Τετάρτη , 18 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Παρεμβάσεις της ΔΡΑΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

Παρεμβάσεις της ΔΡΑΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων

 Να μειωθούν οι παράλογες αντικειμενικές αξίες ακινήτων στις Λιγκιάδες, και σε ολόκληρη την περιοχή!

Μεταξύ των άλλων προβλημάτων που γονάτισαν και μάτωσαν τον Ελληνικό λαό είναι και η πολιτική που ασκήθηκε και ασκείται στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών, καθώς η εκτίναξή τους οδήγησαν στα ύψη τους φόρους για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές,  κληρονομιές ακινήτων, πληρωμές ΦΑΠ παλιότερα, ΕΝΦΙΑ τώρα, κλπ.

Τα λαϊκά νοικοκυριά πλέον βρίσκονται σε απόγνωση!

Την ιδιαίτερα δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού των Λιγκιάδων την αποτυπώνουν σε υπόμνημά τους το οποίο απευθύνουν σε βουλευτές του κοινοβουλίου!

Δηλώνουν αδύναμοι πλέον να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια που επιβάλλονται και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για μεταβιβάσεις των περιουσιών τους.

Ζητούν να επανέλθει η αντικειμενική αξία στα προ αύξησης επίπεδα δηλαδή από 1300 στα 350Ευρώ προκειμένου να αρθεί η κατάφωρη σε βάρος τους αδικία.

Η ΔΡΑΣΥ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των Λιγκιάδων και ζητά από το δημοτικό συμβούλιο να ληφθεί πολιτική απόφαση που θα απαιτεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δραστική γενικότερα μείωση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και να βγάλει από το αδιέξοδο τους κατοίκους των Λιγκιάδων που πληρώνουν όπως χαρακτηριστικά οι ίδιοι αναφέρουν για αντικειμενικές αξίες μεγαλύτερες και απο αυτές του κέντρου της πόλης μας.
Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΑΣΗΣ
Καλείται σήμερα το ΔΣ να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις για μια δημοτική επιχείρηση, που διαθέτει μεν διοικητικό συμβούλιο αλλά κανέναν εργαζόμενο, και της οποίας βασική ενασχόληση είναι η είσπραξη ενοικίων η εξόφληση χρεών και ο σχεδιασμός επί χάρτου.
Παράλληλα η ίδια επιχείρηση αποποιείται των ευθυνών της και μεταθέτει δικές της αρμοδιότητες όπως για παράδειγμα τη διαχείριση της Όασης στους ιδιώτες, προκαλώντας βλάβη στο κοινωνικό σύνολο. Και τούτο γιατί αφενός μεν νομιμοποιεί την κλοπή και καταστροφή δημόσιας περιουσίας από τους προηγούμενους ενοικιαστές, και αφετέρου γιατί στερεί από τους συμπολίτες μας τον τελευταίο ελεύθερο δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης μας.
Αλλά και στους προγραμματισμούς του ΔΣ της ΔΗΑΝΕΤΑΙ διακρίνεται μια μονομέρεια ως προς τις προτεραιότητές της σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας της πόλης αφού για παράδειγμα δεν γίνεται καν λόγος για σχολική στέγη για εργατικές κατοικίες, για δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για ελεύθερους χώρους κλπ.
Η ΔΡΑΣΥ δεν εγκρίνει τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής( οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2014, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου κλπ) για τους παραπάνω λόγους, αλλά και επειδή διαφωνεί γενικά με την ύπαρξη δημοτικών επιχειρήσεων έξω από τη λειτουργία και τον άμεσο έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου, που ουσιαστικά αποτελούν το δούρειο ίππο για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοτικών υπηρεσιών.

Επείγουσα προτεραιότητα η διασφάλιση σύγχρονης και ασφαλούς σχολικής στέγης!

Διανύουμε τον τέταρτο μήνα από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το τέταρτο δημοτικό σχολείο της πόλης μας.

Θεωρούμε χρονικό διάστημα ικανό για να επιλύονταν τα όποια γραφειοκρατικά και νομικά ζητήματα προκειμένου να άρχιζαν έγκαιρα οι εργασίες αποκατάστασής του. Εκείνο όμως που προκύπτει από την ενημέρωση που έχουμε η υπόθεση έχει βαλτώσει με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να υπάρχει κίνδυνος περιπλάνησης και ταλαιπωρίας των λαϊκών οικογενειών για μια ακόμη χρονιά.

Παράλληλα στενεύουν και τα περιθώρια εναλλακτικής λύσης αφού το κτιριακό συγκρότημα της Ανατολής όπου το τέταρτο δημοτικό στεγάστηκε προσωρινά, προορίζεται για τη στέγαση και λειτουργία του δεύτερου γυμνασίου της Ανατολής.

Η προσφερόμενη περίοδος για εργασίες του είδους είναι εντελώς συγκεκριμένη και περιορισμένη για την περιοχή μας λόγω καιρικών συνθηκών, και ως εκ τούτου οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες εξαιτίας της λαθεμένης τακτικής που ακολούθησε και της αδράνειας που επέδειξε  παρά και τις συνεχείς επισημάνσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Για μια τεχνικά άρτια αποκατάσταση της προκληθείσας ζημιάς μέχρι την επόμενη σχολική περίοδο οι εργασίες του έργου θα έπρεπε να είχαν ήδη αρχίσει, ενώ  ακόμη αναζητείται λύση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την διόρθωση της βλάβης !

Παρ’ ολίγο να αντιμετωπίσουμε το ίδιο  πρόβλημα και για δυο νηπιαγωγεία της πόλης μας το πρώτο και το δωδέκατο που στεγάζονται σε οίκημα του κληροδοτήματος Παπάζογλου, και το οποίο είχε αρχικά αποφασίσει να κάνει έξωση στα νηπιαγωγεία και να στεγάσει τη νεοσυσταθείσα αρχιτεκτονική σχολή.

Οι περιπτώσεις  αυτές επαναφέρουν στην επικαιρότητα το σοβαρότατο ζήτημα της σχολικής στέγης και των πολιτικών που ασκούνται τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η πολιτική σχολικής στέγης έχει από χρόνια ιδιωτικοποιηθεί μέσω της κατάργησης του πρώην οργανισμού σχολικών κτιρίων και της δημιουργίας ΑΕ, ενώ οι αρμοδιότητες για την εκπαίδευση μεταβιβάστηκαν προς την τοπική διοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Ως εκ τούτου η λαϊκή ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση προσκρούει στους κερδοσκοπικούς νόμους της αγοράς που λυμαίνονται αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Το δημοτικό συμβούλιο έχει πολιτικό χρέος να συζητήσει σε βάθος το ζήτημα της παιδείας στο δήμο μας, να καταγράψει και να ιεραρχήσει τις συνολικές ανάγκες και να διεκδικήσει από την πολιτεία τους απαραίτητους πόρους ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία ενός σύγχρονου  και ασφαλούς για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς δημόσιου και δωρεάν σχολείου.
Να επιδείξει ανθρώπινη ευαισθησία το δημοτικό συμβούλιο!
Στην πόλη μας ζουν και εργάζονται μερικοί αλλοδαποί από τηn Σενεγάλη(περίπου 10 νομίζω), οι οποίοι αδυνατούν να αποκτήσουν άδεια πώλησης της πραμάτειας τους ( διάφορα μικροαντικείμενα, όπως ομπρέλες κλπ). Τα χρηματικά ποσά που καλούνται να καταβάλλουν για την απόκτησή της είναι απαγορευτικά για το ισχνό τους εισόδημα! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε συνεχούς ελέγχους και κινδύνους δίωξης για το αδίκημα της άσκησης παραεμπορίου.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο με ευαισθησία και κατανόηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτών των συνανθρώπων μας, και να τους διευκολύνει ώστε να αποκτήσουν νόμιμη άδεια για την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας τους.

 

Δείτε Επίσης

Την συμβολή των Ηπειρωτών ευεργετών στην πατρίδα, εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Μέτσοβο

Την συμβολή των Ηπειρωτών ευεργετών στην πατρίδα, εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments