Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / 1ο Πρακτικό Σεμινάριο Αναγνώρισης Εδώδιμων Μανιταριών για Δασικούς Υπαλλήλους στα Γιάννενα

1ο Πρακτικό Σεμινάριο Αναγνώρισης Εδώδιμων Μανιταριών για Δασικούς Υπαλλήλους στα Γιάννενα

Το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον συλλογής και κατανάλωσης αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών στα δάση της χώρας, οδηγεί αναπόφευκτα στη δραστηριοποίηση της Δασικής Υπηρεσίας στο νέο αυτό, συναρπαστικό, αντικείμενο. Η συμμετοχή των δασικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα εκείνων που ήδη ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών, αποτελεί μάλιστα το πρώτο απαραίτητο βήμα στην πιστοποίηση της αειφορικής συλλογής τους στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται άλλωστε στο σχετικό πόρισμα ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ και ΥπΑΑΤ (βλέπε εδώ).

Μια τέτοια πρώτη προσπάθεια μεταφοράς σχετικής τεχνογνωσίας πραγματοποιήθηκε πειραματικά, με την συμμετοχή υπαλλήλων του Δασαρχείου Ιωαννίνων στις 14-11-2019, από μέλη της πανεπιστημιακής και της μανιταροφιλικής κοινότητας των Ιωαννίνων στα πλαίσια του προγράμματος INCREdible, βλέπε εδώ το πρόγραμμα.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στην έδρα της Δασικής Υπηρεσίας, όπου η προσοχή εστιάσθηκε στην ορθή ταυτοποίηση των διαφορών μεταξύ κοινών εδώδιμων και δηλητηριωδών ειδών. Οι 18 συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης από τους ειδικούς σε λεπτομέρειες ορθής ταυτοποίησης, ενώ οι μισοί εξ’ αυτών συνέχισαν με απευθείας πρακτική άσκηση στα δρυοδάση του Πωγωνίου, τα οποία παρουσίαζαν αυτή την εποχή εξαιρετική ποικιλότητα μανιταριών. Βρέθηκαν δεκάδες είδη ενώ εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και συλλέχθηκαν 11 εδώδιμα μανιτάρια, προκαλώντας ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες.

Το έντονο ενδιαφέρον για τη δυνατότητα προώθησης των μανιταριών ως τυπικό παράδειγμα αειφορικής αξιοποίησης Μη Ξυλωδών Δασικών Προϊόντων, η πιστοποίηση των συλλεκτών εμπορικού σκοπού, η δυνατότητα οικονομικής αξιοποίησης κοινών ειδών, όπως συμβαίνει ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η επιτακτική ανάγκη προστασίας των καταναλωτών, αλλά και η προστασία και αειφορική διαχείριση των πληθυσμών των άγριων αυτοφυών μανιταριών είναι θέματα που επίσης συζητήθηκαν καθώς απασχολούν, εδώ και αρκετά χρόνια, τη φιλοδασική κοινότητα. Το κενό της εξειδικευμένης αυτής γνώσης ήρθε να καλύψει το πρώτο σεμινάριο για το θέμα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Γιάννενα, μία περιοχή που μαζί με τα πρωτοπόρα Γρεβενά αποτελούν πανελλήνιο πόλο έλξης για την άσκηση αυτής της νέας και πολλά υποσχόμενης υπαίθριας δραστηριότητας, της συλλογής μανιταριών.

Το έργο INCREDible
Το έργο INCREdible σκοπό έχει να στηρίξει συνέργειες μεταξύ της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας για υπηρεσίες σχετικές με τα μη ξυλώδη δασικά προϊόντα στη Μεσόγειο. Ειδικότερα, το INCREdible προάγει τη γνώση και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών εταίρων, στηρίζοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και ενισχύοντας την διάδοση της τεχνογνωσίας σε αγροτικές περιοχές, με σκοπό ανάπτυξη ολοκληρωμένων οικονομικών στρατηγικών. Απευθύνεται επίσης στο ευρύ κοινό ώστε να διαδώσει το μήνυμα ότι τα δάση τα οποία διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο από τους κατοίκους παρακείμενων περιοχών, μπορούν να αποτελέσουν πλουτοπαραγωγικό πόρο παράγοντας δασικά προϊόντα όπως φελλό, ρητίνες, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και εδώδιμα προϊόντα, όπως άγριους καρπούς, φρούτα του δάσους, μανιτάρια και τρούφες. Η κοινωνικο-οικονομική δραστηριότητα στα δάση της μεσογειακής λεκάνης συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Το έργο INCREDIBLE συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI) και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2017- Οκτώβριος 2020) στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Nº 774632. Το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Οικολογίας (Υπεύθυνος J.M. Halley) συμμετέχει στα δίκτυα για τα μανιτάρια και τις τρούφες, καθώς και για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments