Κυριακή , 1 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνάντηση της Μερόπης Τζούφη με το Δήμαρχο Ιωαννίνων και το προεδρείο του ΟΚΠΑΠΑ για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Στην εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση της Μερόπης Τζούφη με το Δήμαρχο Ιωαννίνων και το προεδρείο του ΟΚΠΑΠΑ για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Στην εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

20170823_104211Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—Την Τετάρτη, 23 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην οποία συμμετείχαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, καθώς και ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ κ.κ. Φίλιππος Τσουμάνης και Παρασκευή Σίμου-Σκαπινάκη. Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Μερόπης Τζούφη, η Βουλευτής ζήτησε μια γενική ενημέρωση για τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και για τη λειτουργία των νέων κέντρων κοινότητας, καθώς και του κέντρου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών.

Αρχικά, ο Δήμαρχος κ.Θ. Μπέγκας ανέφερε ότι έχει ήδη βρεθεί χώρος για τη στέγαση του κέντρου ενημέρωσης δανειοληπτών, για του οποίου την υλικοτεχνική υποδομή θα φροντίσει ο Δήμος και του οποίου η στελέχωση θα γίνει από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Τσουμάνης, ο οποίος, αφού περιέγραψε τη λειτουργία των δομών κοινωνικής προστασίας του δήμου για την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών ομάδων, όπως τη λειτουργία του ξενώνα αστέγων, του κοινωνικού παντοπωλείου, του λαχανόκηπου και του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών,αναφέρθηκε και σε δομές που ετοιμάζονται για τα άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα μίλησε για την επικείμενη δημιουργία δύο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ για παιδιά στα Γιάννενα, αφού υπάρχουν δικαιούχοι γονείς (με voucher) χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις, καθώς και για εξειδικευμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για ΑμεΑ, με τη συμμετοχή γιατρών, ψυχολόγων, φυσιοθεραπευτών και άλλων επιστημόνων. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρόβλημα χρηματοδότησης των δομών αυτών, λέγοντας ότι τα χρήματα που προκύπτουν από το ΕΣΠΑ καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την ανάκληση της άδειας για το κοινωνικό οδοντιατρείο, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να λυθεί μόνο μέσω αλλαγής του νομικού πλαισίου.

Η Μερόπη Τζούφη, μετά την ενημέρωση που είχε, τόνισε ότι ήδη έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Κοινωνικού Συστήματος Αλληλεγγύης. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι, με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητος. Πρόκειται, συνέχισε, για κέντρα, υπό την σκέπη των οποίων θα μπορούν να τεθούν όλες οι κοινωνικές δομές, ενώ θα υπάρχουν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησής τους, ώστε όλες τους να είναι βιώσιμες και να εξασφαλιστεί η διαχρονική συνέχειά τους. Στόχος, δηλαδή, είναι να μην λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά σαν γραφεία διαμεσολάβησης, αλλά να αποτελέσουν τον κεντρικό μηχανισμό, μέσω του οποίου (και με τη χρήση ειδικής πλατφόρμας που ήδη υπάρχει) να γίνει μια πλήρης καταγραφή των στοιχείων όλων των κοινωνικών δομών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους με όρους απόλυτης διαφάνειας. Όσον αφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε με το κοινωνικό οδοντιατρείο, υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να υπαχθεί, με κάποιον τρόπο, στις ΤΟΜΥ. Η Βουλευτής ζήτησε, τέλος, να ετοιμαστεί ένα ενημερωτικό σημείωμα, που να δίνει τη συνολική εικόνα σχετικά με τη λειτουργία των δομών ως τώρα και το αντίστοιχο οργανόγραμμα, ενώ ανέφερε ότι θαπροσπαθήσει να βοηθήσει για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των δημοτικών ιατρείων. Οι εκπρόσωποι του ΟΚΠΑΠΑ δήλωσαν πρόθυμοι να ετοιμάσουν ένα τέτοιο οργανόγραμμα εντός του προσεχούς διαστήματος.Η Μερόπη Τζούφη, από τη μεριά της, τόνισε την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η ουσιαστική συζήτηση για τα ζητήματα αυτά, με τη συμμετοχή των αρμόδιων εκπροσώπων του Δήμου, Βουλευτών, αλλά και της αρμόδιας Υπουργού και δεσμεύτηκε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να εξασφαλιστεί οριστικά η αδιάκοπη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των δομών κοινωνικής προστασίας, που είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης μας.

—————————————————————————————————————————

20170820_111120Παρουσία της Μ. Τζούφη στην εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής το 1944 στην Ελεούσα.

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών και τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, καθώς και από συγγενείς και συγχωριανούς των θυμάτων τιμήθηκε την Κυριακή, 20/08/2017, η μνήμη των έξινέων ανδρών, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» της Δ.Κ. Ελεούσας τον Αύγουστο του 1944.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει στηθεί στον τόπο της εκτέλεσης, «τα Αμπέλια» Ελεούσας και την οποία διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Ζίτσας και η Δημοτική Κοινότητα Ελεούσας,το παρόν έδωσε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία και προέβη σε κατάθεση στεφάνου, προς τιμή των θυμάτων.

 

 

 

Δείτε Επίσης

«Υπέρ των δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις», διατείνεται η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023»

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα 2023» σχετικά με τη λευκή ψήφο της ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of