Πέμπτη , 7 Μαρτίου 2024
Αρχική / Τεχνολογία / Τα αναψυκτικά φέρνουν… νωρίτερα την περίοδο

Τα αναψυκτικά φέρνουν… νωρίτερα την περίοδο


H περίοδος (εμμηνόρροια) εμφανίζεται νωρίτερα σε εκείνα τα κορίτσια που συχνά πίνουν αναψυκτικά και άλλα ποτά, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που κάνει…

 

αυτή τη συσχέτιση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάριν Μίχελς, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), μελέτησαν 5.583 κορίτσια ηλικίας εννέα έως 14 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι όσα κορίτσια έπιναν πάνω από μιάμιση μερίδα σακχαρωδών ποτών, εμφάνισαν την πρώτη περίοδό τους 2,7 μήνες νωρίτερα, σε σχέση με όσα κορίτσια κατανάλωναν το πολύ δύο τέτοια ποτά μέσα στην εβδομάδα. Η πρόωρη εμφάνιση της εμμηνόρροιας είναι άσχετη με το βάρος και το ύψος των κοριτσιών.

Η εμφάνιση της περιόδου πιο νωρίς έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας. Εκτιμάται ότι αν η περίοδος έλθει ένα χρόνο νωρίτερα, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 5%.

Η Κάριν Μίχελς επεσήμανε ότι ενώ τα ποτά με ζάχαρη συνήθως έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους εφήβους και τα παιδιά, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις εξαιτίας τους. Επίσης τόνισε ότι, τα τελευταία χρόνια η περίοδος εμφανίζεται όλο και πιο πρόωρα στα κορίτσια στις ανεπτυγμένες χώρες για λόγους που σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μέση ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου είναι τα 12,8 έτη για τα κορίτσια που πίνουν πολλά ποτά με ζάχαρη, έναντι των 13 ετών για όσα δεν πίνουν. Τα κορίτσια που πίνουν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη, έχουν κατά μέσο όρο 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν για πρώτη φορά εμμηνόρροια τον αμέσως επόμενο μήνα, σε σχέση με τα κορίτσια που δεν πίνουν τέτοια ποτά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει επίσης την καφεΐνη (που περιέχεται και αυτή σε ορισμένα ποτά) με πρόωρη εμφάνιση της εμμηνόρροιας.

Δείτε Επίσης

Δημοτική αρχή Ιωαννίνων: Άδικη και ακατανόητη απόφαση εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος που αφορά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments