Σάββατο , 16 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ελλάδα / Στα εγκαίνια της 2ης«Art Thessaloniki Interna:onal Contemporary Art Fair» η Όλγα Γεροβασίλη

Στα εγκαίνια της 2ης«Art Thessaloniki Interna:onal Contemporary Art Fair» η Όλγα Γεροβασίλη

DT-Minadmin-20171123-XairetismosGerovasili-ArtThessaloniki-p1Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)– Στον χαιρετισμό της ο Όλγα Γεροβασίλη Υπουργός  Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ στα εγκαίνια της 2ης«Art Thessaloniki Interna:onal Contemporary Art Fair»,ανέφερε τα εξής:

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ΔΕΘ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, κ. Παντελή Τσάτση, που μου δίνουν την ευκαιρία να είμαι εδώ σήμερα, όπως και πέρυσι, μπροστά σε ένα τόσο ζωντανό κοινό.

Και, βεβαίως, θέλω να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα τους νέους, που συμμετέχουν στη 2η Art Thessaloniki και μας χαρίζουν ένα σκηνικό γιορτής, εδώ στο συνεδριακό κέντρο της Helexpo.

Η περυσινή επιτυχία της διοργάνωσης καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες στον καλλιτεχνικό κόσμο και κινητοποίησε το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού, που αναζητά στην Τέχνη την έκφραση, τη συμμετοχικότητα, την αισθητική, τον πειραματισμό, τη δημιουργικότητα που λείπουν απ’ την καθημερινότητά μας.

Με περισσότερους από 300 καλλιτέχνες από γκαλερί 10 χωρών και έξι μουσειακές εκθέσεις, η φετινή Art Thessaloniki απαντά με αυτοπεποίθηση και κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

Για να καταστεί θεσμικό σημείο αναφοράς αυτού του κοινού.

Αλλά, και για να μας υπενθυμίσει ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μέτρο του κόσμου.

Για να μας υπενθυμίσει ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι σήμα για το πόσο μια κοινωνία μπορεί και θέλει να κάνει υπερβάσεις, να ενσωματώσει νέες ιδέες, να εξερευνήσει παράπλευρους δρόμους, να δει πίσω από την καθημερινότητα, να αντιληφθεί τη διαχρονικότητα των ανθρώπινων πράξεων στο χώρο και τον χρόνο.

Σε μία ιστορικά δύσκολη περίοδο, σε μία περίοδο κρίσης, η καλλιτεχνική πρωτοπορία καθίσταται συνθήκη συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης με όσα μας παραδόθηκαν, με όσα θεωρούσαμε δεδομένα και σίγουρα, με ένα παρελθόν απ’ το οποίο καλούμαστε να επιλέξουμε τι θα πάρουμε μαζί μας και τι θα αφήσουμε οριστικά πίσω.

Γιατί, τελικά, αυτό που είναι η κοινή μας αγωνία βρίσκεται στο μέλλον.

Στην αντίληψή μου, η Τέχνη διδάσκει ΚΑΙ το πώς μπορούμε συλλογικά να βιώσουμε το μέλλον, όχι ως υπόσχεση παραδείσου, αλλά ως πρόταση ζωής.

Γι’ αυτό και θεωρώ σημαντικές αυτές τις συναντήσεις, όπου ο πολιτισμός εκτίθεται στην κριτική σκέψη και όπου ο δημιουργός αποκαλύπτεται τόσο απέναντι στον εαυτό του όσο και απέναντι στους άλλους.

Είναι αυτή η κρίσιμη στιγμή, η στιγμή της έκθεσης και της αποκάλυψης, όπου ενεργοποιείται η καλλιτεχνική εμπειρία από και προς το έργο.

Και, ίσως, πουθενά δεν ταιριάζει περισσότερο να μιλάμε γι’ αυτήν τη στιγμή απ’ όσο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, έναν τόπο όπου ανέκαθεν οι πνευματικές αναζητήσεις έβρισκαν έδαφος γόνιμο για να αναπτυχθούν.

Είμαι βέβαιη ότι και αυτή τη φορά η Art Thessaloniki θα μας ενθουσιάσει και θα μας κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο.

Είμαι βέβαιη για την επιτυχία της και σας καλώ όλους να αγκαλιάσετε την προσπάθεια ανθρώπων, που και θέλουν και μπορούν να μας δείξουν εικόνες από ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε Επίσης

Γ.Μπεκτασιάν-Υπήρχε ένα σχέδιο για την εξόντωση, την συστηματική.Είχαν αποτέλεσμα οι αγώνες μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Από: Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- “Αποδεικνύει ότι   οι  αγώνες που έχουμε κάνει, είτε ατομικά ο καθένας από ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of