Δευτέρα , 20 Μαΐου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Χ.Ντακαλέτσης(δήμαρχος Δωδώνης)-Ο διαρκής αγώνας για να αναδείξουμε τον δήμο , να λύσουμε προβλήματα, ο καλύτερος προεκλογικός αγώνας-Σημαντική επιτυχία η συμμετοχή του δήμου στο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων” στον Αχέροντα

Χ.Ντακαλέτσης(δήμαρχος Δωδώνης)-Ο διαρκής αγώνας για να αναδείξουμε τον δήμο , να λύσουμε προβλήματα, ο καλύτερος προεκλογικός αγώνας-Σημαντική επιτυχία η συμμετοχή του δήμου στο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων” στον Αχέροντα

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  «Κάθε μέρα που περνά είναι για μας ένας διαρκής αγώνας για να αναδείξουμε τον δήμο μας, να λύσουμε προβλήματα και πιστεύω  πως αυτός είναι ο καλύτερος προεκλογικός αγώνας που μπορεί να κάνει κανείς…Σαφώς  δεν βιαζόμαστε να ανακοινώσουμε ονόματα υποψηφίων συμβούλων γιατί θέλουμε αυτά να τα συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας ,ώστε να αναδειχτούν οι καλύτερες δυνατές προτάσεις» .Αυτά υπογράμμισε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σε συνέντευξή του (Ηχητικό ΕΔΩ)στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ»(Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, για την εκ νέου υποψηφιότητά του για το δήμο.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης αναφέρθηκε επίσης στην συμμετοχή του δήμου    στο «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα».Η Μ.Ο.Δ. Α.Ε, ύστερα από πρωτοβουλία του Δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάργας, εκπόνησε τον σχεδιασμό του μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού Αχέροντα. Για τον σχεδιασμό του Προγράμματος έχει συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ των δύο προαναφερθέντων Δήμων, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά και των αναπτυξιακών εταιρειών Ήπειρος και ΕΤΑΝΑΜ.

Δεδομένου ότι ο ποταμός Αχέροντας πηγάζει στα γεωγραφικά σύνορα του Δήμου Δωδώνης, ο Δήμος αιτήθηκε τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα    και το αίτημά του έγινε δεκτό από την Περιφέρεια Ηπείρου κι από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Συνέπεια των παραπάνω ήταν η συμμετοχή του Δήμου Δωδώνης με τα ακόλουθα έργα:

  1. «Ανάδειξη, προστασία, αξιοποίηση πηγών Αχέροντα Δ. Δωδώνης»
  2. «Αποκατάσταση – ανάδειξη Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος της Τ.Κ. Ρωμανού – Μητρόπολη Ιωαννίνων»
  3. «Επισκευή – αποκατάσταση νερόμυλου στη θέση Αλεποχώρι Μπότσαρη Δ. Δωδώνης»
  4. «Αναστήλωση κελιού Καλόγερου και ανάδειξη περιπατητικής διαδρομής στο δάσος Γκουμπέ Τ.Κ. Δερβιζιάνων»
  5. «Διαμόρφωση 2 χώρων στάθμευσης αυτοκινούμενων τροχόσπιτων»
  6. «Ανάπτυξη λογισμικού σχετικού με τον μυθικό Αχέροντα για το Μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας Δωδώνης»

Στην ημερίδα παρουσίασης του Προγράμματος, στις 25 Ιανουαρίου 2019, τόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Κορκολής, όσο και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δεσμεύτηκαν για τη χρηματοδότηση όλων των ενταγμένων έργων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Χ.Ντακαλέτσης  στο θέμα της έγκρισης της επαναφοράς του ιστορικού ονόματος «Τσερίτσανα»  για την κοινότητα Πλατάνια.Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε ομόφωνα η επαναφορά του ιστορικού ονόματος «Τσερίτσανα».

Εξήντα πέντε χρόνια μετά τη μετονομασία των Τσεριτσάνων σε Πλατάνια, το Συμβούλιο Τοπωνυμιών ενέκρινε το αίτημα που κατατέθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, τον περασμένο Ιούλιο, και αποτέλεσε το όγδοο κατά σειρά αίτημα μετονομασίας.

Στο Υπόμνημα του Δημάρχου Δωδώνης, Χρήστου Ντακαλέτση, ενσωματώθηκε η επιχειρηματολογία όλων των προηγούμενων ετών και προστέθηκαν καίριες βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές. Τα νεοεισαχθέντα στοιχεία ανέδειξαν την ιστορικότητα του τόπου, μέσα από παραπομπές που αποδεικνύουν την παρουσία των Τσεριτσάνων στο Έπος του Σουλίου, στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ιωαννίνων, στη Γερμανική κατοχή, στη λαϊκή παράδοση και στη σύγχρονη εποχή.

Ο σχετικός φάκελος υποστήριξης του αιτήματος μετονομασίας περιελάμβανε τόσο το Υπόμνημα του Δημάρχου, με τα ανάλογα ιστορικά στοιχεία και την επιχειρηματολογία, όσο και τις βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές που στοιχειοθετούσαν κάθε παρατιθέμενη πληροφορία.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Τοπωνυμιών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάκης, συνεχάρη θερμά τον κ.Χ. Ντακαλέτση για τη μορφή, τη δομή και το περιεχόμενο του κατατιθέμενου φακέλου, χαρακτηρίζοντάς τον ως πρότυπο διεκδίκησης μετονομασίας.

Επιπρόσθετα, κομβικής σημασίας αποδείχθηκε η παράθεση στοιχείων που προέρχονται από τα Αρχεία του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα αρχειακά τεκμήρια, οι Γερμανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς τις κατοικίες των Τσεριτσάνων, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Στη βάση αυτής της πληροφορίας, ο Δήμαρχος Δωδώνης υποστήριξε ότι η επαναφορά του παλιού ονόματος θα δώσει τη δυνατότητα στο χωριό ακόμη και να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του ως «μαρτυρικό».

Παράλληλα, το αίτημα μετονομασίας υποστήριξε με την εισήγηση και τη φυσική του παρουσία και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, ευχαριστεί δημόσια τον κ. Γεώργιο Καψάλη για τη σημαντική αρωγή του στην προσπάθεια του Δήμου όπως, επίσης, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών που αφουγκράστηκαν το δίκαιο του αιτήματος και ομόφωνα επέστρεψαν στον τόπο την ιστορική του ταυτότητα.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments