Πέμπτη , 4 Ιουλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Πολυφωνικό Καραβάνι, 1 – 11 Αυγούστου 2015

Πολυφωνικό Καραβάνι, 1 – 11 Αυγούστου 2015

anoderopoli

 

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής

 

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών ξεκινά και πάλι! Το Πολυφωνικό Καραβάνι, ο μακροβιότερος παραμεθόριος πολιτιστικός θεσμός της χώρας στο χώρο της ζώσας παράδοσης. Ένας τελείως αλλιώτικος θεσμός, διαρκώς on the road και συνήθως off road. Ένας θεσμός που ιχνηλατεί όλη την παραμεθόρια και την “απέκει” Ήπειρο από χωριό σε χωριό. Ο μοναδικός διαπεριφερειακός θεσμός της χώρας, με εκδηλώσεις σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία, Ιόνιο. Ο μοναδικός διασυνοριακός θεσμός που διοργανώνει εκδηλώσεις σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία), εδώ και δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια.

Ένα ταξίδι στα όρια, τα επιμεθόρια και τα υπερόρια του χάρτη, συχνά πίσω από τις αποσιωπήσεις και τις ψευδωνυμίες της γεωγραφίας, στους κοινωνικούς και φυσικούς χώρους του πολυφωνικού τραγουδιού. Ένα ταξίδι που διαβαίνει διαρκώς σύνορα, γεφυρώνοντας τις όχθες τους, μέσα από τις κοινές παραδόσεις της λαϊκής πολυφωνίας. Ένα ταξίδι που σμίγει στο διάβα του την καρδιά των Βαλκανίων με την καρδιά της Μεσογείου, με την καρδιά των πολύτροπων εκδηλώσεων πάντα στην πολύφωνη Άπειρο Ήπειρο!

Πολύτροπο το μεγάλο ταξίδι των φωνών! Με συναυλίες, γλέντια, ανταμώματα, συλλογικές επιτόπιες καταγραφές, παρουσιάσεις, προβολές, δρώμενα, περιήγηση, περιοδεύουσα ελεύθερη κατασκήνωση. Ένα ταξίδι στα ξέφωτα της συλλογικής μνήμης κι έκφρασης, μια συλλογική ιχνηλασία αλλά και μια ψηλάφηση των ορίων της συλλογικότητας στην έκφραση. Ένα ταξίδι όπου η ανακάλυψη λειτουργεί ακόμη σαν αποκάλυψη και η γνώση σαν μέθεξη.

Η αστική μη κερδοσκοπική “Άπειρος” μας προσκαλεί στο Πολυφωνικό Καραβάνι, όπως δεκαεπτά χρόνια τώρα. Ταξιδεύοντας καλοκαίρια αλλά και χειμώνες και άνοιξες. Παλαιότερα με συνταξιδιώτες τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, φέτος, σε τόσο δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, επιλέγοντας να μην απευθύνει κανένα αίτημα στήριξης. Μόνο “καύσιμο” για το ταξίδι, η αφοσίωση και η προσφορά των πρωτεργατών του, η εθελοντική και ανιδιοτελής συμμετοχή όλων σε εκδηλώσεις πάντα και παντού με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας μια πνοή ζωής σε χωριά που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι διοργανώνεται με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της την όλη δράση του θεσμού μέχρι το 2020, αναγνωρίζοντας τη συνέπεια, την ανθεκτικότητα και την προσφορά του. Η “Άπειρος” φέτος συναντιέται και αλληλοστηρίζεται, κατά τόπους, και με άλλα συλλογικά εγχειρήματα, όπως το Φεστιβάλ της Βωβούσας, οι εκδηλώσεις συλλόγων και αποδήμων σε Πωγώνι και Ζαγόρι.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τρίτη 4 Αυγούστου
10 πμ Δρυμάδες
, πέρασμα των συνόρων
11 πμ Πολύτσανη  συλλογική επιτόπια καταγραφή, μεσημεριανό γλέντι

5 – 8 μμ Πωγωνιανή, Ποντικάτες, Ξηρόβαλτος, Χρυσόδουλη, Μαυρόπουλο

καραβάνι (ιχνηλασία, συναντήσεις, καταγραφές, αυτοσχέδιες εκδηλώσεις)
9 μμ Κτίσματα  πολυφωνική βραδιά

 

Τετάρτη 5 Αυγούστου
10 πμ Κακκαβιά
, πέρασμα των συνόρων
11 μμ Δερβιτσάνη – συλλογική επιτόπια καταγραφή, εργαστήρι πολυφωνίας
2 μμ Αργυρόκαστρο, Andon Poci – περιήγηση, επιτόπια καταγραφή
7 μμ Σελιό Άνω Δερόπολης, τιμητική εκδήλωση για τις κυράδες της Άνω Δερόπολης
Πέμπτη 6 Αυγούστου
10 πμ
– συλλογική επιτόπια καταγραφή, εργαστήρι πολυφωνίας
1 – 5 μμ Μπουλιαράτι, Δρόβιανη, Φοινίκη – καραβάνι, ιχνηλασία
6 μμ Βουθρωτό – περιήγηση στο αρχαιολογικό χώρο, συμβολική εκδήλωση
8 μμ Σαγιάδα – συναυλία στο Camping των “ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ”

 

Παρασκευή 7 Αυγούστου

10 πμ – 8 μμ Πλαίσιο, Σίδερη, Φοινίκη, Γιρομέρι, Πόβλα, Τσαμαντάς, Βαβούρι, Λιάς, Λαγγάβιτσα, Καλλιθέα – ολοήμερο καραβάνι στη Μουργκάνα (ιχνηλασία, συναντήσεις, καταγραφές, αυτοσχέδιες εκδηλώσεις)

9 μμ Πολύδροσο Θεσπρωτίας, μεγάλη εκδήλωση στο γενέθλιο τόπο της «Απείρου»
Σάββατο 8 Αυγούστου

1 μμ Παρακάλαμος – συλλογική επιτόπια καταγραφή, εργαστήρι πολυφωνίας
9 μμ Δελβινάκι – συναυλία της “Χαονίας”, συμμετοχή στις τοπικές εκδηλώσεις
Κυριακή 9 Αυγούστου
12 – 3 μμ Βοϊδομάτης
– Εργαστήρι Πολυφωνίας και κολύμπι
9 μμ Πάπιγκο – μεγάλη συναυλία της “Χαονίας” στην πλατεία

 

Δευτέρα 10 Αυγούστου

Ολοήμερο καραβάνι στα χωριά του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου

 

Τρίτη 11 Αυγούστου

7 μμ, Κήποι Ζαγορίου– το Πολυφωνικό Καραβάνι στηρίζει τις “Ηπειρώτικες Όχθες” της Πανηπειρωτικής σε ένα μουσικοποιητικό αφιέρωμα στα πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια και τα ποτάμια.

Για περισσότερες πληροφορίες, σημεία συνάντησης, τηλέφωνα και τρόπους επικοινωνίας μπορείτε να επισκεφθείτε το www.polyphonic.gr  ή να στείλετε μήνυμα στο [email protected].

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x