Παρασκευή , 30 Σεπτεμβρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / 4η βιομηχανική επανάσταση: Μπορεί η Ελλάδα να μπει στην πρωτοπορία ;

4η βιομηχανική επανάσταση: Μπορεί η Ελλάδα να μπει στην πρωτοπορία ;

Η περίοδος από τις αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται ως η εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Μετά τη σύντομη 3η Βιομηχανική Επανάσταση (δεκαετία ’70 – τέλος 20ου αιώνα), η επόμενη περίοδος χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της τεχνολογίας της πληροφορικής, με κύρια χαρακτηριστικά τη χρήση υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε κάθε τομέα της ζωής, την κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής και χρήσης δεδομένων (μεγάλα δεδομένα), την κυριαρχία του ελέγχου και της χρήσης της πληροφορίας, την τριδιάστατη εκτύπωση, τη διασυνδεσιμότητα και την τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα, μεγάλο μέρος των επενδύσεων από γίγαντες της πληροφορικής όπως η Google, κατευθύνονται σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εφαρμογές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αφορούν βασικούς τομείς όπως η διακυβέρνηση, η οικονομία, η φύση και η οργάνωση της εργασίας, η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, κ.λπ. Αυτές βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, με μεγάλες δυνατότητες για όλο και περισσότερες εφαρμογές και υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά και ερωτήματα σχετικά με τη χρήση της πληροφορίας και την προσαρμογή των ατόμων και των κοινωνιών στις απαιτήσεις που προκύπτουν. Ήδη, οι εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή θεωρούνται ως δεδομένες, με τα κοινωνικά δίκτυα, τη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, ενημέρωση και ψυχαγωγία και την επικοινωνία με τις κρατικές υπηρεσίες και άλλους φορείς να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Οι ηγεσίες πολλών χωρών έχουν κατανοήσει τη σημασία της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με κάποιες από αυτές, να έχουν κάνει σημαντικές προόδους επενδύοντας στην ψηφιακή τεχνολογία και στην εκπαίδευση στις δεξιότητες που απαιτούνται. Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις από αυτή την άποψη και απαιτούνται μεγάλες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια για να βελτιώσει τη θέση της.

Μπορεί η Ελλάδα να μπει στην πρωτοπορία ; Τι προσπάθειες απαιτούνται;

Τα ως άνω θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 και ώρα στις 20.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με προσκεκλημένη την πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε ομιλία της με θέμα «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Μπορεί η Ελλάδα να μπει στην πρωτοπορία;».

Δείτε Επίσης

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: Σύσκεψη στο δημαρχειο για το ενεργειακό κόστος

Ευρεία σύσκεψη των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments