Κυριακή , 2 Οκτωβρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Μωυσής Ελισάφ μιλά για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο Μωυσής Ελισάφ μιλά για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

4b850e_diabetes2013Από Βίκυ Μιχέλη : 14 Νοεμβρίου . Η  Ημέρα Διαβήτη είναι μια παγκόσμια εκστρατεία που σκοπό έχει να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής .Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση, επισημαίνει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ).

Το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2016 είναι Eyes on Diabetes («με το βλέμμα στραμμένο στον διαβήτη», σε ελεύθερη απόδοση). Οι δραστηριότητες και το υλικό για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη εστιάζουν στη σημασία του προληπτικού ελέγχου ώστε η διάγνωση για τον διαβήτη τύπου 2 να γίνεται έγκαιρα και η θεραπεία να ξεκινά αμέσως για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2016, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF) εστιάζει σε δύο σημεία, παρουσιάζοντας σημαντικά στοιχεία και στατιστικά σχετικά με αυτά.

  1. Ο προληπτικός έλεγχος για τον διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντικός ώστε να αναχαιτιστεί η εξέλιξη της πάθησης και να περιοριστεί ο κίνδυνος επιπλοκών.

– Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2015), 415 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 642 εκατομμύρια –ένας στους δέκα ενήλικες– έως το 2040.

– Ένας στους δύο ενήλικες διαβητικούς δεν έχει λάβει επίσημη διάγνωση για την πάθησή του.

– Η παράλειψη του προληπτικού ελέγχου συνεπάγεται ότι όταν πια γίνει η διάγνωση του διαβήτη έχουν εμφανιστεί ήδη οι πρώτες επιπλοκές.

– Έως και το 70% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατό να προληφθούν ή να καθυστερήσουν να εκδηλωθούν χάρη στην υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών.

– Οι δείκτες κακής διατροφής και αποχής από τη σωματική άσκηση στα παιδιά αυξάνονται σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα ο διαβήτης τύπου 2 στην παιδική ηλικία να αποτελεί δυνητικά παγκόσμιο ζήτημα δημόσιας υγείας.

– Ποσοστό 12% των δαπανών υγείας παγκοσμίως κατευθύνονται σε ενήλικες που πάσχουν από διαβήτη.

– Ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος θα συνεχίσει να αυξάνεται κι έτσι αναμένεται να αποτελέσει απειλή για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

  1. Ο προληπτικός έλεγχος για τις επιπλοκές του διαβήτη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ορθής διαχείρισης της πάθησης.

– Ένα στα δύο άτομα με διαβήτη δεν έχει λάβει διάγνωση για την πάθησή του. Τα άτομα αυτά είναι επιρρεπή σε επιπλοκές που συνδέονται με την πάθηση και που προκαλούν σημαντικές αναπηρίες και πρόωρο θάνατο.

– Η καθυστερημένη διάγνωση του διαβήτη συνεπάγεται ότι ο ασθενής θα επωμιστεί τις συνέπειες τουλάχιστον μίας επιπλοκής μέχρι να διαγνωστεί επίσημα με την πάθηση.

– Σε πολλές χώρες ο διαβήτης αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.

– Από τα 415 εκατομμύρια ενήλικων διαβητικών (2015) στον κόσμο, πάνω από το ένα τρίτο θα εκδηλώσουν κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στην όραση ή και τύφλωση.

– Πάνω από 93 εκατομμύρια ενήλικες διαβητικούς (ένας στους τρεις διαβητικούς) πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

– Ο έγκαιρος εντοπισμός και η έγκαιρη παρέμβαση προς αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι δυνατό να αποτρέψουν την απώλεια της όρασης και να περιορίσουν τον αντίκτυπο του διαβήτη στον ασθενή, τους φροντιστές και την κοινωνία εν γένει.

– Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τη διαχείριση των επιπλοκών που σχετίζονται με αυτόν ανήλθε το 2015 σε περίπου 673 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα.

Για την ασθένεια και το μήνυμα της ημέρας μίλησε στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ΄΄στα σημεία των καιρών΄΄ ο Καθηγητής Μωυσής Ελισάφ.

Ακούστε τη συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Σ.Πρωτοψάλτης(Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης):Η  καταπολέμηση  της ανεργίας  είναι  ο βασικός μας στόχος. Η 9η «Ημέρα Καριέρας» στα Γιάννενα, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου

  Από :Γιώργος Γκόντζος([email protected])—   «Η  καταπολέμηση  της ανεργίας  είναι  ο βασικός μας στόχος.Όταν ανέλαβε  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments