Σάββατο , 2 Σεπτεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Συνάντηση της παράταξης ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ με τους συλλόγους Αργυροχρυσοχόων και ασημουργών

Συνάντηση της παράταξης ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ με τους συλλόγους Αργυροχρυσοχόων και ασημουργών

αργυροχόοιΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos2yahoo.gr)–Στα πλαίσια των επαφών της με τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης και με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση, η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» συναντήθηκε με τα Προεδρεία των Συλλόγων Ασημουργών και Αργυροχρυσοχόων Ιωαννίνων. Η αργυροχρυσοχοΐα, μια παραδοσιακή τέχνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Ιωαννίνων, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να παρουσιάζει μια κάμψη, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω του μειωμένου αριθμού των απασχολουμένων νέων με αυτή. Οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων κ.κ. Φαίδων Ηλίας και Ιωάννης Συρμακέσης, αντίστοιχα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της Παράταξης, αφού καμία άλλη Παράταξη δεν είχε ζητήσει παρόμοια συνάντηση στο παρελθόν, και ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της για τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές του κλάδου. Σήμερα λειτουργούν στην πόλη περί τα 70 εργαστήρια και περί τα 40 καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον, ενώ μόλις πριν από δύο δεκαετίας οι αριθμοί αυτοί ήταν υπερδιπλάσιοι. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε στο ΚΕΠΑΒΙ μια διαδραστική αίθουσα όπου μαθητές επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την όλη λειτουργία ενός εργαστηρίου ασημουργίας και την κατασκευή κοσμημάτων. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική αλλά δεν επαρκεί. Σε μια πόλη στην είσοδο της οποίας υπάρχει πινακίδα με την επιγραφή «Η πόλη των Ασημουργών» θα έπρεπε να λειτουργεί και μια επίσημη Σχολή Ασημουργίας. Σήμερα τέτοια Σχολή δεν υπάρχει ούτε σε επίπεδο ΤΕΙ ούτε σε επίπεδο ΙΕΚ. Η Σχολή του ΟΑΕΔ, παρά την αναμφισβήτητη προσφορά της, δεν είναι του επιπέδου που θέλει αλλά και δικαιούται η πόλη.

Άλλα αιτήματα των δύο Συλλόγων είναι η επανεξέταση των χώρων στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να περπατούν για περισσότερη ώρα στην κεντρική Γιαννιώτικη αγορά, η χρήση των χώρων στάθμευσης της οδού Αβέρωφ όχι μόνο από τις Τράπεζες αλλά και από τους τουρίστες, καθώς και η μείωση της τιμής του ΦΠΑ στην αγορά πρώτων υλών.

Η αντιπροσωπεία της Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» ενημέρωσε τους δύο Προέδρους ότι στο προεκλογικό της πρόγραμμα περιλαμβάνεται και μαθητικός διαγωνισμός σχεδίασης κοσμήματος με «βραβείο» για τα καλύτερα εξ αυτών την κατασκευή τους από τα εργαστήρια της πόλης καθώς και άλλα μέτρα τα οποία θα φέρουν τους νέους πιο κοντά σ’ αυτή την παραδοσιακή τέχνη των Ιωαννίνων. Για τη Σχολή Ασημουργίας υποσχέθηκε να αναδείξει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συμβάλει με επαφές με το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο στη δρομολόγηση της υλοποίησής της.

Η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» θα συνεχίσει τις επαφές της με τους φορείς ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης με στόχο τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και την προώθηση λύσεων στα αιτήματά τους.

 

 

Λεζάντα φωτογραφίας: Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα Τώρα» με τα Προεδρεία των Συλλόγων Ασημουργών και Αργυροχρυσοχόων Ιωαννίνων. Από αριστερά προς τα δεξιά: Κώστας Ζέρβας, Ταμίας του Συλλόγου Ασημουργών, Άρης Μπαρτζώκας, Επικεφαλής της Παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Φαίδων Ηλίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασημουργών, Ιωάννης Συρμακέσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων και Κώστας Κυριαζής, Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Γιάννενα Τώρα».

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments