Τρίτη , 17 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Άρτα

Ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Άρτα

Στην ομιλία του στην Άρτα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

“Γεια σας συμπατριώτες. Καλώς σας βρήκα.

Σας ευχαριστώ θερμά, μέσα από την καρδιά μου, γι αυτή τη ζεστή, την ανθρώπινη, τη  θερμή υποδοχή, γι άλλη μια φορά στην Άρτα.

Είμαι βαθιά συγκινημένος κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, σας αντικρίζω στα πάτρια εδάφη, αν και η σημερινή σας παρουσία μου δίνει να καταλάβω για ποιο λόγο τόσες μέρες λυσσομανάνε.

Λυσσομανάνε γιατί η πραγματική η δημοσκόπηση είναι αυτή που ζούμε σήμερα εδώ.

Και σε κάθε μέρος, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια της χώρας, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά.

Έχουν κάνει λάθος αν κάποιοι έχουν προεξοφλήσει τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι μπορούν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός που πόνεσε όλα αυτά τα χρόνια, που πέρασε δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια.

Εμείς δεν ήμασταν κλεισμένοι στη ναφθαλίνη των γραφείων και στα στούντιο, εκεί όπου παράγονται ειδήσεις ψεύτικες και χαλκευμένες.

Εμείς βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους και νοιώσαμε και την αγωνία τους και τη δυσκολία τους και νοιώθουμε ακόμα τη δυσκολία των ανθρώπων γύρω μας.

Γιατί ξέρουμε, ότι παρά τα όσα καταφέραμε, αυτή η χώρα μπορεί να πάει πολύ καλύτερα και η κοινωνία αξίζει πολύ καλύτερα και η οικονομία έχει ήδη πετύχει πολλά, αλλά όσα έχει πετύχει ήρθε η ώρα να τα καρπωθούν σιγά-σιγά οι πολλοί.

Γιατί εμείς για τους πολλούς δουλεύουμε, για τους πολλούς αγωνιούμε, για τους πολλούς οργανώνουμε το μέλλον.

Συνειδητοποιώ λοιπόν σήμερα τον λόγο, τον λόγο για τον οποίο έχουν επιλέξει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μην αντιπαρατίθενται με πολιτικά σχέδια και με προτάσεις. Να μην συζητούν για την οικονομία.

Να μην συζητούν για τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά να επιχειρούν μια αντιπαράθεση σε φόντο κίτρινο και μαύρο. Κίτρινο από τις φυλλάδες της παραπολιτικής και μαύρο από τις φυλλάδες τις ακραίας δεξιάς και τα fake news των χαλκείων τους.

Εμείς δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιχείρησε μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για να αναδείξει υποτίθεται, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είναι υβριστής. Και το μόνο που κατάφερε είναι να αποδείξει ότι ο μεγαλύτερος υβριστής είναι ο ίδιος, αμαυρώνοντας τη μνήμη της οικογένειάς μου και του νεκρού πατέρα μου.

Βρίσκομαι εδώ, στα πάτρια εδάφη, για να δώσω μια απάντηση. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή την αντιπαράθεση γιατί για τον καθένα και την καθεμιά από μας, η καλύτερη απάντηση είναι η ίδια η ζωή μας και το έργο μας. Και η ζωή και το έργο κανενός δεν μπορεί ούτε να αμαυρωθεί , ούτε να διαψευστεί.

Εμείς, λοιπόν, απαντάμε σε όλους αυτούς: εσείς ασχοληθείτε με ό,τι θέλετε, εμείς θα ασχοληθούμε με το έργο μας και  με το σχέδιό μας  για την επόμενη μέρα γι’ αυτό τον τόπο, για την επόμενη μέρα για τους πολλούς.

Ξέρω βέβαια ότι αυτή η αθλιότητα θα συνεχιστεί. Kαι θα συνεχιστεί γιατί  δεν έγινε κατά λάθος. Είναι επιλογή.

Όταν δεν υπάρχει πολιτικό αφήγημα, όταν δεν υπάρχει σχέδιο – ή μάλλον υπάρχει σχέδιο και είναι αποκρουστικό, γιατί είναι ένα σχέδιο που πάει κόντρα στα συμφέροντα των πολλών, είναι ένα σχέδιο που οδηγεί στην κοινωνική λεηλασία, όπως τη ζήσαμε τα χρόνια 2010-2014, τότε αυτά όλα θα επαναλαμβάνονται και τα βλέπουμε και σήμερα.

Από τις φυλλάδες της παραπολιτικής, των γνωστών επιχειρηματιών που έχουν τις δικές τους δυσκολίες με τη Δικαιοσύνη και ψάχνουν τρόπο να ξεμπλέξουν. Δεν θα δώσω συνέχεια και θα πω ότι αυτό που με αφορά και αυτό που αφορά εσάς είναι ότι για πρώτη φορά η οικονομία, μετά από πολλά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να δώσει μια προοπτική στους πολλούς.

Για πρώτη φορά δίνουμε τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Όχι μόνο δεν κόψαμε τη σύνταξη, αλλά την δίνουμε μόνιμα.

Για πρώτη φορά, μπορούμε να ελαφρύνουμε τα βάρη όχι μόνο σε αυτούς που βρεθήκαν στο περιθώριο, όπως κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά και στη μεσαία τάξη, με μείωση της φορολογίας και με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Και έχουμε τη δυνατότητα γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, δουλέψαμε σκληρά και δουλέψαμε με σχέδιο.

Τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουμε την άλλη βδομάδα είναι η αρχή μόνο μιας νέας οικονομικής πολιτικής.

Πιστεύουμε βαθιά, ότι ελαφρύνοντας τη φορολογία, δίνοντας κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, βάζοντας κανόνες στην αγορά εργασίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας το επόμενο διάστημα.

Γιατί ξέρουμε, ότι αυτός είναι ο εθνικός στόχος. Ο εθνικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, νέες δουλειές για τα παιδιά μας, για τα νέα παιδιά τα επόμενα χρόνια και αυτές τις θέσεις θα τις μοιράσουμε με δικαιοσύνη στους ανθρώπους που πέρασαν δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια.

Μας ρωτάνε πολλοί και μας λένε, θα υπάρξουν και νέα μέτρα στο μέλλον ελάφρυνσης;

Απαντάμε ότι σχεδιάζουμε με ασφάλεια, δεν θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού όπως έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι ναι.

Εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και θα  πηγαίνει καλύτερα, γιατί αυτά τα μέτρα δεν θα ελαφρύνουν μόνο τους πολλούς, αλλά θα βοηθήσουν και την οικονομία, είμαι βέβαιος και θυμηθείτε το, ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε τη δυνατότητα και το περιθώριο να σχεδιάσουμε ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς.

Δουλεύουμε με σχέδιο, δουλεύουμε με πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να αισθανθούν ότι βγήκαμε από τη κρίση.

Με σχέδιο δουλέψαμε και εδώ, στην Ήπειρο. Στη Άρτα, όλα αυτά τα χρόνια, μια πόλη και μια περιφέρεια ξεχασμένη για δεκαετίες, υποβαθμισμένη.

Επισκέφτηκα πριν από λίγο το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, στο οποίο τελειώνουν οι εργασίες οι οποίες είχαν δημοπρατηθεί το 2006, αλλά τελειώνουν το 2019.

Αυτή είναι η παθογένεια του ελληνικού κράτους. Από το 2006 τελειώνουμε τώρα, όπως έγινε και με τον δρόμο, την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και την Ιονία Οδό.

Έναν δρόμο που έμεινε βαλτωμένος για χρόνια από την αδυναμία του κεντρικού κράτους και της πολιτείας να βρει λύσεις με τους εργολάβους, ένα έργο που έμελλε σε μας- τους κατά τα άλλα ανίκανους και ερασιτέχνες γιατί αυτοί ήξεραν πάρα πολύ καλά ως επαγγελματίες να παίρνουν τις μίζες και όχι να κάνουν δουλειά- έμελλε σε μας να το τελειώσουμε και να το ολοκληρώσουμε.

Έμελλε σε μας να το ολοκληρώσουμε και να βρεθεί η Άρτα πιο κοντά, να έρθει πιο κοντά στην πρωτεύουσα, η απόσταση πια έχει γίνει σχεδόν 3 ώρες και έχει δώσει άλλες δυνατότητες για ολόκληρη την περιοχή.

Η Άρτα η οποία για 40 χρόνια διεκδικούσε το αυτονόητο, να έχει μια Γεωπονική Σχολή και τώρα δεν έχει μόνο μία Ανώτατη Σχολή, αλλά έχει και τη Γεωπονική Σχολή με 2 τμήματα και το ΤΕΙ, που έγινε μέρος του Πανεπιστημίου της Ηπείρου.

Τέσσερα  τμήματα, λοιπόν, φοιτητών στην Άρτα που θα γίνει σιγά-σιγά, όπως της αξίζει μια φοιτητούπολη, αλλά και μια πόλη η οποία έχει αναξιοποίητες ομορφιές οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν.

Θυμάμαι για χρόνια εγκαταλελειμμένο το «Ξενία» στο μεσαιωνικό κάστρο, βρήκαμε εμείς τα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να το ανακαινίσουμε και να το ξαναδώσουμε στους πολίτες.

Αλλά και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της περιοχής που είναι η οριοθέτηση του Αράχθου και η δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα αντιπλημμυρικό ουσιαστικό έργο, αντιπλημμυρικό για την περιοχή και για την πόλη.

Έργα τα οποία προχωράνε και το επόμενο διάστημα θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να τα δούμε να ολοκληρώνονται.

Όπως ολοκληρώνεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θέλω να πιστεύω, το γεφύρι της Πλάκας, μετά από μια μεγάλη καταστροφή, δεν το βάλαμε κάτω, θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, να αναδείξουμε τα σημαντικά μνημεία του τόπου. Όπως αν δεν κάνω λάθος τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε ένα επίσης σημαντικό έργο για την περιοχή, το χιονοδρομικό κέντρο στα Θεοδώριανα που με τον δρόμο ο οποίος θα φτιαχτεί από το χωριό μου το Αθαμάνιο μπορεί να δώσει μεγάλη προοπτική στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, όλα αυτά θέλω να γνωρίζετε ότι σχεδιάστηκαν, έγιναν και υλοποιούνται σε μια περίοδο δύσκολη δημοσιονομικά για τον τόπο.

Τι αποδεικνύει αυτό; Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά είναι και η πολιτική βούληση.

Ακόμα και μέσα σε μια περίοδο οικονομικών δυσκολιών, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, αν υπάρχει ο σχεδιασμός και κυρίως, αν υπάρχει εντιμότητα στη διαχείριση των δημόσιων πόρων μπορούν να γίνουν έργα υποδομής για τους πολλούς.

Εμείς, φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπατριώτες, προχωράμε μπροστά έχοντας σαν μεγαλύτερη αξία – και το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό εσείς οι Τζουμερκιώτες, αλλά και οι Ηπειρώτες από όλη τη περιοχή και από τα πεδινά, γιατί τις ίδιες αξίες και τις ίδιες συνήθειες έχουμε – πάνω απ’ όλα για μας είναι το κούτελό μας το καθαρό.

Πάνω απ’ όλα για μας είναι η εντιμότητά μας, πάνω απ’ όλα για μας είναι η πίστη μας στις αξίες μας και στις ιδέες μας. Έτσι έχουμε μάθει να πηγαίνουμε μπροστά.

Στο χωριό μου, το Αθαμάνιο λένε μια παροιμία: «ο λύκος τρίχα αλλάζει, αλλά χούι δεν αλλάζει». Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους λύκους να λυσσομανάνε και εμείς ας προχωρήσουμε μπροστά. Για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον τόπο μας, για την Άρτα, για την Ήπειρο, για την Ελλάδα.

Έχουμε τη δύναμη τώρα να δώσουμε πίσω αυτά που στέρησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κυβερνήσεις που οδήγησαν στην κοινωνική λεηλασία και στη χρεοκοπία.

Έχουμε τη δύναμη και θα τα καταφέρουμε. Και ναι, ήρθε η ώρα των πολλών, φαίνεται αυτό εδώ από τη σημερινή σας παρουσία.

Και αν υπάρχει ένα άσχημο κλίμα στη πολιτική ζωή του τόπου, κάντε λίγο υπομονή, 2 εβδομάδες έμειναν.

Θα πάρουν το μήνυμα στην κάλπη όπως το πήραν τον Γενάρη του 2015, όπως  το πήραν και  τον Σεπτέμβρη του 2015, όπως το πήραν και τον Ιούλιο του 2015.

Έχουμε συνηθίσει να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζουμε στη κάλπη.

Γιατί αν εμείς βρισκόμαστε εδώ, δεν βρισκόμαστε γιατί μας στηρίζουν κάποιοι κουμπάροι και παρακούμπαροι, ούτε εκδοτικά συμφέροντα, ούτε κάποια ισχυρά συμφέροντα, ούτε εκδοτικά μέσα, ούτε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Εμείς βρισκόμαστε εδώ μόνο γιατί μας στηρίζει ο λαός.

Και αυτό το μήνυμα θα το ξαναπάρουν στις 26 του Μάη.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.”

 

 

Δείτε Επίσης

Ανακοίνωση Περιφέρειας για την παραπομπή στο Πειθαρχικό

“Στην Περιφέρεια Ηπείρου κοινοποιήθηκε έγγραφο του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, που απευθύνεται  στον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments