Τετάρτη , 19 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) για τον ΟΚΑΝΑ και  τον Αντικαπνιστικό Νόμο

Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) για τον ΟΚΑΝΑ και  τον Αντικαπνιστικό Νόμο

MTzoufiΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε πρόσφατα με θέμα τη διατύπωση γνώμης για το διορισμό (ανανέωση θητείας) στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), κ. Ευάγγελου Καφετζόπουλου, καθώς και την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, σχετικά με την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τη θετική εισήγηση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο ΟΚΑΝΑ έχει ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή στην παρέμβαση και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια πιο ολιστικής προσέγγισης του θέματος της εξάρτησης, με ανάπτυξη προγραμμάτων νέων δομών σε όλη τη χώρα και με ενισχυμένη την πτυχή της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του κ. Καφετζόπουλου για τα πεπραγμένα του Οργανισμού και τους επιδιωκόμενους στόχους σε βάθος τριετίας. Στο ζήτημα της γεωγραφικής κάλυψης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη των Ιωαννίνων και εκφράστηκε η επιτακτική ανάγκη για τη λειτουργία θεραπευτικής μονάδας στην πόλη.

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων, εκ μέρους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε θετικά στο διορισμό του κ. Καφετζόπουλου, τόσο λόγω της μακράς του εμπειρίας όσο και της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς του στη διοίκηση του Οργανισμού το προηγούμενο διάστημα.

(το video της ομιλίας.https://youtu.be/VvepofzCCOQ)

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της απορρόφησης της λίστας αναμονής ως σημαντικό βήμα στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με στόχο την αύξηση τον αριθμό των ατόμων που δέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και οδηγούνται τελικά προς την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης για τα Ιωάννινα και τη διασύνδεση των δράσεων με τις υπάρχουσες δομές, όπως το ΚΕΘΕΑ.

Σχετικά με την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου» που αποτυπώνουν πως η αντικαπνιστική καμπάνια αποδίδει και οι νέες γενιές ελαττώνουν την έναρξη της συγκεκριμένης βλαβερής συνήθειας. Στη συνέχεια έκανε λόγο για τις συνέπειες του ενεργητικού, αλλά και του παθητικού καπνίσματος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά την βρεφική και παιδική ηλικία. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό για το ηλεκτρονικό κάπνισμα και τις μεγάλες επενδύσεις από τις καπνοβιομηχανίες στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας«εναλλακτικής λύσης», καθώς αρκετοί καπνιστές στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούνεπιλέγουντη συγκεκριμένη μέθοδο. Ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, καταδεικνύουν πως υπάρχουν εξίσουσημαντικοί κίνδυνοι, αν και περισσότερη έρευνα απαιτείται ώστε να υπάρξουν βέβαια αποτελέσματα. Έως τότε η Πολιτεία καλείται στο πλαίσιο της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας να υιοθετήσει κοινούς κανόνες.

Τέλος στάθηκε στις ιδιαίτερα σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει του Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, προσπάθειες που θαεγκολπωθούν και θα ενδυναμωθούν  στο πλαίσιο της συγκρότησης και λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments