Κυριακή , 19 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Πέντε αγριόγιδα σκοτώθηκαν από λαθροθήρες σε απαγορευμένη ζώνη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.Η βιολόγος Ρ.Μπίσα μιλά για συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης και της Ε’ΚΟΗ για την πάταξη της λαθροθηρίας

Πέντε αγριόγιδα σκοτώθηκαν από λαθροθήρες σε απαγορευμένη ζώνη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.Η βιολόγος Ρ.Μπίσα μιλά για συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης και της Ε’ΚΟΗ για την πάταξη της λαθροθηρίας

agriogiadaΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—-Στο περιστατικό θανάτωσης πέντε αγριόγιδων στην περιοχή Ασπροποτάμου σε απαγορευμένη ζώνη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων ,αλλά και στις πρωτοβουλίες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου που υλοποίησε και ολοκλήρωσε το 2015  έργο επιστημονικής παρακολούθησης στο οποίο εργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες,αναφέρθηκε η Ρίκα Μπίσα ,βιολόγος,σε  παρέμβασή της στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ»(Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Ο Φορέας Διαχείρισης ενημερώθηκε από έγκυρες πηγές ότι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, θανατώθηκαν από λαθροθήρες  πέντε αγριόγιδα, από τα οποία τρία θηλυκά, στην περιοχή «Τσούμα Πλαστάρι – Κούτσουρο». Για να επιβεβαιωθούν οι παραπάνω πληροφορίες μεικτό κλιμάκιο που αποτελούνταν από προσωπικό του Φορέα και ειδικούς ερευνητές μετέβη εκτάκτως στην περιοχή και έλεγξε το βιότοπο του αγριόγιδου με σκοπό την άμεση συγκέντρωση αποδειχτικών στοιχείων. Μετά από πολύωρη πεζοπορία εντοπίστηκαν εντός του βιοτόπου του αγριόγιδου που συμπίπτει με το καταφύγιο άγριας ζωής «Κούτσουρο Τζακούτα Μνήματα» και την περιοχή προστασίας της φύσης «Τσούμα Πλαστάρι – Κούτσουρο» υπολείμματα θηρευμένου θηλαστικού που σύμφωνα με τους ειδικούς αντιστοιχούσαν σε αγριόγιδο. Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν πολλά ίχνη από τα οποία ταυτοποιείται η πρόσφατη ανθρώπινη παρουσία (πιθανά στις 15/9/2017). Συλλέχθηκε οργανικό υλικό (αίμα, τρίχες κ.λπ.) προκειμένου να γίνει γεννητική ταυτοποίηση. Στον ίδιο βιότοπο βρέθηκαν σε διαφορετικές θέσεις κόπρανα αγριόγιδου, γεγονός που αποδεικνύει ότι τις προηγούμενες ημέρες, πριν συμβεί το μοιραίο περιστατικό, άτομα αγριόγιδου  βρίσκονταν στον χώρο αυτό.

Η βιολόγος αναφέρθηκε με θετικό λόγο στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Φορέα και της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου για την πάταξη της λαθροθηρίας και υπογράμμισε πως για την θανάτωση των αγριόγιδων υπεύθυνοι είναι «λαθροθήρες κυνηγοί»,με έμφαση στο «λαθροθήρες».

Το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη θηλαστικών στην Ελλάδα και γι’ αυτό απαγορεύεται το κυνήγι του. Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου υλοποίησε και ολοκλήρωσε το 2015 το έργο της επιστημονικής παρακολούθησης για όλα τα είδη της πανίδας, στο οποίο εργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες. Στο εν λόγω πρόγραμμα επικαιροποιήθηκαν και τα δεδομένα για τους πληθυσμούς του αγριόγιδου που διαβιούν κυρίως  στους ορεινούς όγκους του Εθνικού Πάρκου. Πιο συγκεκριμένα  στην περιοχή προστασίας της φύσης «Τσούμα Πλαστάρι – Κούτσουρο» του Ασπροποτάμου μια μικρή ομάδα που αποτελούνταν από πέντε αγριόγιδα, καταγράφηκε κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτού του προγράμματος.

Φέτος το καλοκαίρι οκτώ (8) αγριόγιδα παρατηρήθηκαν στην παραπάνω περιοχή προς τέρψη των κάτοικων και των περαστικών, που έβλεπαν τα άτομα αυτού του μικρού κοπαδιού άλλοτε να τρέχουν στις απόκρημνες πλαγιές και άλλοτε να στέκονται στα απόκρημνα βράχια.

Ενόψει της φετινής κυνηγετικής περιόδου ο Φορέας Διαχείρισης καλεί όλους τους κυνηγούς που μένουν στα χωριά του Εθνικού Πάρκου να συμβάλλουν στη διαφύλαξη των πολύτιμων φυσικών πόρων και των θησαυρών της ελληνικής υπαίθρου, ένας από τους οποίους είναι το σπάνιο και προστατευόμενο αγριόγιδο. Επίσης τονίζεται ότι ο Φορέας Διαχείρισης, με τα μέσα που διαθέτει, θα συνεχίσει να εποπτεύει την προστατευόμενη περιοχή σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να στέκεται στο πλευρό ευαισθητοποιημένων πολιτών σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διατήρησης και προστασίας των φυσικών οικοσυστημάτων και των ζώων που ζουν σε αυτά δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας και να τονίζεται παράλληλα ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικότερα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά λαθροθηρίας.

 

Δείτε Επίσης

Ι.Κολοβού-.Οι εποχές γεννάνε μεγάλους ανθρώπους ,αλλά και οι μεγάλοι άνθρωποι καθορίζουν τις εποχές

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— “Είναι κάποιος μεγάλος.Αληθινά μεγάλος.Ακολουθώ αυτό που λέει ,να αγγίξει την αλήθεια και ακολουθώ ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of