Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / “ω λέλε”_ Αύριο Κυριακή στη “Μουσική Κερασιά” η παρουσίαση του νέου δίσκου με μελοποιημένη ποίηση στη Βλαχική γλώσσα. Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη/Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98,7 & dimotikoradiofono.gr

“ω λέλε”_ Αύριο Κυριακή στη “Μουσική Κερασιά” η παρουσίαση του νέου δίσκου με μελοποιημένη ποίηση στη Βλαχική γλώσσα. Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη/Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98,7 & dimotikoradiofono.gr

Από: Εβίτα Θεοχάρη

 

Η «Μουσική Κερασιά» 

κάθε Κυριακή, 13.00 – 14.00

σας προσφέρει μελωδικά κεράσματα…

δημοτικά τραγούδια από την Ελλάδα,

διασκευές αυτών,

αλλά και νέες δημιουργίες εμπνευσμένες και με επιρροές

από το δημοτικό τραγούδι!

Ελάτε … στο χοροστάσι της καρδιάς μας,

… σε μια εκπομπή μουσικής και λόγου

με λαογραφικό – ανθρωπολογικό περιεχόμενο!

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι

φιλοξενούνται συχνά στη «Μουσική Κερασιά»

και παρουσιάζουν το έργο τους!

Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε …

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 

98, 7 & dimotikoradiofono.gr 

Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη 

 

Στην αυριανή εκπομπή φιλοξενείται ο διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κύριος Βασίλης Νιτσιάκος στην πρώτη του συνέντευξη σε μέσο μαζικής ενημέρωσης στα Ιωάννινα για το νέο έργο “ω λέλε“, έναν ψηφιακό δίσκο, ο οποίος περιλαμβάνει 10 τραγούδια σε ποίηση δική του στη Βλαχική γλώσσα και σε τροχαϊκό οχτασύλλαβο μέτρο. Η Βλαχική μαζί την Ελληνική γλώσσα αποτελούν τις μητρικές του γλώσσες. Η συζήτηση κινείται ταυτόχρονα, γύρω από τον πολιτισμό των Βλάχων και κυρίως τη γλώσσα με την παρουσίαση των δράσεων της νεοσύστατης Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Στη μακρά πορεία του ως επιστήμονας ο κος Βασίλης Νιτσιάκος έχει προσφέρει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με τη λογοτεχνία και την ποίηση εκδίδοντας το διήγημα “ω, λέλε” και δύο ποιητικές συλλογές “Απέκει” και “Ρέματα”.

Αύριο μας συστήνεται μέσα από το διαφορετικό και ξεχωριστό έργο, “ω λέλε“. Ο δίσκος συνοδεύεται από ένα τεκμηριωμένο και καλαίσθητο βιβλίο σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, βλάχικα και αγγλικά) με λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα διανθισμένο με έργα ζωγραφικής.  Το έργο αυτό αποτελεί ίσως το πρώτο εγχείρημα παγκοσμίως παραγωγής μελοποιημένης ποίησης στη Βλαχική γλώσσα. Πρόκειται για μία “σύγχρονη ποίηση με συμβολισμούς, με αλληγορίες” (Β. Νιτσιάκος) και με μια σύγχρονη μουσική έκφραση. Στη σύνθεση των τραγουδιών είναι ο Σούλης Λιάκος και ο Μάκης Σεβίλογλου. Για την ολοκλήρωση του έργου συνεργάστηκαν πολλοί άνθρωποι, ειδικοί ο καθένας στο αντικείμενο του.

Ο κος Βασίλης Νιτσιάκος σε μια κατάθεση ψυχής, έρχεται αύριο και μας ανοίγει την καρδιά του. Γράφει ποίηση από τα παιδικά του χρόνια και τη χαρακτηρίζει “καταφύγιο”: “[…] με την ποίηση βγαίνουν πράγματα που δεν βγαίνουνε με την επιστημονική γραφή ή με οποιαδήποτε άλλη γραφή. Είναι απελευθερωτικός ο ποιητικός λόγος, λυτρωτικός“. Όσον αφορά το παρόν έργο με ποίηση δική του στη Βλαχική γλώσσα, ο ίδιος τονίζει “είναι η μετουσίωση των παιδικών και εφηβικών βιωμάτων“, διότι “η παιδική ηλικία είναι η πατρίδα μας, για όλους η πατρίδα […]”, “εκεί βγαίνουν τα ακούσματα και οι ήχοι των νανουρισμάτων της μάνας μου, τα οποία είναι απωθημένα” (Β. Νιτσιάκος).

Το “ω λέλε” αποτελεί ένα επιφώνημα πόνου, αλλά και ανακούφισης και στην περίπτωση του Καθηγητή κυρίου Νιτσιάκου εκφράζει τον πόνο και την αγάπη για έναν τρόπο ζωής που χάθηκε, αυτό των Βλάχων, τον οποίο έζησε και τον έχει μέσα του και, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος : “[…] είναι όπως χαϊδεύεις μια πληγή και τη χαϊδεύω με χαρμολύπη“.

Ο στόχος όλων των συντελεστών είναι το έργο αυτό να εκφράζει κατά τα λεγόμενα του ιδίου: “[…] την οικουμενικότητα των συναισθημάτων από τη μια και από την άλλη την οικουμενικότητα των πολιτισμών“.

Η συνομιλία μας κλείνει με αναφορά στους ερευνητικούς σκοπούς και τις δράσεις της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Η πρώτη δράση αφορά μία ημερίδα, η οποία έχει θέμα “Η γραπτή απόδοση των γλωσσών προφορικής παράδοσης: Η περίπτωση της Βλαχικής γλώσσας“. Θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Αίθουσα Α’, Ισόγειο) το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα ανατρέξτε στη σελίδα της Εταιρείας στο facebook (εδώ).

Ελάτε να ταξιδέψουμε σε ένα όμορφο μουσικό ταξίδι

με μελοποιημένη ποίηση στη Βλαχική γλώσσα,

εμπνευσμένη από τη δημοτική μουσική των Βλάχων!

“ω λέλε”

 

 Σ υ ν τ ο ν ι σ τ ε ί τ ε . . .  Κ υ ρ ι α κ ή στη 13.00

 «Μουσική Κερασιά» 

FacebookΜουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

Εβίτα Θεοχάρη_Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στον Τομέα Λαογραφίας (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) 

Δείτε Επίσης

Καλό ταξίδι, Γιάννη….

Ο Πρόεδρος ,τα  μέλη του ΔΣ  του  δημοτικό ραδιοφώνου  Ιωαννίνων και  όλοι οι εργαζόμενοι και  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments