Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Μ.Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ)-Άμεση Κατοχύρωση των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία

Μ.Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ)-Άμεση Κατοχύρωση των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία

Amea1Amea2Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Επικρατείας για τα άτομα με αναπηρία και τη μετάβαση από το «ιατρικοκεντρικό» στο «κοινωνικό» μοντέλο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση – συζήτηση που συνδιοργάνωσαν ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα με θέμα: «Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: από τη Θεωρία στην Πράξη». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν επίσης η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ και ο Χρήστος Σβάρνας, Συντονιστής Τμήματος ΑμεΑ ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η ισότητα πρέπει να αποτελέσει ιδεολογικό πυρήνα κάθε πεδίου της κυβερνητικής πολιτικής, φέρνοντας στο προσκήνιο τους εκτός των τειχών: τους ανάπηρους, τους νέους και τους μετανάστες. Στη συνέχεια παρουσίασε το περίγραμμα του νομοσχεδίου, το οποίο θεσπίζει ένα γενικό πλαίσιο αρχών με βάση την αντικειμενικά οριζόντια εμβέλεια του φαινομένου της αναπηρίας και την  επίσημη αλλαγή υποδείγματος στην εννοιολογική αντιμετώπιση της αναπηρίας που εισάγει η Διεθνής Σύμβαση.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑαναφέρθηκε στη σημασία της Σύμβασης του ΟΗΕ και τις δυσκολίες που συναντά στην εφαρμογή  της στην Ευρωπαϊκή Ένωση καιυπογράμμισε τα προβλήματα των αναπήρων προσφύγων, που φτάνουν στη χώρα μας και τις άλλες χώρες υποδοχής.

Στη συνέχεια η βουλευτής Ιωαννίνων ανέδειξετη σημασία σύνδεσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ με την επίσης σπουδαία Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αναφέρθηκε στις απόρροιες των συμβάσεων και στην εξειδίκευση τους στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε ως φαινόμενο αποκλεισμού το γεγονός ότι σε σύνολο 200.000 παιδιών με αναπηρία μόλις το 15% έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει την τελευταία διετία στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της πρόνοιας που αφορούν στα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους.Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μηχανισμού που θα συντονίζει τη δουλειά των συναρμόδιων  υπουργείων και την κατάρτιση  εθνικής βάσης δεδομένων ΑμεΑ.

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments