Παρασκευή , 13 Μαΐου 2022
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΔΗΜΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΔΗΜΟΥ

 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε στο Γραφείο του με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού κ. Χρυσόστομο Δήμου.

Στη συνάντηση ζητήθηκε από τον ΥΦΥΠΕΞ να κάνει ενημέρωση για τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και κυρίως αυτά που έχουν σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, τις διαπραγματεύσεις με τη ΦΥΡΟΜ, το Κυπριακό κλπ.

Ο κ. Κουίκ απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι ο αδιαμφισβήτητος πυλώνας σταθερότητας σε μία ταραγμένη ευρύτερη και εγγύτερη περιοχή, όπου μάλιστα έχει ένα νευρικό, απρόβλεπτο γείτονα, ο οποίος εκφράζεται επιθετικά, όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους το λεγόμενο Μουσουλμανικό τόξο, που ξεκινά από την Άγκυρα, περνά από το υπογάστριο της Βουλγαρίας, το Κόσσοβο, τα Σκόπια, την Αλβανία και φτάνει μέχρι τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Γι’ αυτό και οι εργώδεις διπλωματικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα στη Βαλκανική, όπως το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ή ζητήματα που σχετίζονται με την Αλβανία, όπου σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς».

Επίσης, ο κ. Δήμου έθεσε στον Υφυπουργό θέματα που αφορούν τη νέα μορφή που θα πάρει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, την ψήφο των Ομογενών, και ζητήματα ίσης φορολογικής μεταχείρισης των Ελλήνων της Διασποράς με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Υφυπουργός: ισχύει ότι το ΣΑΕ στην επόμενη φάση του, θα προβλέπεται να αυτό-οργανωθεί και να αυτοχρηματοδοτηθεί από τους φορείς της Διασποράς, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

«Σε καμία περίπτωση εφεξής κυβέρνηση ή ο αρμόδιος Υφυπουργός ή κόμματα πίσω από αυτούς, δεν θα κουνάνε το δάχτυλό τους, και δεν θα υποδεικνύουν στην Ομογένεια τί πρέπει να κάνει για ζητήματα που εκείνη ζει και ξέρει καλύτερα», τόνισε με έμφαση.

Προσθέτοντας ότι:

«Το ΣΑΕ θα έχει τον συνταγματικό του ρόλο, δηλαδή συμβουλευτικό για την εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή μία δεξαμενή σκέψης. Και μάλιστα, σκέφτομαι να εισηγηθώ, επειδή το όνομα ΣΑΕ άφησε κακά αποτυπώματα, στο νέο Σύνταγμα, να πάρει την ονομασία Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελληνισμού».

Για την ψήφο της Ομογένειας ο κ. Τέρενς Κουίκ απάντησε ότι αυτό είναι θέμα που ήδη εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, και σε ό,τι αφορά στα φορολογικά, δεσμεύτηκε να το συζητήσει με το αρμόδιο Υπουργείο.

Δείτε Επίσης

Γ.ΖΑΨΑΣ: Δήλωση για πειθαρχική δίωξη μελών της Οικονομικής Επιτροπής

Παρέλαβα σήμερα το επίσημο έγγραφο πειθαρχικής δίωξης μου και παραπομπής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (άρθρο 234 ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments