Δευτέρα , 26 Σεπτεμβρίου 2022
Αρχική / Επικαιρότητα / Σ. Ριζόπουλος: Τα «Βλάχικα» άλλη μία δικαίωση των Οριζόντων Ηπείρου

Σ. Ριζόπουλος: Τα «Βλάχικα» άλλη μία δικαίωση των Οριζόντων Ηπείρου

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την διοργάνωση, από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων, ημερίδας με τίτλο: “Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης. Η περίπτωση της βλάχικης γλώσσας”, ο επικεφαλής της εκλεγμένης στο Περιφερειακό Συμβούλιο παράταξης “Ορίζοντες Ηπείρου” Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε την εξής δήλωση:

Κατά τη διάρκεια της προεκλογική μας πορείας, το καλοκαίρι του 2018, ανακαλύπτοντας την επικινδυνότητα και τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο διδάσκονται και διαδίδονται τα «βλάχικα», σε συνθήκες «κρυφού σχολείου» στα σύνορα της χώρας, είχαμε τονίσει πως ότι όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά πρέπει να υπάρξει επίσημη οδός νομιμοποίησης με πρωταγωνιστή το Πανεπιστήμιο.

Θεωρούμε ότι η κίνηση διοργάνωσης της ημερίδας που μπαίνει στη διαδικασία να αναζητήσει τον καταλληλότερο τρόπο γραφής είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή, ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί. Κατοχυρώνει την ύπαρξή της και αφήνουμε τις λεπτομέρειες για το πως ακριβώς πρέπει να αποτυπώνεται γραπτώς στους ειδικούς, εκεί που έπρεπε να είναι από την αρχή.

Σε κάθε περίπτωση όπως κι αν προκύψει, η αναγνώριση του ρόλου του πανεπιστημίου για τη διαιώνιση και τη διάσωση των «βλάχικων» θα ξεκινήσει μια συζήτηση η οποία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη και την οποία θα παρακολουθούμε πολύ στενά γιατί μας ενδιαφέρουν τα ακαδημαϊκά συμπεράσματα.

ΥΓ.: Πρέπει το τοπικό πολιτικό σύστημα και εκείνοι που θέλουν πραγματικά να παράγουν πολιτική να δεχθούν από εμάς τις εξής δύο συμβουλές.

Πρώτον, όταν διαβάζουν τις θέσεις των Οριζόντων Ηπείρου, να μάθουν να εμβαθύνουν και να διαβάζουν ακριβώς τι λέμε, όχι μέχρι εκεί που συγκρατεί η δρασκελιά τους… ως το καφενείο.

Δεύτερον (και πιο σημαντικό) οι Ορίζοντες Ηπείρου, όταν τοποθετούνται πολιτικά δεν περιμένουν το ζύγισμα της κοινής γνώμης για να πάρουν θέση. Παίρνουν θέση όπως ακριβώς θεωρούν ότι είναι το σωστό του τόπου.

Δείτε Επίσης

Που θα κοπεί το ρεύμα αύριο Δευτέρα

Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments