Παρασκευή , 2 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Την Τετάρτη η παρουσίαση του βιβλίου “Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή”

Την Τετάρτη η παρουσίαση του βιβλίου “Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή”

22.02_nissimΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι Eκδόσεις Καπόν παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου , ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», το βιβλίο του Αλέξανδρου Μωυσή με πρόλογο του Μαρκ Μαζάουερ,  Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντίνος Γκόγκος.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας: «Με το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να προσεγγίσει την καθημερινότητα  της εποχής, την κοινωνική ζωή, συμπεριφορές και αντιλήψεις-αναμνήσεις και σημαντικές πληροφορίες της ιστορίας και ‘του γίγνεσθαι‘ των Ιωαννίνων στο πέρασμα του χρόνου».

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους κ. Ραφαήλ και Αλέξανδρο Μωυσή για  το όμορφο αυτό τεκμήριο,  όπως το χαρακτήρισε, και την ευκαιρία που έδωσαν στους κατοίκους της πόλης των Ιωαννίνων, μέσα από το βιβλίο αυτό να αποκτήσουν την εμπειρία να ταξιδέψουν συναισθηματικά και νοητικά στην ιστορία και το χρόνο, μέσα από τις ‘ζωντανές’ αυτές εικόνες που διηγούνται…

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντίνος Γκόγκος έκανε γνωστό πως ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου διενεργείται Έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο: «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή 1898-1930: Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του δήμου Ιωαννιτών”.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα Γιάννενα από το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από σημαντικά ιστορικά γεγονότα που ακολούθησαν εντός του ελληνικού σύγχρονου αστικού κράτους και μετάλλαξαν την εικόνα των Ιωαννίνων με τη μετάβαση στον 20ό αιώνα καθώς και από την καθημερινότητα της πόλης την περίοδο αυτή δηλαδή από τα τέλη του 19ου μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Επίσης περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη ζωή και τα ταξίδια του Νισήμ Λεβή.

Παράλληλα, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου διεξήχθη εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διαγωνισμός φωτογραφίας με τη συμμετοχή του 3ου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες των μαθητών θα βραβευθούν στις 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου.

Κλείνοντας ο κ. Γκόγκος τόνισε ότι: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τη πόλη με ένα αξιόλογο και πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό που πραγματικά κερδίζει μια εξέχουσα θέση στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του γίγνεσθαι των  Ιωαννίνων του χθες».

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας»

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Μαρία Ζουμπούλη, επίκουρη καθηγήτρια των Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, Γρηγόρης Μανόπουλος, Αρχαιολόγος και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Μωυσής.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη, την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση και τον κλαρινετίστα Ελευθέριο Καραγιάννη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments