Κυριακή , 13 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Χάγη: Ισόβια στον Τόλιμιρ για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Χάγη: Ισόβια στον Τόλιμιρ για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Εκδικάστηκε η έφεση στην καταδικαστική απόφαση που είχε υποβάλει ο Ζντράβκο Τόλιμιρ για την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα

Σρεμπρένιτσα1

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία επικύρωσε σήμερα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε έναν πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων για το ρόλο του στη σφαγή 8.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Εκδικάζοντας την έφεση που είχε υποβάλει ο Ζντράβκο Τόλιμιρ για την καταδίκη του, πριν από τρία χρόνια, με την κατηγορία της γενοκτονίας, οι δικαστές ανέτρεψαν ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν δεχτεί κατά την πρώτη δίκη. Έκριναν μεταξύ άλλων ότι η μετακίνηση, δια της βίας, των μουσουλμάνων από τον προστατευμένο «ασφαλή θύλακα» της Ζέπα δεν συνιστούσε γενοκτονία.

Ωστόσο, επέβαλαν και πάλι την ποινή των ισοβίων στον 66χρονο Τόλιμιρ αφού έκριναν ότι ο ρόλος του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τέτοιος που δικαιολογεί την καταδίκη του για την κατηγορία της γενοκτονίας.

Ο Τόλιμιρ ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας και θεωρείτο «δεξί χέρι» του στρατιωτικού ηγέτη τους, του Ράτκο Μλάντιτς.

Η Χάγη έχει ασκήσει διώξεις για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα σε βάρος 20 προσώπων, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Μλάντιτς, 73 ετών και ο πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, 69 ετών, που δικάζονται στη Χάγη.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of