Τρίτη , 6 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής της Άρτας

Συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής της Άρτας

Την Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Άρτας,  συγκροτήθηκε το  Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής της Άρτας, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «CI NOVATEC-CustomerIntelligence for inNOVAtiveTourismEcosystems» του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020. Η συμβολή του Περιφερειακού Δικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα αποτελέσει τον πυρήνα της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καινοτομίας  και τέλος της συνέργειας μεταξύ των μελών του Δικτύου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μπραϊμη-Μπότση Σταυρούλα, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Εμπορίου Περιφέρειας Ηπείρου,ο κ. Χαρακλίας Κωνσταντίνος Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Τουρισμού και Εξυπηρέτησης του Δημότη Δήμου Αρταίων καθώς και ο κ. Γκολομάζος Ιωάννης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας. Αμφότεροι επεσήμαναν την αναγκαιότητα στην καινοτομία και την σπουδαιότητα του τουρισμού στην περιοχή της Άρτας.

Την πρωτοβουλία αυτή στήριξαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «ο Μακρυγιάννης»,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουργαρελίου Άρτας, του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς», του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Άρτας, του Συλλόγου Ξενώνων Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Αγροτουρισμού καθώς και πλήθος εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη της Άρτας.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου παρέστησαν τα μέλη ομάδας έργου κ. Κώστας Χριστοδούλου, κ. Κατερίνα Καραγιώτη και κ. Αντώνης Τσολακούδης.

Στη διάρκεια των εργασιών ο υπεύθυνος του έργου κ. Κώστας Χριστοδούλου, παρουσίασε στα μέλη του Περιφερειακού Δικτύου της Άρτας, την αναγκαιότητα σύστασης και ύπαρξης του Δικτύου, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα άρθρα του Πρωτόκολλου Συνεργασίας / Καταστατικού που ορίζει το κοινό πλαίσιο συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ των μελών.Ο κ. Δημήτριος Καραδήμας, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε στα μέλη του Περιφερειακού Δικτύου την «Πλατφόρμα του έργου CI-NOVATEC».

Με την υλοποίηση του έργου CI-NOVATEC και μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας συλλογής ποιοτικών δεδομένων από τον τουρίστα-επισκέπτη,  θα δοθούν Μελέτες Ικανοποίησης Τουριστών, Τοπικά Σχέδια Δράσης για Δήμους ενώ θα διενεργηθούν σεμινάρια κατάρτισης προς τους ιδιοκτήτες ΜμΕ, τους διαχειριστές Σημείων Ενδιαφέροντος, Διοικητικούς και Πολιτικούς παράγοντες.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των τοπικών συνεργειών τουρισμού των επιλεγμένων πιλοτικών περιοχών της Περιφέρειας Ηπείρου, η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των διαχειριστών τουριστικών σημείων (αρχαιολογικοί, φυσικοί, πολιτιστικοί χώροι κλπ) και των διαχειριστών πολιτιστικών συλλόγων που κινητοποιούν διάφορες εκδηλώσεις, δραστηριότητες, εκθέσεις κ.λ.π.. που στοχεύουν στην προσέλκυση των τουριστών.

Σχετικά με το έργο

Στο έργο συμμετέχουν πέντε εταίροι με επικεφαλής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και η Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι δύο ‘Έλληνες εταίροι του έργου, η Περιφέρεια της Πούλιας – Τμήμα Οικονομίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εδάφους και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι οι δύο Ιταλοί εταίροι του έργου. Επιπλέον, συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι.

Ο σκοπός του έργου είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των εμπειριών των επισκεπτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Η συλλογή των δεδομένων θα γίνει μέσω σύγχρονων εργαλείων, που αποτελούνται από κινητές εφαρμογές για τον επισκέπτη και θα ανακτούν τα δεδομένα μέσω φορμών ερωτηματολογίου. Ακολούθως μέσω της Πλατφόρμας Πελατειακής Ευφυΐας, θα γίνεται η κατηγοριοποίηση, ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Μέσα από τη γνώση της αντίδρασης του τουρίστα-επισκέπτη, θα μπορούν οι διαχειριστές των αναγνωρίσιμων σημείων των πιλοτικών περιοχών (αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, πολιτιστικών μνημείων κ.λ.π.) να βελτιωθούν διοικητικά και οργανωτικά, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να ενισχυθούν επιχειρηματικά, ενώ τα Μέλη των Περιφερειακών Δικτύων θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πρόκειται να διενεργηθούν στις τρεις πιλοτικές περιοχές (Άρτα-Κόνιτσα-Πράμαντα).

Μέσω του προγράμματος αυτού, θα καταστεί πολύ πιο απλό για τουρίστες να ταξιδεύουν μεταξύ των δυο Περιφερειών, έχοντας ως «οδηγό» μια υπηρεσία πολυτροπικών τουριστικών διαδρομών που θα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (τόσο ως διαδικτυακή εφαρμογή, όσο και ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα). Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζει την παροχή εξατομικευμένων τουριστικών προτάσεων για επίσκεψη των πιο σημαντικών αξιοθέατων, αξιοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφορών για τη μετακίνηση των επισκεπτών μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments