Σάββατο , 11 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Συγκέντρωση “αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων” από ΚΚΕ και ΚΝΕ στην Φιλιππιάδα

Συγκέντρωση “αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων” από ΚΚΕ και ΚΝΕ στην Φιλιππιάδα

filippiadakoutaviaprosfygopoula-620x349Από:Γιώργος Γκόντζος–Την θέση τους για την  πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας δημοσιοποίησαν η ΤΟ Πρέβεζας της ΚΝΕ και η  ΚΟΒ Φιλιππιάδας του ΚΚΕ καλώντας σε “συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων το Σάββατο 1 Οκτώβρη, στις 11:00 π.μ. στην κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας”

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

 Καταγγέλλουμε με κατηγορηματικό τρόπο τις ρατσιστικές φωνές μίσους, όπως αυτές εκφράστηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας, ενάντια στην ένταξη προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η κατάπτυστη ανακοίνωση θυμίζει χρυσαυγίτικες πρακτικές και καμία σχέση δεν έχει, δεν εκφράζει τα αισθήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας της περιοχής μας, που όλο αυτό το διάστημα έχει σταθεί αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και με έμπρακτο τρόπο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, φέρει τεράστιες ευθύνες. Παρά τις διακηρύξεις της εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Στα σχολεία δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για το μίσος του ρατσισμού, του φασισμού και των διακρίσεων. Θέλουμε να μεγαλώσει η νεολαία με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Οι μαθητές δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από τους συνομηλίκους μας, αναγνωρίζουμε πλήρως τα ίσα δικαιώματα που έχουν με εμάς, το δικαίωμά τους στη μόρφωση, που πρέπει να συνεχιστεί και σε αυτές τις συνθήκες, μέχρι να λυθεί η μεταφορά τους από τη χώρα μας στις χώρες που θέλουν να πάνε.

Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, τα ταξικά σωματεία όλο το προηγούμενο διάστημα απέδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δράμα των προσφύγων, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρουχισμό, με μεγάλη ανταπόκριση από εργατόκοσμο και μαθητές της περιοχής μας. Δε συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση αυτή! Σήμερα είναι ανάγκη να υλοποιηθούν με κρατική ευθύνη όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγωνχωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία -κατά βάση- τις απογευματινές ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και ταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν να ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης. Είναι ανάγκη να δυναμώσει τόσο η αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες όσο και η κοινή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες πρέπει να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν τους χιλιάδες ξεριζωμένους. Να κινητοποιηθούν αποφασιστικά ενάντια στο φασιστικό – ρατσιστικό δηλητήριο που στάζουν διάφορα κέντρα, που εμφανίζονται πότε ως «αγανακτισμένοι» και πότε ως «προβληματισμένοι γονείς» που δεν θέλουν στο σχολείο των παιδιών τους τα προσφυγόπουλα.

Ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές, δυναμώνοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη, οι λαοί μπορούν να κερδίσουν τη ζωή που σήμερα τους στερεί το εκμεταλλευτικό σύστημα. Όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ισχύουν οι αποφάσεις των ΕΕ-ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υπάρχει λύση του προβλήματος. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των συνεπειών, που απαιτούν ρήξη με την ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα. Η πατριωτική στάση για κάθε Έλληνα νέο, εργαζόμενο, μαθητή, σπουδαστή είναι η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ο αγώνας για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να διεκδικήσουμε:

 • Νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας, χώρους που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων: Εξειδικευμένο και επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κατάλληλες αίθουσες κ.ά.
 • Καμιά εμπλοκή των γνωστών αμαρτωλών ΜΚΟ.
 • Ασφαλή μεταφορά των παιδιών από κρατικές υπηρεσίες.
 • Εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής για τα παιδιά: Εμβολιασμοί, βεβαίωση γιατρού κ.ά.
 • Ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων.

Σάββατο 1 Οκτώβρη, στις 11:00 π.μ. στην κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας

 Παλεύουμε για μία κοινωνία χωρίς κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών!

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

 Όλοι στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης των ρατσιστικών αντιλήψεων.

Σάββατο 1 Οκτώβρη, στις 11:00 π.μ. στην κεντρική πλατεία Φιλιππιάδας

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

            Η ΚΟΒ Φιλιππιάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει απερίφραστα  την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου δημοτικού σχολείου Φιλιππιάδας σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Μια ανακοίνωση που έρχεται ως συνέχεια του αντίστοιχου περιστατικού στο Ωραιόκαστρο και έχει ξεκάθαρο ακραίο, ρατσιστικό, ξενοφοβικό περιεχόμενο  που παραπέμπει χωρίς καμία αμφιβολία σε απόψεις που ενστερνίζονται οι οπαδοί της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους, τους απλούς ανθρώπους του λαού της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν με αισθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς τους ξεσπιτωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη λεηλασία των χωρών τους πρόσφυγες, που βρίσκονται εδώ και μήνες εγκλωβισμένοι στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη. Η έμπρακτη αλληλεγγύη που δόθηκε και δίνεται καθημερινά, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην απόπειρα γνωστών ακροδεξιών – φασιστικών στοιχείων να δημιουργήσουν τεχνητά ένα ξενοφοβικό και ρατσιστικό κλίμα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να απομονώσει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, τις εθνικιστικές κορώνες που δημιουργούν εικόνα Μεσαίωνα για την περιοχή. Φτάνουν να σπέρνουν το μίσος ακόμα και στις παιδικές ψυχές, ρίχνοντας ύπουλα το φασιστικό τους δηλητήριο. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο.

Καλούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς.

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν, οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν ν΄ ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου Γης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, παραβιάζοντας ακόμα και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο .

Πρότεινε έγκαιρα την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές στις πατρίδες τους χώρες ή από τα νησιά του Αιγαίου προς τις χώρες της ΕΕ, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Καλέσαμε και καλούμε τον ελληνικό λαό να παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Συρία, από όλους τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Ο εγκλωβισμός όμως των προσφύγων με ευθύνη της ΕΕ είναι ήδη γεγονός και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.

Ήδη στην περιοχή μας και σε άθλιες, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνθήκες, λειτουργούν αρκετά “κέντρα φιλοξενίας”. Είναι γνωστό πια ότι τα κέντρα αυτά έχουν μετατραπεί σε ζώνη εγκλωβισμού και κράτησης προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν όσους χρειάζονται, όσους χρειάζονται οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι.

Η κράτηση όμως κι ο εγκλωβισμός τόσων προσφύγων, που δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας και μάλιστα σε χώρους, που δεν έχουν απαραίτητες δομές και προϋποθέσεις (ουσιαστικά μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε δεν μπορεί να λαθεύει , πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.

Γι’ αυτό καλέσαμε και καλούμε το λαό μας και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικώντας:

 

 • Νέες ανοιχτές δομές φιλοξενίας, χώρους που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων: Εξειδικευμένο και επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κατάλληλες αίθουσες κ.ά.
 • Καμιά εμπλοκή των γνωστών αμαρτωλών ΜΚΟ.
 • Ασφαλή μεταφορά των παιδιών από κρατικές υπηρεσίες.
 • Εξασφάλιση όλων των όρων υγιεινής για τα παιδιά: Εμβολιασμοί, βεβαίωση γιατρού κ.ά.
 • Ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, τις πρωτοβουλίες του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Το μέλλον είναι με το μέρος των λαών και όχι των εκμεταλλευτών ιμπεριαλιστών! Ας παλέψουμε μαζί για να το φέρουμε πιο κοντά!

ΚΟΒ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments