Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο- Συλλογή Φ. Ραπακούση»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: «Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο- Συλλογή Φ. Ραπακούση»

 

Με την έναρξη της νέας χρονιάς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας ανοίγει έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων σήμερα, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, όπου θα γίνει η παρουσίαση του καταλόγου περιοδικής έκθεσης με τίτλο:

«Νεώτερη κεραμική από την Ήπειρο. Συλλογή Φώτη Ραπακούση».

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ακόμη συλλογική εκδοτική προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με την οποία ολοκληρώνεται η ομώνυμη περιοδική έκθεση κεραμικής που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας την άνοιξη του 2018.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα κάθε εργαστηρίου αγγειοπλαστικής που υπάρχουν στην έκθεση. Τα κεφάλαιά του είναι αφιερωμένα σε στα εργαστήρια κεραμεικής, από τα οποία προτάσσονται τα ευρωπαϊκά της Ιταλίας (Απουλίας, Πέζαρο, Φαέντσα), της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ολλανδίας. Ακολουθούν τα τρία σημαντικά εργαστήρια κεραμεικής της Ανατολής (εργαστήρια Τσανάκ Καλέ, Ιζνίκ, Κιουτάχειας) και εκείνα του ήκμασαν στον ελλαδικό χώρο, στις περιοχές της Ηπείρου και των Αθηνών.

Σε κάθε κεφάλαιο ο αναγνώστης μέσα από τα δίγλωσσα εισαγωγικά επιστημονικά κείμενα έρχεται σε επαφή με τα χαρακτηριστικά της κεραμικής παραγωγής σε κάθε περιοχή, τις συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη, πληροφορείται για τη συμβολή του εμπορίου στη διάδοση των προϊόντων, μέσα από το οποίο οι Ηπειρώτες ήρθαν σε επαφή με τα προϊόντα αυτά υιοθετώντας συνάμα νέες συνήθειες. Ακολουθεί ένα σύντομο κείμενο στα ελληνικά, όπου παρουσιάζονται τα κεραμικά του εργαστηρίου που ανήκουν στη Συλλογή Ραπακούση και εκτίθενται στην περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τα λήμματα των αντικειμένων.

Στους συγγραφείς του καταλόγου, συγκαταλέγεται το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και συγκεκριμένα η κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου, δρ αρχαιολόγος-Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας, η κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη, αρχαιολόγος-Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Άρτας, ο κ. Νεκτάριος-Πέτρος Γιούτσος, δρ αρχαιολόγος, ο κ. Αριστείδης Βάσιος και η κ. Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγοι. Για τη συγγραφή των κειμένων και των λημμάτων του καταλόγου εργάστηκαν, επίσης, οι αρχαιολόγοι κ. Διαμάντω Γκάμαρη και κ. Αναστασία Κατσαρού. Το αφιερωμένο στο αγγειοπλαστικό εργαστήριο των Ιωαννίνων κεφάλαιο οφείλεται στον κ. Μιχάλη Παντούλα, Φιλόλογο και Πρόεδρο του Μουσείου Αλή πασά και Επαναστατικής περιόδου.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες των αντικειμένων που συνοδεύουν τα κείμενα οφείλονται στον κ. Δημήτριο Ραπακούση, καθώς και στους συντηρητές αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνο Υψηλό και κ. Γεώργιο Μπισπίκη, οι οποίοι ανέλαβαν και τη συντήρηση των αντικειμένων σε συνεργασία με την συντηρήτρια της Υπηρεσίας κ. Κατερίνα Μπασιάκου. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της κ. Αθηνάς-Αντωνίας Μπουζάκη, αρχιτέκτονος-μουσειολόγου και του κ. Ιωάννη Παπαλέξη, πολιτικού μηχανικού, στον εκθεσιακό και γραφιστικό σχεδιασμό. Στον κ. Νεκτάριο-Πέτρο Γιούτσο οφείλεται η μετάφραση των αγγλικών κειμένων.

Η έκδοση του καταλόγου πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του κ. Φώτη Ραπακούση.

Η παρουσίαση του νέου μας βιβλίου θα γίνει από τον κ. Γιάννο Ιωαννίδη, συλλέκτη, συγγραφέα και ειδικό σε θέματα νεώτερης κεραμικής.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στον χώρο του αναψυκτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας με συνοδεία κρασιού και νόστιμων… συζητήσεων.

Δείτε Επίσης

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ :Τραυματίστηκε μέλος του πληρώματος του Corfu Spirit

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, για τον τραυματισμό ημεδαπού μέλους πληρώματος, κατά την προετοιμασία απόπλου ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments