Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη

Πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Τετάρτη 2 Οκτώβρη

 

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

Κλιμακώνουμε τον αγώνα. Συνεχίζουμε με νέα απεργία.

Στις 24 Σεπτέμβρη ανοίξαμε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και ήταν μια πρώτη μαζική απάντηση.

Ό,τι αντεργατικό μέτρο δεν πρόλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται με ορμή να αποτελειώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας ακόμα και τις πιο κρυφές επιθυμίες της μεγαλοεργοδοσίας.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου“.
  • Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
  • Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Τη θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
  • Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες”, που μόνο τέτοιες δεν είναι.

 

Η ανάπτυξη τους τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση τους

Η απεργία και το σωματείο, είναι η δύναμη μας.

Υπερασπίσου τα!

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

Για να περνάει η κυβέρνηση ανενόχλητη μέτρα που προστάζουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές θέλει “σιγή νεκροταφείου”, να μην αντιδρά κανείς. Γι’ αυτό επιδιώκει να ελέγξει, να φιμώσει και να καταργήσει τα σωματεία, ευνουχίζοντας κάθε προσπάθεια συλλογικής λειτουργίας και δράσης τους, την ίδια την απεργία. Καταργεί επί της ουσίας την αυτοτέλεια των σωματείων και τα καταστατικά τους με το “ηλεκτρονικό φακέλωμα” και την “ηλεκτρονική ψηφοφορία”, αφού θέλει τους εργαζόμενους αποκομμένους, να μη συζητούν, να μην αποφασίζουν πώς θα δράσουν ενάντια στην εκμετάλλευση.

Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να ορθωθούν εμπόδια στην προσπάθεια να μπουν τα συνδικάτα στο γύψο, να χτυπηθεί η συλλογική δράση για να προχωράει ανεμπόδιστη η αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να πάρει απάντηση η νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, που οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού προς τα άθλια επίπεδα του κατώτατου!

Η απεργία είναι μια μάχη που μπορεί και πρέπει να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης. Να βγάλει τους εργαζόμενους μπροστά, με νέες δυνάμεις στον αγώνα. Να φωτίσει το δρόμο της πάλης για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου

10.00π.μ. στο ΕΚΙ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments