Για «διάλυση» του τοπικού αθλητισμού εξαιτίας των χειρισμών κυβέρνησης και τοπικών φορέων κάνει λόγο η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ σε σχετική ανακοινωσή της, όπου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:
«Κυβέρνηση, Περιφερειακή Αρχή και Δημοτική Αρχή εμπαίζουν τα αθλητικά σωματεία και τους αθλητές και τελικά διαλύουν τον αθλητισμό.
Η πανδημία δεν αποκαλύπτει μόνο τις ταξικές εμμονές και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών στα θέματα της παιδείας, της υγείας, των μεταφορών και κάθε κρατικής παροχής προς τους πολίτες, αλλά αποκαλύπτει και την προσήλωση τους στην απαξίωση κάθε δημόσιας παροχής και μέριμνας σε ότι αφορά στον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό. Η κυβέρνηση, ένα χρόνο σχεδόν τώρα, έχει παύσει οποιαδήποτε δραστηριότητα στο σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού ενώ την ίδια στιγμή προκλητικά έχει επιτρέψει την συνέχιση της διεξαγωγής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ή κάποιων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της Α’ κατηγορίας, με την δικαιολογία ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ. Αυτή η απόφαση στερεί την άσκηση από χιλιάδες παιδιά, καταρρακώνει την ψυχική τους υγεία και σβήνει τα όνειρά τους. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αμειβόμενοι, και μάλιστα με χαμηλούς μισθούς, αθλητές και αθλήτριες βρίσκονται χωρίς κανένα εισόδημα ενώ κινδυνεύουν να τραυματιστούν με την επάνοδό τους στην ενεργό δράση. Από την άλλη πλευρά προπονητές, προπονήτριες, εργαζόμενοι και οι διοικήσεις προσπαθούν να διασώσουν τα αθλητικά σωματεία με το «διόλου ευκαταφρόνητο» ποσό των δυόμιση χιλιάδων ευρώ που τους παρείχε η πολιτεία ως οικονομική στήριξη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάτι που είχε υποσχεθεί ήδη από την έναρξη της πανδημίας. Για τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν τα σχολικά γυμναστήρια και τα δύο κλειστά γυμναστήρια της πόλης, το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στα τέλη χρήσης και στην αμοιβή των καθαριστριών των σχολικών γυμναστηρίων και στο «χαράτσι» μιας αγωνιστικής χρονιάς για την χρήση του Νέου Κλειστού και του κλειστού γυμναστηρίου του ΠΕΑΚΙ («χαράτσι» που έχει θεσπίσει η διορισμένη επιτροπή διοίκησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να υφίσταται με την διορισμένη διοίκηση από την Ν.Δ.). Επίσης, όσον αφορά τα αθλητικά σωματεία που χρησιμοποιούν ανοιχτά γήπεδα όπως το ποδόσφαιρο, το ποσό των δυόμιση χιλιάδων ευρώ ίσα που φτάνει να πληρώσουν τα τέλη χρήσης των γηπέδων που ανήκουν στο ΠΕΑΚΙ και στους Δήμους.
Στους περισσότερους δήμους της χώρας τα αθλητικά σωματεία λαμβάνουν σε ετήσια βάση επιδότηση από τις δημοτικές αρχές σύμφωνα με το άρθρο 202 του κώδικα Δήμων και κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114). Στον Δήμο Ιωαννιτών αυτό συνέβη μόνο το 2018, που ήταν μάλιστα προεκλογική περίοδος για τους Δήμους. Η σημερινή Δημοτική Αρχή θυμήθηκε μετά από ένα χρόνο ανάληψης της Δημαρχίας από τον κ. Ελισάφ να συγκροτήσει επιτροπή αθλητισμού, ύστερα από την τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στις 12-10-2020 (ΦΕΚ 197, ν.4735). Η τροπολογία προβλέπει χρηματοδότηση «σε αθλητικά σωματεία για την προαγωγή του οικείου αθλήματος, καθώς και για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων, που εδρεύουν στην περιοχή τους και συμμετέχουν σε εθνικά πρωταθλήματα ολυμπιακών αθλημάτων. Από τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου, εξαιρούνται οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες. Η παρούσα ισχύει έως τις 30.6.2021». Όπως διαφαίνεται από την λήξη ισχύος της τροπολογίας η Δημοτική Αρχή θα απαλλαγεί από την υποχρέωση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης αφού κανένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα δεν διεξάγεται προς το παρόν, ούτε διαφαίνεται έναρξη πρωταθλημάτων μιας και η επιτροπή των «ειδικών» δεν έχει στην ατζέντα της το ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από την άλλη ερωτηματικό παραμένει η θέσπιση επιχορήγησης προς τα αθλητικά σωματεία σε ετήσια βάση από τον Δήμο Ιωαννιτών.
Η επιτροπή αθλητισμού του Δήμου κάλεσε πριν από μερικές εβδομάδες τα σωματεία για μια πρώτη επαφή, παρουσιάστηκε όμως χωρίς κανένα σχεδιασμό για την κατανομή της έκτακτης χρηματοδότησης προς τα σωματεία ή της τακτικής επιχορήγησης. Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες παραγόντων αθλητικών σωματείων της πόλης, η επιτροπή δήλωσε πώς ο Δήμος είναι ανέτοιμος να θέσει σε λειτουργία και να παραχωρήσει εκ νέου τις αθλητικές υποδομές (σχολικά γυμναστήρια) του Δήμου στις ακαδημίες των αθλητικών σωματείων σε περίπτωση που το αμέσως επόμενο διάστημα δινόταν το πράσινο φως για άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ιωαννιτών, σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας, παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο του 2020 αφού για τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες που θα μπορούσαν να είναι ανοιχτές ο Δήμος Ιωαννιτών δήλωσε αδυναμία να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή παρουσιάστηκε απλόχερη χαρίζοντας τα τέλη χρήσης των σχολικών γυμναστηρίων για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, περίοδο που τα σχολικά γυμναστήρια δεν χρησιμοποιήθηκαν από τα αθλητικά σωματεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Περιφερειακή αρχή της Ηπείρου, παρόλο που η προαναφερθείσα τροπολογία που ψηφίστηκε στην βουλή στις 12-10-2020 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 197 ισχύει και για τους ΟΤΑ β’ βαθμού, εκείνη τηρεί σιγή ιχθύος επί του ζητήματος. Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και συγκεντρωτισμού (όπως συνηθίζει να κάνει) στα ζητήματα εξεύρεσης λύσης για την εξασφάλιση αθλητικών υποδομών και προπάντων κλειστού γυμναστηρίου για την πόλη των Ιωαννίνων, ένα πάγιο αίτημα της αθλητικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες. Από τη μία αγοράζει τις αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στο Κάτω Νεοχωρόπουλο για να τις μετατρέψει σε αθλητικό κέντρο, από την άλλη φέρνει το κλειστό της ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Καρδαμίτσια ή στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και η ιστορία συνεχίζεται…, ενώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως το Νέο Κλειστό, δεν γίνεται σε καμιά περίπτωση λόγος για μαζικό αθλητισμό αφού έχει παραδοθεί αποκλειστικά στα σωματεία του Μπάσκετ.
Ο αθλητισμός είναι λαϊκό αγαθό που συνάδει με την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, την βελτίωση της υγείας και της ζωής του και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κύριος χορηγός, αν όχι αποκλειστικός, πρέπει να είναι το κράτος μεριμνώντας για την εξασφάλιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την «μαζικοποίηση» του αθλητισμού δηλαδή την όσο μεγαλύτερη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών σε αθλητικές δραστηριότητες και την υλικοτεχνική υποδομή στις οποίες θα έχει πρόσβαση το σύνολο της κοινωνίας και δεν θα παραχωρούνται για εκμετάλλευση στα πιο ισχυρά σωματεία και τους ιδιοκτήτες τους και τους εκλεκτούς. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός σε κάθε περίοδο, αλλά ιδιαίτερα στη περίοδο της πανδημίας και στην περίοδο μετά την πανδημία όπου οι οικονομικές δυνατότητες των αθλητικών σωματείων και των εργαζομένων είναι περιορισμένες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τους τακτικούς προϋπολογισμούς του κράτους, των Δήμων και των Περιφερειών ώστε να σταματήσουν να είναι μόνιμοι αιμοδότες των αθλητικών σωματείων οι οικογένειες των αθλητών. Είναι επιτακτική ανάγκη:
- Να ανοίξουν άμεσα τα ανοιχτά γήπεδα και τα κλειστά γυμναστήρια.
- Για άμεση επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων που απαιτούνται.
- Να επιτραπεί η λειτουργία των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια.
- Να διενεργούνται ΔΩΡΕΑΝ τεστ σε όλους τους αθλούμενους σε εβδομαδιαία βάση.
- Να αυξηθεί η τακτική επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών και των ερασιτεχνικών σωματείων ώστε να μην χρειάζεται η παρέμβαση του τοπικού παράγοντα – χορηγού, εξαρτώμενου κατά καιρούς από βουλευτές, τοπικούς άρχοντες κ.λ.π.
- Τα ειδικά έσοδα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων δε θα πρέπει να φορολογούνταν από το κράτος.
- Να εκσυγχρονιστούν οι υπάρχουσες και να κατασκευαστούν νέες σύγχρονες, δημόσιες, ανοιχτές και δωρεάν σε όλους τους πολίτες αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Να ενισχυθεί σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση ο αθλητισμός στα σχολεία και στις γειτονιές.»