Τετάρτη , 18 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Παρέμβαση,στη βουλή, της Ο.Γεροβασίλη, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση,στη βουλή, της Ο.Γεροβασίλη, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

gerobasilh gpeg

Συνεδρίασε στις 6 Μαΐου , μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκου Βούτση, η υποεπιτροπή της Βουλής για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η υποεπιτροπή θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και τον «Καλλικράτη».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, μέλος της Υποεπιτροπής, αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και τόνισε την αναγκαιότητα, η υποεπιτροπή να αποτελέσει τον κοινό τόπο Υπουργείου, Κοινοβουλίου, αλλά και των φορέων της Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων για να μπορέσει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος διάλογος γύρω από τα θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση. «Υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι εξαιρετικά επείγοντα και τα αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, όπως η μεταφορά μαθητών, οι δημοπρατήσεις στα καύσιμα, θέματα τα οποία ταλανίζουν Δήμους, δεν επιλύονται επί σειρά ετών, ενώ έπρεπε να είχαν λυθεί χθες», επισήμανε.

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στον «Καλλικράτη» χαρακτηρίζοντάς τον ως μια από τις πρώτες δραστικές επεμβάσεις των μνημονίων στην ελληνική πραγματικότητα, που έγινε για δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς να έχει γίνει αποτίμηση του «Καποδίστρια», ενώ επεσήμανε, ότι το χωροταξικό του κομμάτι σχεδιάστηκε επί χάρτου και βιαστικά, με πελατειακά κυρίως και κομματικά κριτήρια και όχι με όλα τα άλλα τα οποία ο ίδιος ο «Καλλικράτης» θέτει και στην εισαγωγή του.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ασφυξία που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την περικοπή κατά περίπου 65% των θεσμοθετημένων πόρων, στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας που ουσιαστικά κατήργησε το Αυτοδιοίκητο, στις απολύσεις ολόκληρων κλάδων όπως οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτική αστυνομία και η μη αποζημίωση των αιρετών, συμμετεχόντων σε συμβούλια.

Η Όλγα Γεροβασίλη κλείνοντας, τόνισε ότι την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός συνολικού μοντέλου διοίκησης, που θα ξεκινάει από τον εθνικό σχεδιασμό, θα περνάει στον περιφερειακό και μετά στους Δήμους και τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών.

 

Δείτε Επίσης

Οι δηλώσεις της Αμάντας Γεωργιάδη λίγο πριν τον μεγάλο τελικό της Eurovision

Έφτασε η μεγάλη ημέρα. Ο τελικός του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision είναι γεγονός. Απόψε ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments