Πέμπτη , 1 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Το Ανοιχτό Κέντρο εμπορίου αλλάζει το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης

Το Ανοιχτό Κέντρο εμπορίου αλλάζει το ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης

Κεφάλαια ύψους 1,8 εκ. ευρώ κατάφερε να αντλήσει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων η οποία σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων του ιστορικού – εμπορικού κέντρου της πόλης κατέθεσαν την πρόταση για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» η οποία και εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.
Πρόκειται για μία πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής που θα δώσει την ευκαιρία να επενδυθούν 1,8εκ. ευρώ στα Ιωάννινα, με μηδενική χρήση ίδιων κεφαλαίων του Δήμου ή των ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων, ώστε να αναδειχτεί η παλιά αγορά του κέντρου δίνοντας μια μοναδική ταυτότητα, η οποία θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της περιοχής και την εμπορικότητα της.
Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα και τη Δημοτική Αρχή, λόγω του γνωστού περιορισμού των τηλεοπτικών εμφανίσεων των υποψήφιων, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αναβαθμίζει όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρο το Δήμο.
«Η μέριμνα ενός Δήμου δεν πρέπει να εξαντλείται στις κλασσικές πολιτικές κατασκευής έργων αλλά θα πρέπει να αναπτύσσει πολιτικές που αφορούν στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων μιας περιοχής. Αυτό ακριβώς κάνει η δική μας Δημοτική αρχή με την πρόταση για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Διαχρονικός μας στόχος είναι η τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Πολύ περισσότερο δε σε μια περιοχή που έχει ισχυρή εμπορική παράδοση αλλά τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχώς φθίνει.
Με την έγκριση της πρότασή μας όμως τα επόμενα δύο χρόνια όμως θα υλοποιηθεί μια σειρά δράσεων οι οποίες θα αλλάξουν την όψη της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανταλόβας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή ξέρει να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει, ενώ ευχαρίστησε για τη συνεργασία τόσο τον πρώην όσο και τον νυν πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ.κ. Μήτση και Δημητρίου.

Η περιοχή παρέμβασης και οι δράσεις
Η περιοχή στην οποία σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις (περιοχή παρέμβασης) στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς: οδός Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζωής Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παρ. Ευαγγελίδη. Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ. και συνολικό μήκος 1.725,60 μ.
Για την ολοκλήρωση της πρότασης, εκτός από το Δήμο και το Επιμελητήριο, κινητοποιήθηκαν και οργανώσεις πολιτών, οι οποίοι ενημέρωσαν τους επαγγελματίες της περιοχής, συγκέντρωσαν υπογραφές συμμετοχής και συμμετείχαν ενεργά σε συναντήσεις που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρότασης. Επιπροσθέτως, η κατάθεση της πρότασης δε θα ήταν δυνατή χωρίς την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.
Οι ενέργειες που σχεδιάστηκαν στην περιοχή παρέμβασης εμπίπτουν στις παρακάτω Κατηγορίες:
1. «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου»
2. «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης»
3. «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής»
4. «Προβολή και προώθηση περιοχής παρέμβασης».
Ο Δήμος Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 1,5 εκ € θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα στην ανάπλαση πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής» που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ακόλουθων αναγκών:
Στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού (κυρίως) και χονδρικού εμπορίου σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης.
• Στην αποτροπή της αστικής υποβάθμισης και βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων.
• Στη δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, ή αναβάθμιση θα αφορά σε δράσεις:
1. Αναβάθμισης των προσόψεων των καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης με στόχο την απόκτηση μια ομοιόμορφης αισθητικής ταυτότητας των εμπορικών επιχειρήσεων.
2. Ανάπτυξης ασύρματου δικτύου «wifi», το οποίο θα παρέχεται δωρεάν σε πολίτες, επισκέπτες και επιχειρήσεις.
3. Δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας προώθησης των επιχειρήσεων, των προϊόντων τους και των προσφορών τους στο πλαίσιο μιας «έξυπνης» και «δυναμικής» εμπειρίας επικοινωνίας με τους επισκέπτες της περιοχής.
4. Διοργάνωσης καλλιτεχνικών δρώμενων με φορείς της πόλης για την ανάδειξη της περιοχής σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Το επιμελητήριο και οι έμποροι
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ο Σπύρος Μπέκας, μίλησε για μια ομαδική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής του Επιμελητήριου και των καταστηματαρχών της περιοχής.
«Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν άψογη και είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε την έγκριση για ένα σημαντικό επιχειρησιακό πλάνο που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια με σκοπό να αναβαθμιστεί μια περιοχή ιστορική που όμως τα τελευταία χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη».
Τέλος, εκπροσωπώντας το Σύλλογο των Επιχειρηματιών του Ιστορικού – Εμπορικού Κέντρου Ιωαννίνων ο Κωνσταντίνος Μπαράτσας ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία.

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments