Πέμπτη , 16 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Την επανεκκίνηση των έργων ΕΣΠΑ στην Ήπειρο ζητά ο Περιφερειάρχης

Την επανεκκίνηση των έργων ΕΣΠΑ στην Ήπειρο ζητά ο Περιφερειάρχης

kaxrimanis1

 

Την άμεση επανεκκίνηση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με βάση τα αποτελέσματα της συνάντησης και τη συζήτησης που είχε την Τετάρτη στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.

Ο Περιφερειάρχης έκανε έκκληση σε φορείς υλοποίησης και αναδόχους έργων να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες. “Κάνω έκκληση, προς όλους,   δεν  υπάρχει χρόνος για διακοπές. Θα  έχουμε ένα “καυτό” τετράμηνο  αν θέλουμε αυτά τα έργα να υλοποιηθούν, αν θέλουμε να μην έχει πρόβλημα η Ήπειρος και γενικότερα η πατρίδα μας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση η Περιφέρεια Ηπείρου, (που εκπροσωπήθηκε από  τον Περιφερειάρχη, την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. κ. Εύη Παπανικολάου  και την Προϊσταμένη της Μονάδας Παρακολούθησης κ. Γεωργία Μέγα), έκανε λεπτομερή παρουσίαση των εκκρεμοτήτων του ΕΣΠΑ, αναφέροντας ποιά έργα είναι τελειωμένα, ποιά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τέλους Δεκεμβρίου (και εφόσον υπάρχει χρηματοδότηση) και ποιά δεν μπορούν να μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

“Τελικά- είπε ο Περιφερειάρχης-  μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα έχουμε μια συνεχή συνεργασία και  μέσα από τους πόρους που θα αποδεσμεύονται από το Υπουργείο Οικονομικών θα γίνονται πληρωμές, για όλα αυτά τα έργα που  είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, στα οποία πρέπει  να επικεντρωθούν όλοι οι φορείς (υλοποίησης), οι ανάδοχοι ή οι προμηθευτές ώστε να έχουμε τις λιγότερες απώλειες… Μετά τον Οκτώβριο που θα υπάρχουν πόροι από την Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορέσει (όπως διαβεβαιώθηκε) να ισορροπήσει το όλο σύστημα”.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε και τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν άμεσα οι  εργασίες, τότε κάποια έργα να μείνουν μετέωρα, καθώς όπως είπε υπάρχει περίπτωση να μη δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ, όπως έχουν ζητήσει οι Περιφερειάρχες, αίτημα το οποίο πρόκειται να θέσει στην Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός.

   “Αυτή τη στιγμή – συμπλήρωσε- στην έκτακτη κατάσταση που είμαστε, θεωρώ ότι η συζήτηση που έγινε με τον Γ.Γ. ΕΣΠΑ και ο τρόπος που μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε μεταξύ μας, δίνει το δικαίωμα στην Ήπειρο να προχωρήσουμε τα έργα, βοηθώντας όλοι,  ανάδοχοι, φορείς και οι δικές μας υπηρεσίες”.  

Τέλος ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον Γ.Γ. του ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση, ο οποίος με τη σειρά του συνεχάρη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για τον τρόπο παρουσίασης που έκανε και ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για τις παρουσιάσεις άλλων φορέων που θα ακολουθήσουν στο Υπουργείο.

Συνοπτική εικόνα ΕΣΠΑ:

Εκχώρηση- Διαχείρισης έργων: 290 εκ. ευρώ

Ενταγμένα έργα: 265

Δημόσια Δαπάνη ενταγμένων έργων: 380 εκ. ευρώ

Συμβάσεις: 342 εκ. ευρώ

Επιλέξιμες δαπάνες: 273 εκ. ευρώ.

Δ.Δ. Κλεισίματος: 306 εκ. ευρώ (105,5%) (υπό την προϋπόθεση ομαλής ροής χρηματοδότησης των έργων)

 

Θετική ανταπόκριση της ΤΕΡΝΑ

για τη γέφυρα της Πλάκας

 

Θετική είναι η ανταπόκριση της κατασκευαστικής εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. στο αίτημα που της είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προκειμένου να συμβάλει στις προκαταρκτικές εργασίες για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης,  που ευχαρίστησε την Εταιρία για τη διάθεση να συνδράμει τις προσπάθειες που αναλαμβάνονται για την αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου. Επίσης ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι  αμέσως μετά την υπογραφή του καταστατικού από όλα τα μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας, θα ξεκινήσει επαφές με όλους όσοι είχαν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν οικονομικά ή και υλικά στις εργασίες.

 

 

Δείτε Επίσης

Χ.Ματσούκας: (ΕΤΕΠ Τομέα Υγείας του Παιδιού):Ενδιαφερόμαστε πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των φοιτητών , των εργαζόμενων και των δομών-Έχουμε σαν όπλο μας το εμβόλιο.

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- “Ο κόσμος έχει κουραστεί , και οι φοιτητές και εμείς έχουμε κουραστεί στα ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of