Παρασκευή , 17 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / IOANNINA OLD. NEW. YOU. Στρατηγική με ορίζοντα τετραετίας για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα»

IOANNINA OLD. NEW. YOU. Στρατηγική με ορίζοντα τετραετίας για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα»

κοινό-1κοινό-2Από  :Χάρης Δάφλος–

(Η εκδήλωση μεταδόθηκε  απευθείας  από  το  Δημοτικό  Ραδιόφωνο  Ιωαννίνων)

Με στρατηγική, σχέδιο και συνεργασίες, με μετρήσιμα αποτελέσματα και αξιολόγηση, τα Ιωάννινα επενδύουν δυναμικά στην τουριστική ανάπτυξη, ξεκινώντας να κατακτήσουν διεθνείς και εγχώριες αγορές.
IOANNINA OLD. NEW. YOU, είναι το νέο brand name της πόλης, που αναδεικνύει το ιστορικό της παρελθόν, επενδύει στο δυναμικό της παρόν και συνδυάζει τη φιλικότητα και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.
Η νέα στρατηγική με ορίζοντα τετραετίας, που αποτελεί τον «καταστατικό χάρτη» για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων είναι προϊόν της συνεργασίας Δήμου Ιωαννιτών, Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και είναι η πρώτη φορά που «τα Γιάννενα ξεκινάνε το ταξίδι, με πραγματικό σχέδιο πτήσης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.
Το επιχειρησιακό σχέδιο για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με ορίζοντα ως το 2019, παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, γεγονός που φανερώνει ότι το «στοίχημα» για το τουριστικό μέλλον της περιοχής δεν είναι μόνο υπόθεση των φορέων και των επαγγελματιών, αλλά και των ανθρώπων της πόλης που «αγκαλιάζουν» το φιλόδοξο εγχείρημα.

Πρωτότυπη παρουσίαση
Η παρουσίαση έγινε με φρεσκάδα, ζωντάνια και πρωτοτυπία, εντυπωσίασε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Χωρίς τα συνηθισμένα πάνελ και τους καθιερωμένους σε ανάλογες περιπτώσεις χαιρετισμούς, με τρόπο διαδραστικό έδωσε την αίσθηση μιας γιορτής όπου συμμετείχαν όλοι οι παραβρισκόμενοι.
Παρών ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης (επικεφαλής πολυπληθούς αποστολής από την πόλη του) που όπως είπε έχει αναπτύξει μια στενή σχέση με τα Γιάννενα, καθώς οι δύο Δήμοι Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης έχουν εδώ και ένα χρόνο υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας που προβλέπει –εκτός των άλλων- στρατηγική συνεργασία στον τουρισμό. Ο κ. Μπουτάρης μετέφερε την εμπειρία του, προτρέποντας «να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε, να το καταλάβουμε, να το εκμεταλλευτούμε με επαγγελματισμό».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, εξέφρασε τη διπλή χαρά του γιατί αφενός πρώτη φορά υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων και αφετέρου αυτό είναι αποτέλεσμα συνεργασίας. «Όταν εκλέχθηκα Δήμαρχος είπα ότι θα πρέπει να βαδίσουμε με οργανωμένο σχέδιο, με επαγγελματίες και με συνεργασία. Δεν σας κρύβω ότι δεν ήταν εύκολο να πεισθούν όλοι, αλλά τώρα πια τα Γιάννενα ξεκινάνε το ταξίδι με πραγματικό σχέδιο πτήσης».
Ο Δήμαρχος όμως εξέφρασε και το θυμό του, για την κατάσταση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, καθώς άλλη μία πτήση είχε ακυρωθεί το πρωί και η οποία μετέφερε δημοσιογράφους από την Αθήνα για την παρουσίαση. «Να σηκώσουμε όλοι πολύ δυνατά τη φωνή μας για το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το Αεροδρόμιο της Ηπείρου, διεκδικώντας από την πολιτική ηγεσία ένα αξιόπιστο Αεροδρόμιο», είπε ο κ. Μπέγκας.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, τόνισαν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας και του συντονισμού όλων. Ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι «πρώτη φορά γίνεται αυτό που πρέπει και δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει το Επιμελτήριο». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, Κώστας Βλάχος, εξέφρασε την πίστη του για το ότι «είμαστε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε»
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών Νίκος Γκόλας, αναφέρθηκε στον τουριστικό προορισμό ‘ΙΩΑΝΝΙΝΑ’ που «έχει τα πάντα» και στην επαγγελματική δουλειά που γίνεται πλέον για την προώθηση του, ενώ εκπρόσωποι τον παρατάξεων της αντιπολίτευσης (Άρης Μπαρτζώκας- Σπύρος Κωνσταντόπουλος- Αστερινός Μάνθος) εξέφρασαν την στήριξη τους στην οργανωμένη προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
«Οδηγοί» στην πρωτότυπη παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου ήταν ο Χρήστος Χέλμης, επικεφαλής της Colibri AE, ο Στέφανος Ζέρβας, σύμβουλο τουρισμού του Δημάρχου Ιωαννίνων και ο Σαμ Κωδούνης, εκπρόσωπος των ξενοδόχων. Επαγγελματίες του Τουρισμού, όπως η Δέσποινα Αμαραντίδου από την ARTION Conferences & Events, ο Stefan Merkenhof της GBR Consulting, ο Νίκος Σαπουντζής της Tourism Plus, εξήγησαν την στρατηγική, τις δράσεις και στους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου.
Στρατηγικός συνεργάτης στο εγχείρημα είναι ο ΕΟΤ, όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Αικατερίνη Μεϊμάρογλου, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Αναστάσιος Τζήκας, καθώς και τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με δεξίωση, υπό τους ήχους της μπάντας του Γιώργου Γάκη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Αυτό είναι το επιχειρησιακό σχέδιο για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προορισμού «Ιωάννινα»

Η νέα στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων, προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και του Επιμελητηρίου, που αποφάσισαν από κοινού να αναδείξουν την περιοχή ως πόλο έλξης, με στόχο να αυξήσουν τα μερίδιά της στην εγχώρια και κυρίως στη διεθνή τουριστική αγορά, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της μέσα από επαγγελματικό σχεδιασμό και προγραμματισμό.
Το επιχειρησιακό σχέδιο εκπονήθηκε έπειτα από μελέτη που διενεργήθηκε από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες του κλάδου. Καταξιωμένες εταιρίες στον τομέα της τουριστικής προβολής όπως οι Tourism Plus, Colibri AE, ARTION Conferences & Events, GBR Consulting, επιλέχτηκαν σε συνεργασία τόσο με την ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελούμενη από εκπροσώπους των τριών εμπλεκόμενων φορέων, όσο και την συνεργασία 5**** ξενοδοχείων της πόλης και μεγάλων τοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
Με ορίζοντας τετραετίας το ολοκληρωμένο ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσεων, που καλούνται να υλοποιήσουν περιλαμβάνει:

• Branding & Web/Social Media Strategy & Presence
• Destination Management/Promotion & Campaigns
• Growth Strategy of Ioannina as a MICE Destination
• Benchmarking & Customer satisfaction Surveys.

Το νέο brand name της πόλης είναι «IOANNINA OLD.NEW.YOU GREECE».

Οι αγορές-στόχοι που έχουν καθοριστεί για το 2016 είναι:
1. Γερμανία
2. Βέλγιο
3. Τουρκία
4. Γαλλία
5. Ιταλία
6. Ελλάδα

Στην προκαταρκτική συζήτηση που έχει γίνει για τα επόμενα έτη, έχουν επιλεγεί οι αγορές των Βαλκανικών χωρών, της Ρωσίας, του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και των ανερχόμενων αγορών της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
Η προσέλκυση νέων δυνητικών επισκεπτών από τις ανωτέρω αγορές θα γίνει βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών, αλλά και του προφίλ των τουριστών από κάθε χώρα ξεχωριστά, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού (οινοτουρισμός, 50+, αναψυχής, γαστρονομικός, πολιτιστικός, luxury, συνεδριακός, εκπαιδευτικός, εναλλακτικός & οικολογικός).
Παράλληλα, λαμβάνονται υπόψη και οι ήδη υπάρχουσες διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις, οι συνεργασίες με τουριστικούς οργανισμούς και τρέχοντα προγράμματα εισερχόμενου τουρισμού μέσω του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης και του Ακτίου, αλλά και του λιμένος Ηγουμενίτσας.

Αναλυτικότερα, το τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:

Δράση 1 : Branding & Web/Social Media Strategy & Presence
Το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη διαχείριση των κατωτέρω ενεργειών αναλαμβάνει η εταιρία Colibri AE (www.colibri.gr), με επικεφαλής τον Creative Director & Copywriter, Χρήστο Χέλμη.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους ενέργειες:
1. Επιλογή και διατύπωση Βrand name και λογότυπου για το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων.
Η επιλογή του brand name & του tagline (βασικού μηνύματος) έγινε βάσει τεκμηριωμένης πρότασης.

2. Παραγωγή – Συγκέντρωση – Επεξεργασία υλικού τουριστικής προβολής .
Αφορά το σχεδιασμό του βασικού υλικού της τουριστικής προβολής και προώθησης.

3. Ανασχεδιασμός, δημιουργία και διαχείριση του website των Ιωαννίνων, www.travelioannina.com

4. SEO (Search Engine Optimization) on page/off page.
Για την καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης σε keywords που ενδιαφέρουν και θα μπορούσαν να φέρουν δυνητικούς επισκέπτες. Διαμόρφωση κειμένων ώστε να περιλαμβάνουν τα συγκεκριμένα keywords.

5. Social Media & Ε-Μarketing
 Σχεδιασμός online στρατηγικής για τις αγορές-στόχους.
 Διαχείριση περιεχομένου & Στρατηγική κυρίως στο Facebook.
 Διαφημίσεις και καμπάνιες στο Google-στρατηγική, πρόγραμμα, μηνύματα.
 Δημιουργία και αποστολή μηνιαίου newsletter.

Δράση 2η : Destination Management/Promotion & Campaigns

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην συνολική διαχείριση του προορισμού, με στόχο την βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των Ιωαννίνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τη διαμόρφωση ενιαίας τουριστικής ταυτότητας που θα οδηγήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Η υλοποίηση της δράσης αυτής θα πραγματοποιηθεί μέσω της συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις, της διοργάνωσης επιχειρηματικών αποστολών, παρουσιάσεων και συνεντεύξεων Τύπου, ταξιδιών εξοικείωσης τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την αλλοδαπή.
Το σχεδιασμό και την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης αναλαμβάνει η εταιρία Tourism Plus(www.tourismplus.travel) με επικεφαλής τον CEO/Marketing Strategist αυτής, Νίκο Σαπουντζή.
Δράση 3η : Growth Strategy of Ioannina as a MICE Destination

Την συνεδριακή προβολή του προορισμού των Ιωαννίνων θα αναλάβει η εταιρία ARTION Conferences & Events (www.artion.com.gr) την οποία διευθύνει η Δέσποινα Αμαραντίδου, managing Director.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο της ARTION θα επικεντρωθεί στα εξής :

1. Έρευνα για διεθνείς διεκδικήσεις: Κατ’ ελάχιστο προσκόμιση 50 τίτλων συνεδρίων για κάθε έτος, που θα μπορούσαν να διεκδικηθούν εν δυνάμει για την πόλη των Ιωαννίνων

2. Προβολή της πόλης ως συνεδριακού προορισμού στις εξής δύο συνεδριακές εκθέσεις : EIBTM Βαρκελώνης & IMEX Φρανκφούρτης.
Δράση 4η : Benchmarking & Customer Satisfaction Surveys

O σχεδιασμός και η υλοποίηση των ανωτέρω ενεργειών θα πραγματοποιηθεί από την GBR consulting (www.gbrconsulting.gr), η οποία εκπροσωπείται από τον κύριο Stefan Merkenhof, managing consultant και αναλύονται ως εξής:

1. Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών Ξενοδοχείων Ιωαννίνων.

2. Υπηρεσίες μηνιαίου Benchmarking για τα ξενοδοχεία που θα ενδιαφερθούν να συμμετέχουν στην έρευνα.

3. Υπηρεσίες Διεθνούς Benchmarking σε μηνιαία βάση. Ενδεικτικά προτείνουμε βάσει των διαθέσιμων στοιχείων που έχουμε να κάνουμε το Benchmarking με τις εξής πόλεις: Βαρσοβία, Σόφια, Αγία Πετρούπολη, Βουκουρέστι, Μπρατισλάβα, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Σάλτσμπουργκ, Λιθουανία.

4. Για το μηνιαίο Benchmarking των Ιωαννίνων αλλά και για την σύγκριση της πόλης σε διεθνές επίπεδο, θα ζητηθούν τα ακόλουθα δεδομένα :

 Πληρότητα
 Aπόδοσης (Μέση Τιμή Δωματίου (ARR)
 Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (RevPAR)
 Διανυκτερεύσεις ανά εθνικότητα

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να προσφέρει στο τόπο πολλαπλά οφέλη, τόσο άμεσα στον τουριστικό κλάδο όσο και έμμεσα στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.

Δείτε Επίσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments