Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Αρχική / Εκπαίδευση / 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο

 

–Από Χάρης Δάφλος–

Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου ξεκίνησαν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», το οποίο θα διεξάγεται ως και τις 15 Ιουλίου 2018, στον εξαιρετικό χώρο από πλευράς αισθητικής της Πινακοθήκης Σύρου. Την έναρξη των εργασιών του προγράμματος κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ο οποίος συνεχάρη τους έμψυχους συντελεστές του προγράμματος για την πρωτοποριακή αυτή δράση και προσέφερε ομιλία προς τους φοιτητές και τους Καθηγητές  με τίτλο «Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας».

Στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης, ο νυν αν. Πρύτανη και νεοεκλεγείς Πρύτανης, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Στεφανίδης, ο Γενικός Διευθυντής του CHS – GR του Harvard κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, εκπρόσωποι αρχών από την τοπική και περιφερειακή διοίκηση, δικαστικές και στρατιωτικές αρχές και δεκάδες μέλη ΔΕΠ από Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Τον Εξοχώτατο καλωσόρισε η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» βιώνει μία υψηλή στιγμή με τη γενναιόδωρη ανταπόκριση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει την ευθύνη της συνέχισης της δράσης με σοβαρότητα και συστηματικότητα.

Με αφορμή την έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών στη Σύρο από 8-15 Ιουλίου, ο Γάλλος Πρέσβης κύριος Christophe Chantepy, σε μήνυμά του αναφέρεται στις θεματικές του προγράμματος, τονίζοντας ότι  προσεγγίζεται τo ζήτημα του νοήματος, της γλωσσικής ασάφειας, του λάθους καθώς και εκείνο των κοινωνικών και επίκαιρων συνεπειών αυτών των θεματικών, προσθέτοντας ότι  «η συμβολή αυτών των θεμάτων στην νεωτερικότητα είναι βεβαίως αδιαμφισβήτητη».  Το πρόγραμμα τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος του  Γάλλου Πρέσβη, κυρίου Christophe Chantepy, ο Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας τη Γαλλικής Πρεσβείας κ. Philippe Mogentale.

  Το πρόγραμμα οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πραγματοποιείται σε συνέργεια με τον δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάστηκε το βιβλίο του  Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Το βιβλίο παρουσίασαν στο εμβληματικό δημοτικό θέατρο της Ερμούπολης «Απόλλων» οι κ.κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, Ιωάννης Πετρόπουλος, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης, Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Μαμάης, υπεύθυνος εκδόσεων Gutenberg. Την παρουσίαση συντόνισε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου και ο νυν Αν. Πρύτανη και νεοεκλεγείς Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

 Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης. Σε αυτό διδάσκουν κορυφαίοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συναφών γνωστικών αντικειμένων από την Ελλάδα, την Αμερική και τη Βραζιλία, καθώς και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πλούσιες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (Δείτε αναλυτικά το σχετικό αρχείο). Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., το Κανάλι της Βουλής και η πανκυκλαδική εφημερίδα Κοινή Γνώμη. Καλύπτεται επίσης από ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και ΜΜΕ της ομογένειας.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 65 φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους και η κ. Βίκυ Μαρινέλη, Senior Project Officer στο Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας στη Μελβούρνη Αυστραλίας.

 

Δείτε Επίσης

Αύξηση του ιικού φορτίου κατά 79% δείχνουν τα λύματα των Ιωαννίνων

Την εβδομάδα 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 20 ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments