Κυριακή , 9 Ιουνίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ- Ομιλία, θεατρικό δρώμενο και τραγούδια αφιερωμένα στη μνήμη των Γιαννιωτοεβραίων

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ- Ομιλία, θεατρικό δρώμενο και τραγούδια αφιερωμένα στη μνήμη των Γιαννιωτοεβραίων

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Ο Δήμος Ιωαννιτών με τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τον εκτοπισμό των Γιαννιωτοεβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου και την καταστροφή της Εβραϊκής Κοινότητας διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης, τιμώντας τους συμπολίτες μας που έζησαν εκατοντάδες χρόνια αρμονικά με τη Χριστιανική Κοινότητα στην πόλη μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαβίλη στις 25 Μαρτίου και ώρα 13.00, με ομιλητή το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Κ. Μπέγκα, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Στη συνέχεια, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για να τιμήσει από την πλευρά του τη μνήμη των Γιαννιωτών Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Οι σπουδαστές των θεατρικών εργαστηρίων του ΔΗΠΕΘΕ με την συμμετοχή των σπουδαστών του Ι.ΙΕΚ Δέλτα θα παρουσιάσουν το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η Τελευταία εικόνα».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της εκδήλωσης τόνισε μεταξύ άλλων:

“Οι Εβραίοι των Ιωαννίνων πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος στο Ολοκαύτωμα.

Στις 25 Μαρτίου 1944 συνελήφθησαν 1.850 άτομα και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς από όπου επέστρεψαν μόνο 163.

Στιγμές που σίγουρα όσοι της έζησαν θα ήθελαν να τις ξεχάσουν.

Παρόλα αυτά, εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε τις σκοτεινές εκείνες εποχές.

Αντίθετα πρέπει να θυμόμαστε και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε βαθιά το φαινόμενο του αντισημιτισμού και της κορύφωσής του.

Είμαστε υποχρεωμένοι να ανακαλούμε στη  μνήμη μας τα θύματα ενός εγκλήματος, που όμοιο του, ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεση του, δεν γνώρισε η ανθρωπότητα.

Διατηρώντας ζωντανή στη μνήμη μας τη θηριωδία που προκάλεσε ο ρατσισμός, η ιδεολογία του μίσους και του διαχωρισμού των ανθρώπων σε φυλετικά ανώτερους και κατώτερους, στέλνουμε ένα μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό σε όλες του τις εκφράσεις.

Έτσι λοιπόν, μέσα από εκδηλώσεις σαν κι αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, είναι αναγκαία η υπόμνηση του τι έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα, ο ρατσισμός, το μίσος, ή ο φόβος απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.

Θέλω να ελπίζω ότι η ανάκληση της ιστορικής μνήμης βοηθάει  να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον”.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακολοπούλου σημείωσε:

“Αχ παινεμένα Γιάννινα, ω ανθότοποι των οραμάτων πικρός το πως σας άφησα καημός με βασανίζει. Με αυτούς τους στίχους του Γιοσέφ Ελιγιά αποχαιρέτησαν οι Εβραίοι τον τόπο τους, τα Γιάννινα, φορτωμένοι επάνω στα καμιόνια, γυρίζοντας την ματιά τους προς τα πίσω, την 25η Μαρτίου 1944.

Αυτή η εικόνα της τελευταίας ματιάς που θέλει να αγκαλιάσει τον τόπο όπου έζησε, περπάτησε, χόρεψε, αγάπησε, μόχθησε, πόνεσε, αγαπήθηκε, έκλαψε, γέλασε, κόπιασε να φτιάξει το σπίτι του, έχτισε την ζωή του όλη, εκείνη την 25η Μαρτίου το 1944 είναι η ιστορία που θέλουμε να αφηγηθούμε με το θεατρικό μας δρώμενο το μεσημέρι της Κυριακής”.

Τέλος η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, Πάτρα Εξάρχου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της πινακοθήκης να δημιουργήσει 14 φωτογραφικά μπάνερ στα οποία αποτυπώνεται φωτογραφικό υλικό που απαθανάτισε τις συγκλονιστικές στιγμές εκείνης της ημέρας σε συνδυασμό με τη σημερινή μορφή που έχει ο χώρος στον οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα.

Η ίδια τόνισε πως, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, η φιλαρμονική του Δήμου θα επιμεληθεί την μουσική υπόκρουση της εκδήλωσης.

“Πιστεύουμε ότι θα είναι μια εκδήλωση που θα αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους αυτούς που τόσο βάναυσα κυνηγήθηκαν εκείνη την εποχή”, κατέληξε η κ.Π. Εξάρχου.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments