Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Δήμος Ιωαννιτών βράβευσε τα σχολεία που πρώτευσαν στον διαγωνισμό της ανακύκλωσης

Ο Δήμος Ιωαννιτών βράβευσε τα σχολεία που πρώτευσαν στον διαγωνισμό της ανακύκλωσης

Τα βραβεία για τη συμμετοχή τους στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών παρέλαβαν το πρωί της Πέμπτης μαθητές και καθηγητές 30 δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν σε αυτή την πρωτότυπη περιβαλλοντική δράση.

Η φετινή συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή καθώς μέσω του διαγωνισμού τα δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων ανακύκλωσαν περισσότερα από 7,7 τόνους υλικών (χαρτί, αλουμίνιο, μπαταρίες).

Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν τα εξής:

1ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων, 1ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, 2ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο, 1ο Δημ. Σχολείο, 2ο Δημ. Σχολείο, 3ο Δημ. Σχολείο Μαρμάρων, 4ο Δημ. Σχολείο, 5ο Δημ. Σχολείο, 6ο Δημ. Σχολείο, 7ο Δημ. Σχολείο, 8ο Δημ. Σχολείο, 9ο Διαπολιτισμικό Δημ. Σχολείο, 10ο Δημ. Σχολείο, 16ο Δημ. Σχολείο, 18ο Δημ. Σχολείο, 19ο Δημ. Σχολείο, 20ο Δημ. Σχολείο, 21ο Δημ. Σχολείο, 26ο Δημ. Σχολείο, 3ο Δημ. Σχολείο Ανατολής, 2/Θ Δημ. Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημ. Σχολείο Δροσοχωρίου, Δημ. Σχολείο Κρανούλας, Δημ. Σχολείο Λογγάδων, Δημ. Σχολείο Μπάφρας, Δημ. Σχολείο Πεδινής, 1ο Δημ. Σχολείο Περάματος, Δημ. Σχολείο Σταυρακίου, Αρσάκειο Δημ. Σχολείο, Εκπαιδευτήρια Γένεσις.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον πολυχώρο Δ. Χατζής με υπαίθριες δραστηριότητες περιβαλλοντικού περιεχομένου για τα παιδιά και ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων και των δώρων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σημείωσε αρχικά πως οι στόχοι για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων γίνονται ολοένα και υψηλότεροι και οι δήμοι όλης της χώρας αναζητούν αποτελεσματικούς τρόπους για συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό – εξήγησε ο Δήμαρχος- ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε ένα καινοτόμο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, το Followgreen, το οποίο επιβραβεύει τους πολίτες για την ανακύκλωση.

Το followgreen βασίζεται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ενώνει πολίτες, τοπικές επιχειρήσεις και σχολεία με κοινό στόχο την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι του Δήμου μας μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην ιστοσελίδα www.followgreen.gr/ioannina και να επιβραβεύονται με πόντους τους οποίους μετά μπορούν να εξαργυρώσουν άμεσα σε ειδικές εκπτώσεις και άλλες παροχές σε τοπικά καταστήματα του Δήμου Ιωαννιτών.

«O Δήμος Ιωαννιτών με την παραπάνω πρωτοβουλία, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, ενισχύει τις υφιστάμενες κοινωνικές του δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο/φαρμακείο με τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα, είδη σπιτιού, αυξάνει την ανακύκλωση με τις υφιστάμενες υποδομές του Δήμου και μειώνει τις ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, ενισχύει την τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις προσφέροντας την δωρεάν προβολή τους στους κατοίκους αλλά και στο ευρύτερο κοινό εκτός Δήμου, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευγενή άμιλλα των μαθητών μέσω του μαθητικού διαγωνισμού ανακύκλωσης που πραγματοποιήθηκε», σημείωσε ο κ Μπέγκας.

Η αποδοχή της καινοτόμου πρωτοβουλίας του Δήμου Ιωαννιτών μάλιστα είναι πολύ μεγάλη, καθώς κατάφερε, σε διάστημα 1 έτους, να ξεπεράσει τα 1.000 και πλέον ενεργά μέλη, ενώ και οι τοπικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου.

Αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο πρόγραμμα 85 επιχειρήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 200 αγορές με εξαργύρωση πόντων επιβράβευσης της πλατφόρμας.

«Η συμμετοχή αυτή μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία γιατί από τα στοιχεία που έχουμε και σε σύγκριση με άλλους Δήμους της χώρας τα Γιάννενα πρωτοπορούν», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

 

Νέες δράσεις

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατηρτσίδης, έκανε μια μία σύντομη αναφορά στην ανακύκλωση του Δήμου μας και γενικότερα στο σχεδιασμό που έχει γίνει στον τομέα αυτό.

Όπως εξήγησε,  ο Δήμος Ιωαννιτών σταδιακά εκπληρώνει τους στόχους του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής:

Α) Ενσωματώνεται η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, αρχικά στις επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση στις γειτονιές.

Β) Ξεκινά η χωριστή συλλογή επιμέρους ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών όπως γυαλί, χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, μέσω της δημιουργίας πράσινων σημείων.

Γ) Μεταφορά με ίδια μέσα του συνόλου των απορριμμάτων στη μονάδα επεξεργασίας.

Δ) Συνεχίζονται οι δράσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία.

«Όλες οι νέες δράσεις που σχεδιάζουμε για τους δημότες θα παρουσιάζονται στην πλατφόρμα followgreen και θα συνδέονται στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό με κερδισμένους πόντους προκείμενου να επιβραβεύονται οι δημότες που συμμετέχουν.

Κλείνοντας να τονίσω ότι η παράταξή μας θα ενισχύσει την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση στα σχολεία με νέους σχολικούς διαγωνισμούς και στις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης και με περισσότερα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών.

Δέσμευσή μας ότι το Φθινόπωρο θα πραγματοποιήσουμε ένα νέο ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα ανακύκλωσης. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, γονείς, εκπαιδευτικούς και τα φυσικά τα παιδιά», υπογράμμισε ο κ. Κατηρτσίδης.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments