Τετάρτη , 23 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Παρουσίαση του βιβλίου «ΣΜΥΡΝΗ Μια ιστορία που δε γράφτηκε» την Τετάρτη στα Γιάννινα

Παρουσίαση του βιβλίου «ΣΜΥΡΝΗ Μια ιστορία που δε γράφτηκε» την Τετάρτη στα Γιάννινα

Χωρίς τίτλοΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων , η εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών και οι  εκδόσεις Επίκεντρο  διοργανώνουν εκδήλωση για την   παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Γόγολου:

«ΣΜΥΡΝΗ

Μια ιστορία που δε γράφτηκε»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

  • Ελένη Δούβλη, λαογράφος – συνταξιούχος δασκάλα
  • Τιτίκα Tζάλλα, εκδότρια εφημερίδας Ηπειρωτικός Αγών

και ο συγγραφέας, Σπύρος Γόγολος.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017, 8:00 μ.μ.

Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»,

Παλιά Σφαγεία, Ιωάννινα

Η Ιστορία συναντιέται με την λογοτεχνία στο νέο βιβλίο του Σπύρου Γόγολου. Μετά το  «Στην καρδιά της Αυτοκρατορίας», με το οποίο αναγνωρίστηκε ως συγγραφέας που έγραψε για “την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων με περισσότερες αποχρώσεις απ’ όσες θέλουν τα εθνικά στερεότυπά μας…”(Δ. Κούρτοβικ, 2013) , στο νέο του μυθιστόρημα  ταξιδεύει τον αναγνώστη στην Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Ένας νεαρός άνδρας βρίσκει την πραγματική του ταυτότητα, σε μία πόλη που χάνει τη δική της. Σε μία πόλη, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ο οφθαλμός της Ασίας στην Ευρώπη, στην οποία το διηπειρωτικό εμπόριο έδινε ευκαιρίες σε όλους και πρόσφερε απλόχερα τον πλούτο. Σε μία πόλη, η οποία πέρασε απότομα από τον κοσμοπολιτισμό στον εθνικισμό και έζησε την απόλυτη καταστροφή και που ακόμη και σήμερα δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της «επειδή κάηκε και έφυγαν».

Ο Βρετανός(;) διπλωματικός υπάλληλος Φίλιπ Πάρκερ, ζώντας στη λεβαντίνικη Σμύρνη μέχρι την καταστροφή της και αλληλογραφώντας τόσο με τους δύο επιστήθιους φίλους του, τον Αλέξη Καρέλη, εξ απορρήτων του Ελευθέριου Βενιζέλου και τον Σελίμ Μπέη, δεξί χέρι του Μουσταφά Κεμάλ, όσο και με τον διπλωμάτη πατέρα του στο Foreign Office, μας αποκαλύπτει ένα πλούσιο παρασκήνιο, που ξεκινά το 1912 στο Λονδίνο και εν συνεχεία διαδραματίζεται στο Παρίσι, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ένα παρασκήνιο, στο οποίο πρωταγωνιστούν ηγέτες που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, διπλωμάτες, μυστικές υπηρεσίες, πόρνες και ερωμένες αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Ένα παρασκήνιο, το οποίο αποκαλύπτεται παράλληλα με την καθημερινή ζωή αλλά και με τις μοναδικές ανθρώπινες ιστορίες της μικρασιατικής πρωτεύουσας, που τόσο λάτρευε τη ζωή. Ένα παρασκήνιο, το οποίο ξαφνικά ανέτρεψε βίαια τα πάντα και οδήγησε στην απώλεια της πιο κοσμοπολίτικης πόλης της Ανατολικής Μεσογείου, το Σεπτέμβριο του 1922.

 

Ο Σπύρος Γόγολος γεννήθηκε το 1975 στα Γιάννενα. Είναι φιλόλογος και έχει εργαστεί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Δίδαξε για 14 χρόνια στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει ασχοληθεί με τη νεότερη και σύγχρονη βαλκανική ιστορία καθώς και με την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το πρώτο του βιβλίο «Στην καρδιά της Αυτοκρατορίας» (Επίκεντρο, 2013), μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε και στην Τουρκία το 2013.

Δείτε Επίσης

Μ. Τζούφη: «Οι μαθητές δίνουν τη μάχη των Πανελλαδικών κόντρα στα εμπόδια της πανδημίας και του υπουργείου Παιδείας»

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν μέσα σε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Οι μαθητές και οι ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of