Τετάρτη , 12 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ο Δήμος Αρταίων τίμησε τη μνήμη των Ισραηλιτών της Άρτας- Στόχος η ανάδειξη της ιστορίας και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή μας

Ο Δήμος Αρταίων τίμησε τη μνήμη των Ισραηλιτών της Άρτας- Στόχος η ανάδειξη της ιστορίας και η προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή μας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πορεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, που πραγματοποιήθηκαν χθες από το Δήμο Αρταίων, με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου “Σκουφάς”.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων μπροστά από την πύλη του Κάστρου της Άρτας, καθώς και ξενάγηση στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Άρτας και το βράδυ στην αίθουσα του Συλλόγου “Σκουφάς” σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η ιστορική διαδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας.

Ο Δήμος Αρταίων για πρώτη φορά μετά το 2004 και το 2012 πραγματοποίησε φέτος  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, με το Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη στην ομιλία του να τονίζει ότι «πρόκειται για το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε εκατοντάδες μέλη της Κοινότητας που συνελήφθησαν στις 24 Μαρτίου 1944 από τα Ναζιστικά στρατεύματα και βίωσαν την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σήμερα μπορεί η Κοινότητα να μην υφίσταται, αλλά η ιστορική μνήμη της διατηρείται και οι απόγονοι των μελών της κρατούν ακόμη δεσμούς με την γενέτειρα των προγόνων τους. Είμαι βέβαιος ότι με τις εκδηλώσεις αυτές και την πρόθεσή μας να τις καταστήσουμε ετήσιο θεσμό, ανοίγουμε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την τοπική μας ιστορία, που όλοι καλό είναι να γνωρίζουμε».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πλάνο των επόμενων κινήσεων, καθώς στόχος είναι η διεξαγωγή μιας αντίστοιχης εκδήλωσης και στην Αθήνα,  η υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας μαζί με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, για την ανάδειξη της ιστορίας και της διαδρομής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Άρτας, καθώς η δικτύωση με άλλες Ισραηλιτικές Κοινότητες ανά την Ελλάδα.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ο Σοφολογιώτατος Ραβίνος Αθηνών κ. Νεγρίν, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Παπαδημητρίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων Ανδρέας Λώλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βίκτωρ Ελιέζερ, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Ισραηλιτικών Κοινοτήτων από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Τρίκαλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» Νίκος Μπανταλούκας και εκπρόσωποι φορέων και Αρχών.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments