Κυριακή , 9 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Δήμος Ζίτσας «στο πλευρό» των κοινωνικά αδύναμων δημοτών

Ο Δήμος Ζίτσας «στο πλευρό» των κοινωνικά αδύναμων δημοτών

DSC05689Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Την ενίσχυση των δομών που στηρίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες επιδιώκει ο Δήμος Ζίτσας με τη δημιουργία και λειτουργία του «Κέντρου Κοινότητας» στη Δ.Κ. Ελεούσας.  

Το  «Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Ζίτσας είναι από τα πρώτα Κέντρα που ξεκίνησαν να λειτουργούν σε πανελλαδικό επίπεδο και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ωφελούμενους δημότες επίσημα από την 1η Μαρτίου.

«Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας είναι πάντα οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και έχουν πληγεί σημαντικά στα χρόνια της κρίσης. Έτσι προχωρήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία του Κέντρου που ενισχύει τις κοινωνικές δομές και δράσεις του Δήμου και  τα καταφέραμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του  «Κέντρου Κοινότητας» το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (13.04.2017) και ευχαρίστησε τις υπηρεσίες του Δήμου «γιατί μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα μπόρεσαν να ξεκινήσουν  τη λειτουργία του καθιστώντας πρωτοπόρο το Δήμο  για ακόμη μία φορά».

Το  «Κέντρο Κοινότητας» είναι ενταγμένο στην Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και μαζί με το κοινωνικό παντοπωλείο και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» θα προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη.

«Αποτελεί πράξη ευθύνης για μας ως δημοτική Αρχή να στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στο «πλευρό» των συνδημοτών μας που ζουν στα όρια της φτώχειας, χωρίς δουλειά και αρκετές φορές ανήμποροι» δηλώνει ο Δήμαρχος Ζίτσας και προσθέτει «στόχος μας είναι να φανούμε χρήσιμοι και να προλαμβάνουμε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης».

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ενόψει  μάλιστα των εορτών του Πάσχα ο Δήμος Ζίτσας την εβδομάδα που διανύουμε μοίρασε σε 240 ωφελούμενους του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ FEAD)» πορτοκάλια, ενώ μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου διένειμε σε 200 και πλέον οικογένειες δέματα με είδη διατροφής για το πασχαλινό τραπέζι προσφοράς των εταιρειών που στηρίζουν το κοινωνικό έργο του Δήμου.  Ο Δήμαρχος Ζίτσας ευχαρίστησε και δημόσια όλους τους επιχειρηματίες που συμβάλλουν με τις δικές τους προσφορές στην ανακούφιση των συνδημοτών και ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές. «Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης και η θυσία του Θεανθρώπου ας δώσουν σε όλους μας δύναμη, πίστη και υπομονή για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες των καιρών και να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας  ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ-ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Το «Κέντρο Κοινότητας» Δήμου Ζίτσας λειτουργεί σε χώρο, στο παλαιό Δημαρχείο στη Δ.Κ. Ελεούσας και στελεχώνεται  από δύο (2) υπάλληλους: μία Κοινωνική Λειτουργό ως συντονιστή και βασική υπεύθυνη υλοποίησης των προγραμμάτων, των δράσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτού και μία Ψυχολόγο.

Στους σκοπούς της νέας δομής αναφέρθηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού Κων/να Μάγκου. Όπως εξήγησε, «είναι η περαιτέρω υποστήριξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου ή σε εθνικό επίπεδο» και κάλεσε τους Δημότες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα να μη διστάζουν να απευθύνονται στο «Κέντρο Κοινότητας».

Αρμοδιότητες του « Κέντρου Κοινότητας» είναι μεταξύ άλλων:

  • Η Υποδοχή, Ενημέρωση, Υποστήριξη των πολιτών,
  • Η Πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο (πχ. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προγράμματα του «Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους», κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κλπ),
  • Η Υποστήριξη στη διαδικασία ένταξης των πολιτών στα ανωτέρω προγράμματα. Τα «Κέντρα Κοινότητας» υποχρεούνται ιδιαίτερα να παρέχουν υποστήριξη στους πολίτες κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το Πρόγραμμα «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», τόσο για την ορθή συμπλήρωση αυτής, όσο και για την προσκόμιση και παραλαβή των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών,
  • Η Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του,
  • Η Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων: α) σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) β) σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς,
  • Η Συμβουλευτική, Ψυχολογική και Κοινωνική Υποστήριξη

Παίρνοντας το λόγο η Κοινωνική Λειτουργός του «Κέντρου» Δήμητρα Χατζοπούλου αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και τα προγράμματα της νέας δομής. «Παρέχουμε υπηρεσίες κυρίως σε ευπαθείς ομάδες, είπε και εξήγησε, Είμαστε εδώ για την υποδοχή, ενημέρωση, και παραπομπή των πολιτών σε υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υλοποιούμε το πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ FEAD)» και το  « Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Ωφελούμενοι  του «Κέντρου Κοινότητας» είναι οι πολίτες που ζουν στην περιοχή του δήμου κατά προτεραιότητα και ειδικότερα:

Άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού , Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, Ωφελούμενοι του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», Μετανάστες, Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, Ρομά , Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας, Μονογονεικές Οικογένειες, Μακροχρόνια Άνεργοι, Οικογένειες μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού (μέλη που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που δεν λαμβάνουν συντάξεις ή προνοιακά επιδόματα με ατομικό ή οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω από το εγγυημένο όριο συντήρησης, Πρόσφυγες, Παλιννοστούντες, Άτομα με ψυχική διαταραχή, Πρώην χρήστες ουσιών, Άτομα με συμπεριφορά παραβατικότητας, Θύματα Βίας και Κακοποίησης.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments