος αποκλεισμού υποψηφίων από τον ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή λόγω μη καταβολής παραβόλου 3 ευρώ

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων στην ειδική αγωγή.
 
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.750 υποψήφιοι κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον ενιαίο πίνακα της προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν εγκαίρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ωστόσο, μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, ασάφειες και δυσλειτουργίες του συστήματος κατά τη διαδικασία εξόφλησης του παραβόλου των 3 ευρώ απειλούν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και ευθύνονται για τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού υποψηφίων που διαθέτουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη πως οι υποψήφιοι κινδυνεύουν όχι μόνο να αποκλειστούν από τους προσεχείς μόνιμους διορισμούς, αλλά και να μην μπορούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία χρόνια, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν απαντήσεις και άμεσες παρεμβάσεις ώστε να επιλυθεί το ζήτημα με θετικό τρόπο.
 
Η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Παιδείας & Θρησκευμάτων
2) Οικονομικών


ΘΕΜΑ: Κίνδυνος αποκλεισμού υποψηφίων από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την ειδική αγωγή λόγω μη καταβολής παραβόλου 3 ευρώ


Μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού στην ειδική αγωγή την Τετάρτη 20/11/2019 περίπου 1750 υποψήφιοι οι οποίοι κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον ενιαίο πίνακα εξαιτίας διαφόρων τεχνικών προβλημάτων, ασαφειών και δυσλειτουργιών του συστήματος κατά τη διαδικασία πληρωμής του παραβόλου. 
 
Συγκεκριμένα:

1. Ορισμένοι ενώ εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο ως τις 24 Μάϊου, όπως προβλεπόταν στη συγκεκριμένη προκήρυξη, δεν πλήρωσαν το παράβολο έγκαιρα γιατί στην ηλεκτρονική εφαρμογή του e-παράβολου δινόταν η δυνατότητα αποπληρωμής του σε ύστερο χρονικό διάστημα.
2. Σε άλλες περιπτώσεις, αφού συμπλήρωσαν τον κωδικό IBAN, έχοντας πάρει κωδικό παραβόλου και δηλώνοντάς τον στην αίτηση θεώρησαν ότι η αίτηση ήταν ενεργή και υποβλήθηκε επιτυχώς και ότι η πληρωμή είχε δρομολογηθεί μέσω της τράπεζας.
3. Άλλοι προχώρησαν κανονικά στην πληρωμή του παραβόλου, ωστόσο λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα είχαν ως συνέπεια η διαδικασία της πληρωμής να μην ολοκληρωθεί τελικά.

Σημειωτέον, κατά την υποβολή της αίτησης απαιτούνταν μόνο η αναγραφή του αριθμού του εκδοθέντος παραβόλου και όχι η απόδειξη πληρωμής του, όπως απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Παράλληλα, στο σύστημα δεν προβλεπόταν αδυναμία υποβολής της αίτησης λόγω μη πληρωμής του παραβόλου που θα καθοδηγούσε τους υποψηφίους υποχρεωτικά στην πληρωμή του ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή υποβολή της αίτησής τους.

Αφού το πρόβλημα έγινε αντιληπτό, οι υποψήφιοι προσπάθησαν να καταβάλουν το αντίτιμο του παραβόλου που είναι μόλις τρία (3) ευρώ μέσω τράπεζας ή μέσω taxis, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού το παράβολο είχε ήδη ακυρωθεί. Επιπλέον, παρότι δόθηκε δυνατότητα πληρωμής για μέρος των εκκρεμών παραβόλων, πολλοί εκπαιδευτικοί δεν προχώρησαν σε κάποια ενέργεια πιστεύοντας ότι είχαν ολοκληρώσει με ορθό και επαρκή τρόπο τη διαδικασία. Η πεποίθηση αυτή βασίστηκε κυρίως αφενός στο γεγονός ότι είχαν λάβει αριθμό μητρώου και αφετέρου στο ότι δεν υπήρξε ποτέ καμιάς μορφής ειδοποίηση πως υπάρχει κάποια εκκρεμότητα στην αίτησή τους.
Τα δικαστήρια με σειρά αποφάσεων έκριναν ότι το Α.Σ.Ε.Π. μπορεί να κάνει δεκτά δικαιολογητικά υποψηφίων τα οποία δεν είναι νέα, αλλά συμπληρωματικά αυτών που έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα και η ύπαρξή τους συνάγεται κατά λογική αναγκαιότητα από άλλα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί. Στο πνεύμα αυτό είναι δυνατό να θεραπευτεί η μη εμπρόθεσμη πληρωμή του παραβόλου λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) έχει ήδη ενεργοποιηθεί για το κρίσιμο ζήτημα που έχει προκύψει και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με θετικό τρόπο για τους υποψηφίους.

Επειδή, μεγάλος αριθμός υποψηφίων που διαθέτουν τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα κινδυνεύουν να αποκλειστούν όχι μόνο από τους προσεχείς μόνιμους διορισμούς, αλλά δε θα μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία (3) χρόνια δεδομένου ότι οι πίνακες κλειδώνουν.

Επειδή, ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων που κινδυνεύουν να αποκλειστούν υποδηλώνει ότι όντως υπήρξαν ασάφειες και λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα που τους άφησαν εκτεθειμένους και ιδιαίτερα όσους δεν είχαν προηγούμενη ανάλογη εμπειρία της διαδικασίας.

Επειδή, το ποσό του παραβόλου είναι εξαιρετικά χαμηλό και δεν αφήνει περιθώρια να θεωρηθεί ότι οι υποψήφιοι λειτούργησαν κακόπιστα ή με δόλο και σκοπιμότητα.

Επειδή, οι εκπαιδευτικοί δίνουν ένα δύσκολο αγώνα σε αντίξοες συχνά συνθήκες με διαρκείς μετακινήσεις σε κάθε άκρη της Ελλάδας και η προσφορά τους στη δημόσια παιδεία είναι ανεκτίμητη.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Πώς προτίθενται να παρέμβουν ώστε να μην αποκλειστούν οι υποψήφιοι από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019 για την ειδική αγωγή λόγω μη καταβολής παραβόλου;
2. Προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου να δοθεί χρονικό περιθώριο για να διευθετηθεί η πληρωμή του παραβόλου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Τρύφων Αλεξιάδης
Άννα Βαγενά – Κηλαηδόνη
Σωκράτης Βαρδάκης
Καλλιόπη Βέττα
Χρήστος Γιαννούλης
Νατάσα Γκαρά
Κώστας Ζαχαριάδης
Χουσεϊν Ζεϊμπέκ
Νικόλαος Ηγουμενίδης
Φρόσω Καρασαρλίδου
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Μάριος Κάτσης
Χαρά Καφαντάρη
Σπυρίδων Λάππας
Κυριακή Μάλαμα
Χάρης Μαμουλάκης
Κώστας Μάρκου
Κωνσταντίνος Μπάρκας
Θάνος Μωραΐτης
Παπαδόπουλος Σάκης
Αικατερίνη Παπανάτσιου
Νικόλαος Παππάς
Παναγιού Πούλου
Νεκτάριος Σαντορινιός
Θεοδώρα Τζάκρη
Μερόπη Τζούφη
Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Νικόλαος Φίλης
Μίλτος Χατζηγιαννάκης
Ραλλία Χρηστίδου
Γεώργιος Ψυχογιός

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments