Τετάρτη , 22 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Σ.Μαυρουδέας (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας)- Η Ευρώπη των λαών έχει αποδειχτεί ένα απίθανο παραμύθι,ένα παραμύθι για αδαείς

Σ.Μαυρουδέας (Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας)- Η Ευρώπη των λαών έχει αποδειχτεί ένα απίθανο παραμύθι,ένα παραμύθι για αδαείς

MAYROYDEASΑπό: Γιώργος Γκόντζος–    ” Η Ευρώπη των λαών έχει αποδειχτεί ένα απίθανο παραμύθι,ένα παραμύθι για αδαείς.”   Αυτό τόνισε ο Σταύρος Μαυρουδέας ,καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ,σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εκπομπή   ” Εκτός των τειχών”, (Γιώργος Γκόντζος ) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.Πρόσθεσε πως  “είναι πλέον σαφές ότι η συγκεκριμένη Ευρώπη ,η ΕΕ, είναι μια  Ένωση που εκπορεύεται από κυρίαρχα και κατεστημένα οικονομικά ,πολιτικά συμφέροντα , αυτό που λέμε της οικονομικής ολιγαρχίας…Των ισχυρών κρατών μέσα στην Ένωση σε βάρος των λιγότερο αναπτυγμένων και πιο αδύναμων..Οποιαδήποτε πρωτοβουλία θεσμική αυτής της Ένωσης μπήκε σε δημοψήφισμα καταψηφίστηκε παταγωδώς και μετά είχαμε τραγικούς εκβιασμούς..”

Άλλα σημεία της συνέντευξης:

 •  Για το ρόλο της ΕΕ: Ιμπεριαλιστική Ένωση , πλήρως ανταγωνιστική σε σχέση με τις ΗΠΑ  και τον άλλο μεγάλο πόλο ,τις αναδυόμενες οικονομίες ,βέβαια ελέγχοντας το επίπεδο σύγκρουσής τους.
 • Για την δυνατότητα “ρωγμών”  :Μπορείς αρκεί να πας με την δική σου κατεύθυνση, όχι ως υπηρέτης του ενός ή του άλλου αφέντη.
 •  Για την διαπραγμάτευση :Η κυβέρνηση πήγε για να συνομολογήσει μέτρα 5, 4 δις, και γύρισε με μέτρα 9 δις.
 • Για την ορολογία  “αποικία χρέους”  :Όχι ακριβώς…
 • Για το χρέος: Το πρόβλημα του χρέους είναι ένα παράγωγο πρόβλημα,δεν είναι η αιτία του προβλήματος.
 • Για την στάση της ελληνικής ολιγαρχίας:Έχει αυτοτελή συμφέροντα, δεν είναι απλώς ένας υπηρέτης των δυτικών πατρώνων. Έχει επιδεινωθεί η θέση της τα τελευταία χρόνια ,και με αυτή την έννοια δέχεται εντολές ,αλλά διαπραγματεύεται αρκετά σκληρά τον ιδιοτελή της ρόλο.
 • Για την αντίθεση κεφαλαίου- εργασίας στις σημερινές συνθήκες :Παραμένει κυρίαρχη ,δεν είναι μοναδική.
 • Για τη διέξοδο :Γνώση ,βούληση ,θάρρος ,αποδέσμευση από την ΕΕ.
 • Για τις δυνατότητες αντίστασης:Τα πράγματα δεν είναι εύκολα..Αλλά με αυτή τη λογική η χώρα θα ήταν ακόμα υπό Οθωμανική κατοχή.
 • Για την υιοθέτηση ιδεολογημάτων  εξ Εσπερίας,στον χώρο της αριστεράς:Για μεγάλα κομμάτια της Ελληνικής αριστεράς αυτό ισχύει.
 • Ακούστε την συνέντευξη

Δείτε Επίσης

Ι.Κολοβού-.Οι εποχές γεννάνε μεγάλους ανθρώπους ,αλλά και οι μεγάλοι άνθρωποι καθορίζουν τις εποχές

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)— “Είναι κάποιος μεγάλος.Αληθινά μεγάλος.Ακολουθώ αυτό που λέει ,να αγγίξει την αλήθεια και ακολουθώ ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of