Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- Μπαίνουν κανόνες στο κυκλοφοριακό μέσα στο Κάστρο
dav

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ- Μπαίνουν κανόνες στο κυκλοφοριακό μέσα στο Κάστρο

dav

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–-Στη θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων για την είσοδο των οχημάτων που θα κυκλοφορούν και σταθμεύουν εντός του «Κάστρου», οι οποίοι θα δεσμεύουν τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες του, προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στο οποίο ψηφίστηκε με αυξημένη πλειοψηφία ο κανονισμός κυκλοφορίας εντός του Κάστρου.Όπως τόνισε στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου, στόχος του Κανονισμού είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών του ιστορικού οικισμού της πόλης μας και συγχρόνως η βελτίωση την αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας του οικισμού.

«Ο παρών κανονισμός, αντιμετωπίζοντας την κινητικότητα του οδικού δικτύου του Κάστρου, εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους μόνιμους κατοίκους του όσο και στους επαγγελματίες και επισκέπτες, καθώς στόχος του είναι η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της ζήτησης μετακίνησης, της προσφοράς στάθμευσης, της διοικητικής – εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη ζωντάνια και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής», είπε η κ. Βασιλείου επισημαίνοντας τη διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε με Συλλόγους, Φορείς, Επαγγελματίες, ακόμα και μεμονωμένους πολίτες και η οποία υπήρξε διεξοδική.

«Το Κάστρο είναι ένα ιδιαίτερο οικοδόμημα για την πόλη για το οποίο συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει ένας κανονισμός με απόλυτο σεβασμό στους κατοίκους του.

Έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο Κανονισμός είναι δυναμικός και μπορεί να τροποποιηθεί στο μέλλον αν αποδειχτεί ότι χρειάζονται βελτιώσεις», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.

 

Τι προβλέπει ο Κανονισμός

Σύμφωνα με τον Κανονισμό η περιοχή του Κάστρου, που περικλείεται από τη Λεωφ. Καραμανλή, τις οδούς Διονύσου Φιλόσοφου και Εθν. Αντιστάσεως και την πλατεία Νεομάρτυρος Γεωργίου, ορίζεται ως Περιοχή Ελεγχόμενης Κυκλοφορίας στην οποία η είσοδος των οχημάτων γίνεται με τη χορήγηση ειδικών αδειών πρόσβασης με βάση τις ανάγκες της περιοχής.

Η πρόσβαση των οχημάτων καθορίζεται με βάση την χρονική διάρκεια ισχύος των μέτρων και την κατηγορία των οχημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης, επιτρέπεται η είσοδος και η στάθμευση χωρίς περιορισμούς :

 • Των ασθενοφόρων οχημάτων και των αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς.
 • Των οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
 • Των οχημάτων της Δημοτικής Αστυνομίας.
 • Των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
 • Των οχημάτων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.
 • Των νεκροφόρων οχημάτων.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου επιτρέπεται η είσοδος και η στάση χωρίς περιορισμούς :

 • Των απορριμματοφόρων του Δήμου είτε άλλων οχημάτων Τεχνικών Υπηρεσιών (π.χ. Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου), για τις εργασίες συντήρησης.
 • Αστικών λεωφορείων (mini bus) και ταξί

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με ειδική άδεια πρόσβασης, επιτρέπεται η είσοδος και η στάθμευση:

 • Των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως και δίτροχων των μόνιμων κατοίκων Κάστρου και των προστατευόμενων μελών τους, εφόσον είναι εφοδιασμένα με κάρτα πρόσβασης, η οποία χορηγείται από το Δήμο και αναφέρει το χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 • Των επιβατικών αυτοκινήτων που θα εξυπηρετούν τη μεταφορά ανήμπορων υπερηλίκων των οποίων η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός του Κάστρου εφοδιασμένα με κάρτα πρόσβασης η οποία χορηγείται από το Δήμο και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 • Των επιβατικών αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τη μεταφορά αναπήρων, χωρίς κάρτα πρόσβασης, εφόσον διαθέτουν δελτίο στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (Π.Δ. 241/2005, ΦΕΚ 290/Α/30-11-05) στο οποίο θα αναγράφεται ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.
 • Των οχημάτων των επισκεπτών που διαμένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής, εφόσον είναι εφοδιασμένα με κάρτα πρόσβασης η οποία θα αναφέρει την επωνυμία του ξενοδοχείου. Οι κάρτες θα χορηγούνται από το Δήμο στις ξενοδοχειακές μονάδες και ο αριθμός τους θα αντιστοιχεί στον αριθμό των νόμιμων υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης, εντός του κτιρίου ή επί του ακαλύπτου χώρου του οικοπέδου της μονάδας. Σε περίπτωση που δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης θα τους χορηγείται αριθμός καρτών ίσος με ποσοστό 70% του αριθμού των δωματίων που διαθέτουν.
 • Σε όσους διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του Κάστρου, θα χορηγείται μια κάρτα πρόσβασης στην οποία θα αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης σύμφωνα με την εκ δοθείσα άδεια λειτουργίας

 

Τα ανωτέρω οχήματα, με την κάρτα πρόσβασης ή το δελτίο στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, που θα φέρουν σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου, επιτρέπεται να σταθμεύουν εντός του Κάστρου εφόσον δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας, δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις και γενικότερα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ..

 

Ημερήσια, κατά τις εργάσιμες ώρες επιτρέπεται, με ειδική άδεια πρόσβασης, η είσοδος και στάθμευση:

 • των αυτοκινήτων οχημάτων του Δημοσίου και Ν.Π.Δ.Δ. που λειτουργούν εντός της περιοχής του Κάστρου και φέρουν τα εξωτερικά διακριτικά γνωρίσματα
 • Σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες δεν διαθέτουν κρατικά αυτοκίνητα, σε δύο οχήματα ιδιοκτησίας εργαζομένων της κάθε υπηρεσίας καθώς και σε οχήματα νυχτοφυλάκων
 • Εφόσον οι Υπηρεσίες διαθέτουν αποκλειστικό χώρο στάθμευσης θα τους χορηγείτε αριθμός καρτών ανάλογος με τον αριθμό θέσεων

 

Τα ανωτέρω οχήματα θα είναι εφοδιασμένα με κάρτα πρόσβασης η οποία θα χορηγείται από το Δήμο και θα αναφέρει εργάσιμες μέρες, ώρες, χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

 

Βάσει δέσμης ωρών, από 7:00π.μ.-10:00π.μ. και 17:00μ.μ. – 18:00μ.μ., για όλες τις ημέρες εξαιρουμένων των Κυριακών και Αργιών, με την τοποθέτηση , επιτρέπεται η είσοδος και στάση, χωρίς κάρτα πρόσβασης:

 • Για φορτηγά οχήματα ωφέλιμου φορτίου μέχρι 8 τόνους για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών λιανικού εμπορίου, των υπεραγορών τροφίμων και λοιπών καταστημάτων και γενικότερα η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων τροφοδοσίας με πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Των επαγγελματικών οχημάτων παροχής υπηρεσιών (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, κ.ά.) και δίτροχων οχημάτων για τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας, διανομής εφημερίδων κ.α. συναφών περιπτώσεων.

Η στάθμευση δεν θα παρεμποδίζει την τροφοδοσία άλλων παρόδιων και ο χρόνος στάσης θα περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στις πύλες εισόδου θα τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες για την κατηγορία των ανωτέρω οχημάτων και τις επιτρεπόμενες ώρες εισόδου.

Τα παραπάνω ωράρια μπορούν να τροποποιηθούν ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε περίπτωση εκτάκτων περιστάσεων – εκδηλώσεων, με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα γίνεται προσωρινή τροποποίηση του ωραρίου τροφοδοσίας αν κριθεί αναγκαίο.

 

Ημερήσια, κατά τις εργάσιμες ώρες, με καταβολή τέλους, επιτρέπεται η είσοδος και στάση με κλείσιμο του οδοστρώματος :

 • Των αυτοκινήτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, αποκομιδής προϊόντων κατεδαφίσεων ή εκσκαφών και γενικά μεταφοράς υλικών που έχουν σχέση με ανέγερση, επισκευή ή κατεδάφιση οικοδομής,
 • Των οχημάτων που εκτελούν μετακομίσεις από ή προς την περιοχή, μέχρι οχτώ (8) τόνων,

εφόσον είναι εφοδιασμένα με ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής διάρκειας, η οποία χορηγείται από τον Δήμο και αναφέρει τον χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας. Οι ανωτέρω άδειες δεν θα δίδονται κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας, οι οποίες έχουν ως εξής:

α) Χειμερινό ωράριο (ισχύει από 1/10 έως και 31/3): 15:30 – 17:30 & 22:00 – 07:30.

β) Θερινό ωράριο (ισχύει από 1/4 έως και 30/9): 15:00 – 17:30 & 23:00 – 07:00.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments