Τρίτη , 3 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) για τα προβλήματα προσφύγων με αναπηρία

Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) για τα προβλήματα προσφύγων με αναπηρία

imagesΑπό:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)–Οι εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch)για τα προβλήματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση τηςΥποεπιτροπή της Βουλής για τα Θέματα των ΑμεΑ, από τις ερευνήτριες του διεθνούς οργανισμού κ.κ. Ε. Κοσσέ και Ε. Cerimovic.

Η βουλευτής Ιωαννίνων  του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη ανέφερε αρχικά πως «τα άτομα με αναπηρίες είναι πάντοτε τα πιο ευάλωτα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και δεν υπάρχει μεγαλύτερη κρίση από την προσφυγιά και τη μετανάστευση».Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τεράστια ευθύνη για τον εγκλωβισμό αρκετών χιλιάδων ανθρώπων και πως πρέπει να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τα μέλη του Παρατηρητηρίου να ασκήσουν πιέσεις στα ευρωπαϊκά φόρα και από τη δική τους πλευρά.

Στην συνέχεια, μετέφερε την εμπειρία από την Ήπειρο, όπου τα τοπικά νοσοκομεία περιέθαλψαν τους ανήλικους και ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις ώστε οι οικογένειες τους να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυνάμωση προσφύγων με αναπηρία», με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ πρότεινε να οργανωθούνεπισκέψεις της Επιτροπής στις δομές φιλοξενίας, συνεπικουρούμενη από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαβούλευση με τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους και πρότεινε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων των ατόμων που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία, αλλά και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην παροχή σχετικών υπηρεσιών. Τέλος, έκανε λόγο για αντίστοιχες δράσεις του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που χαρακτηρίστηκαν επιτυχείς, όπως η φροντίδα των παιδιών και οι εμβολιασμοί των προσφύγων και τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής εμπειρίας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

«Πολυεπίπεδη η προσφορά και το κοινωνικό έργο των Γιαννιώτικων επιχειρήσεων», σύμφωνα με τον Δημήτρη Δημητρίου

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δρ. Δημήτριος Δημητρίου, σχετικά με τη ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of