Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με θέμα τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, ασκώντας αρχικά κριτική στηΝΔ και το ΠΑΣΟΚγια εξουσιολαγνεία, έλλειψη μνήμης και κινδυνολογία.
Ανέφερε πως αν και το νομοσχέδιο περιέχει άδικα και επιβαρυντικά μέτρα, έχει και στοιχεία εξισορρόπησης με μέτρα που ανακουφίζουν τα πληττόμενα στρώματα με μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή τους, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που τα πρόσφατα αποτελέσματα φανερώνουν το εφικτό της επίτευξής του. Παράλληλα αποκτούν νόημα εάν υπάρξει διευθέτηση του χρέους και επομένως έξοδος της χώρας από τα μνημόνια σε καθεστώς μειωμένης εποπτείας από το 2018 και έπειτα.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στην οριακή αύξηση των αποδοχών των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και των ερευνητών, προκειμένου να προστατευθεί το εισόδημα του υψηλού επιστημονικού δυναμικού της χώρας. Επίσης αποκαταστάθηκε η παράλειψη των βιολόγων, βιοχημικών, χημικών και κλινικών χημικών από τη δικαιούμενη ειδική αμοιβή για το σημαντικό κλινικό εργαστηριακό έργο που παρέχουν.
Στη συνέχεια η βουλευτής υπογράμμισε το θετικό πρόσημο των ρυθμίσεων που αφορούν στην Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη, όπως η επιδότηση ενοικίου, η ένταξη βρεφών έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμών, η επέκταση των «Σχολικών Γευμάτων», η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, ο μηδενισμός ή η μείωση στο 50% της φαρμακευτικής δαπάνης και η μείωση στο ΦΠΑ μιας σειράς αγαθών και αναπηρικών βοηθημάτων. Επιπλέον ανέφερε πως οι συγκεκριμένες διατάξεις αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών της Κυβέρνησης για στήριξη και ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών του Κοινωνικού Κράτους, με στόχο την προστασία των οικογενειών που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας.
Κλείνοντας τόνισε πως: «η συμφωνία δίνει δυνατότητες εξόδου από την κρίση και το μνημονιακό πλαίσιο, παρέχοντας στην ελληνική οικονομία και κοινωνία το χώρο και το χρόνο να επουλώσει πληγές, να ανασυνταχθεί και να αναπτυχθεί.Το τοπίο μπορεί να είναι θολό και ο ελληνικός λαός κουρασμένος και απογοητευμένος έπειτα από 7 χρόνια κρίσης, ωστόσο το σχέδιο της Αριστεράς για διέξοδο από την κρίση δοκιμάζεται και προσπαθεί να απαντήσει στις σημερινές προκλήσεις υπερβαίνοντας τις δυσκολίες, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».