Τρίτη , 24 Μαΐου 2022
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων συγκλονιστικός Προμηθέας Δεσμώτης στην Επίδαυρο

Υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων συγκλονιστικός Προμηθέας Δεσμώτης στην Επίδαυρο

επίδαυρος

 

Περίπου 12.000 θεατές παρακολούθησαν συγκινημένοι τον Προμηθέα Δεσμώτη στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, χαρίζοντάς στους συντελεστές της παράστασης  το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

Είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, με μια παράσταση που τελεί υπό την αιγίδα του «ανοίγει τα φτερά του» μέχρι την Επίδαυρο.

Σε αυτό το δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι, ο επίκαιρος λόγος του Αισχύλου, ύμνος στη Δημοκρατία και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακούγεται παρηγορητικά, όπως αποδεικνύει η θερμή υποδοχή του κοινού σε όποια πόλη μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί.

«Αν δεν βρεθείς στην Επίδαυρο την ώρα της παράστασης δεν μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος και το δέος του χώρου .  Νιώθω μεγάλη τιμή ως Δήμαρχος Ιωαννίνων   για το ότι για πρώτη φορά, ανεβαίνει παράσταση συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ στην Επίδαυρο», δήλωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης την οποία παρακολούθησε το Σάββατο 22 Αυγούστου.

Ο Κώστας Φιλίππογλου ο σκηνοθέτης της παράστασης τόνισε  πως «ζούμε αυτή την περίοδο στη χώρα μας κοσμοϊστορικά γεγονότα. Ο Προμηθέας Δεσμώτης  του Αισχύλου μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ. Κάθε φράση του αντανακλά στο σήμερα. Είναι σαν να μιλάει για το παρόν μας, χρησιμοποιώντας τον μύθο μόνο σαν επίφαση, για να εξυψώσει το εφήμερο σε υψηλή ποίηση.»

Πραγματικά συγκλονιστικός στο ρόλο του Προμηθέα ο Τάσος Νούσιας, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, πλαισιωμένος από τους Γεράσιμο Γεννατά (Ήφαιστος και Ωκεανός) την Marlene Kaminsky (Ιώ), τον Δημήτρη Κουρούμπαλη (Κράτος και Ερμής), την Κατερίνα Λούρα και Ίριδα Μάρα (Κορυφαίες Χορού) και πέντε επαγγελματίες χορεύτριες – performers, τις Δέσποινα Λαγουδάκη, Χριστίνα Μπίτου, Βιβή Μπουτάτη, Πηνελόπη Μωρούτ και Νατάσσα Σαραντοπούλου (Χορός).

Την κίνηση έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού και τη μουσική οι Lost Bodies, ενώ τα σκηνικά-κοστούμια υπογράφει ο Kenny MacLellan και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος.

Η πορεία του Προμηθέα Δεσμώτη που έχει χαρακτηριστεί η πιο πετυχημένη του φετινού καλοκαιριού, ξεκίνησε από το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης και συνεχίστηκε σε όλη την Ελλάδα με κορυφαίο σταθμό τις δύο παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, Παρασκευή και Σάββατο.

«Ευχαριστώ από καρδιάς τον Τάσσο Νούσια που ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια, για το άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης μετά από δεκαεπτά χρόνια, με παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ, και στη συνέχεια την ένταξη της παράστασης στο φεστιβάλ Αθηνών και το ανέβασμα της στην Επίδαυρο. Το πίστεψε και το κατάφερε πρώτος αυτός.
Ο ίδιος στην παράσταση της Επιδαύρου ήταν εκπληκτικός.
Ευχαριστώ και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αλέκα Βακαλοπούλου γιατί μαζί με τον Τάσσο το πίστεψε και αυτή και τα κατάφεραν.
Αποδεικνύουμε ότι τα Γιάννενα μπορούν, η Ήπειρος μπορεί, μπορούμε μαζί με όλους τους σπουδαίους Ηπειρώτες της τέχνης να είμαστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Η Υπόθεση

Ο απείθαρχος Τιτάνας Προμηθέας, αμφισβητεί την εξουσία του Δία, χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους. Η τιμωρία θα είναι αμείλικτη. Με διαταγή του πατέρα των θεών θα δεθεί σ’ έναν άγριο βράχο, στα πέρατα του κόσμου. Ωστόσο εκείνος δεν θα σταματήσει να καταφέρεται κατά της εξουσίας, εξαγριώνοντας τον Δία, ο οποίος τον καταποντίζει στον Τάρταρο.

Τραγωδία με φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο, το ποιητικό αριστούργημα του Αισχύλου μιλά για την ελεύθερη βούληση και την αμφισβήτηση της εξουσίας. Ο Προμηθέας κραυγάζει πως η αμφισβήτηση της εξουσίας είναι πάντα, ένα ρήγμα, ένα άλμα, ένα δημιουργικό ξέσπασμα της ελεύθερης βούλησης – χωρίς τακτικούς ελιγμούς, χωρίς «στρατηγικούς» περιορισμούς και γίνεται έτσι η πρώτη φωνή στην ανθρώπινη Ιστορία που δηλώνει ευθαρσώς: Είμαι ρεαλιστής, γιατί ζητώ το αδύνατο. Και το ζητώ, χωρίς άλλον λόγο από τον εαυτό μου.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Κίνηση-καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού

Σκηνικά-κοστούμια: Kenny MacLellan

Μουσική: Lost Bodies

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτις: Εριφύλη Στεφανίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Σερεμέτη

Βοηθοί Σκηνογράφου: Σοφία Κατσουλιέρη, Άννα Σαπουνάκη

Βοηθός Ενδυματολόγου: Ανθούλα Μάμαλου

Φωτογραφίες : Θωμάς Χρυσοχοΐδης

Φωτογραφίες πρόβας/προγράμματος: Κική Παπαδοπούλου

Σχεδιασμός Επικοινωνίας (video, artwork) : ΠΑΝΚ ΤΑΝΚ

 

Διανομή :

Προμηθέας: Τάσος Νούσιας

Ήφαιστος, Ωκεανός: Γεράσιμος Γεννατάς

Κράτος, Ερμής: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Ιώ: Marlene Kaminski

Α’ Κορυφαία Χορού: Κατερίνα Λούρα

Β’ Κορυφαία Χορού:  Ίριδα Μάρα

 

Χορός: Δέσποινα Λαγουδάκη

Χριστίνα Μπίτου

Βιβή Μπουτάτη

Πηνελόπη Μωρούτ

Νατάσα Σαραντοπούλου

 

Στο χορό συμμετέχει όλος ο θίασος

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Ώρα Έναρξης: 21.00

Διάρκεια: 75 λεπτά

 

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος:  15 € (Ηλιούπολη, Αχαρνές) | 18 € (υπόλοιπα θέατρα, πλην Ηρωδείου)

Μειωμένο Εισιτήριο: 10 € (Ηλιούπολη) | 14 € (μαθητές, φοιτητές) | 10 € (άνεργοι, ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι) για τα υπόλοιπα θέατρα, πλην του Ηρωδείου

 

Πρόγραμμα Περιοδείας:

Δευτέρα, 24 Αυγούστου: Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δ.Κιντής»

Τετάρτη, 26 & Πέμπτη, 27 Αυγούστου: Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Παρασκευή, 28 Αυγούστου: Αρχαίο Θέατρο Δίου

Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου: Γαλάτσι Άλσος, Βεΐκου

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου: Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Αχαρνών (Προφήτης Ηλίας)

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου: Βύρωνας, θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου: Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου: Κορυδαλλός, Δημοτικό Θέατρο «Θανάσης Βέγγος»,

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου: Κηποθέατρο Παπάγου

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου: Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

*** Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης.

 

Δείτε Επίσης

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ : Μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό σε όλα τα Βαλκάνια,

Μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό σε όλα τα Βαλκάνια, και κατ’ επέκταση και για ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments