Κυριακή , 3 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Όλγα Γεροβασίλη: “Η Κυβέρνησή μας ήδη ξεκίνησε να κάνει τις ελπίδες του λαού πράξη”

Όλγα Γεροβασίλη: “Η Κυβέρνησή μας ήδη ξεκίνησε να κάνει τις ελπίδες του λαού πράξη”

httpssss://www.youtube.com/watch?v=FA3z4DFsp9o

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πρώτη φορά μια κυβέρνηση μόλις δύο εβδομάδων έχει καταφέρει να ανατρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Είναι η πρώτη φορά που άμεσα, από την επομένη των εκλογών, ο κόσμος δεν περιμένει να δει τι θα κάνει η Κυβέρνηση και πώς θα τα πάει. Αντίθετα την περιβάλλει με εμπιστοσύνη, κατεβαίνει στον δρόμο και στηρίζει τα βήματά της.

Δεν την παρακολουθεί, την αγκαλιάζει και την ωθεί, ακόμη και αυτοί που δεν την επέλεξαν με την ψήφο τους, γιατί είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ο λαός αισθάνεται αξιοπρεπής και υπερήφανος. Και όλα αυτά, επειδή η Κυβέρνησή μας κάνει το αυτονόητο, επειδή παραμένει πιστή και ανυποχώρητη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και γίνεται με αυτόν τον τρόπο μοχλός ατομικής αξιοπρέπειας, φορέας λαϊκής εμπιστοσύνης και εγγυητής της δημοκρατίας.

Σας θυμίζω ότι από τις εκλογές του Μαΐου 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής, τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για την αποτροπή της ακόμη πιο μαζικής και μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής και για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας. Από τότε μέχρι σήμερα αυτές οι προγραμματικές αρχές με δουλειά και συνέπεια εξειδικεύτηκαν, μορφοποιήθηκαν και εμπλουτίστηκαν σε μία μεγάλη συζήτηση που ανοίξαμε όλον αυτόν τον καιρό με την ελληνική κοινωνία. Αυτές αποκρυσταλλώθηκαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στους πέντε πυλώνες του και πλέον περνάμε από τις εξαγγελίες στην πράξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές τις τρεις ημέρες παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα εθνικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάκτηση της κοινωνικής συνοχής.

Είναι γνωστό ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Απέναντί μας βρίσκουμε ισχυρούς αντιπάλους τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Αντιμετωπίζουμε ήδη και θα αντιμετωπίσουμε και άλλες μεθοδεύσεις, απειλές και εκβιασμούς. Είμαστε, όμως, έτοιμοι. Όμως, πάνω από έτοιμοι, είμαστε αποφασισμένοι και εμείς και ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί της Ευρώπης, που συνειδητοποιούν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα προδιαγράψουν και το δικό τους μέλλον.

Αυτή τη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρόκειται για μία εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, όπως συνέβαινε τα τελευταία πολλά χρόνια. Εδώ, κυρίες και κύριοι, συγκρούονται δύο αξιακά συστήματα. Το ένα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τις ανάγκες των πολλών και το άλλο συνθλίβει τον άνθρωπο, υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών.

Στις πρόσφατες εκλογές το ανθρωποκεντρικό αξιακό σύστημα της Αριστεράς νίκησε, στέλνοντας μήνυμα ανατροπής στους λαούς της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα βλέμματα παγκοσμίως είναι στραμμένα σε εμάς, σε μία μικρή χώρα, που όμως στέλνει ένα πολύ μεγάλο ηχηρό μήνυμα, ότι οι λαοί δεν εγκλωβίζονται σε τεχνητούς καταστροφικούς μονόδρομους και δεν συνθλίβονται από υπερεθνικά οικονομικά φαντάσματα.

Οι Υπουργοί της Κυβέρνησης θα εξειδικεύσουν στις τοποθετήσεις τους το κυβερνητικό σχέδιο δράσης, τα άμεσα μέτρα, αλλά και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Θα δοθεί το πλήρες και συνολικό πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Πέρα, όμως, από την πολιτική ή κομματική τοποθέτηση του καθενός από εμάς, έναν πολύ σοβαρό λόγο για να πιστέψουμε πως οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης και των Υπουργών δεν είναι «έπεα πτερόεντα» έζησα και τις τελευταίες μέρες.

Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση, κατά τις πρώτες ώρες της, κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας σε πολλά μέρη της Ελλάδος και έδωσε ένα δείγμα γραφής.

Ο Νομός μου, η Άρτα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σπίτια, καλλιεργούμενες εκτάσεις, πλημμύρισαν, χωριά εκκενώθηκαν, πτηνοτροφικές, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες υπέστησαν καταστροφές. Φυτώρια και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Είχαμε απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αποθηκευμένων ζωοτροφών, καθώς και την καταστροφή μεγάλου τμήματος της γεωργικής παραγωγής. Επίσης, υποδομές της περιοχής, όπως και ο βιολογικός καθαρισμός, υπέστησαν ζημιές. Έγιναν και πάρα πολλές κατολισθήσεις. Εικόνα καταστροφής.

Η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και υπηρεσιών ήταν άμεση και αποτελεσματική και απετράπησαν τα χειρότερα, με πρώτο καθήκον να προστατευθούν οι πολίτες και να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Έγινε αμέσως σύσκεψη των Υπουργών υπό τον Πρωθυπουργό, για να υπάρξει ένας γρήγορος συντονισμός. Επιτόπου, στην Άρτα, έφθασαν γρήγορα ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αρμόδιοι Υπουργοί, προκειμένου να έχουν και μία προσωπική αντίληψη της κατάστασης και άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών.

Φυσικά το καθήκον μας τώρα, είναι, αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή, να καθορισθούν οι περιοχές πλημμύρας και στη συνέχεια να αποκατασταθούν οι ζημιές και να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας, ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων σε πολλά Υπουργεία και υπηρεσίες είναι ένας επιπρόσθετος αντίπαλος την ώρα που καλείσαι να διαχειριστείς μια κρίση με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της αυτοδιοίκησης όσον αφορά την πρόληψη των καταστροφών και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Όλα αυτά το Νομό μου τον έφεραν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μιλάω για το Νομό μου -γιατί αυτά δεν συνέβησαν στην υπόλοιπη χώρα- γιατί έχω ιδία αντίληψη και αποκαλύφθηκε μία ακόμη φορά η ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ και να μην πωληθούν τα φράγματα, μεταξύ των οποίων φυσικά και το Πουρνάρι I και II, το οποίο είναι το φράγμα στο Νομό, που βεβαίως πιθανόν δεν έπαιξε το ρόλο του αντιπλημμυρικού έργου τη στιγμή εκείνη.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ σε ένα μνημείο σύμβολο στην Ήπειρο, στα Τζουμέρκα, που το θρηνήσαμε σε αυτήν την καταστροφή, το ιστορικό μονότοξο γεφύρι της Πλάκας που κατέρρευσε. Χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορικής συναισθηματικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ο Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύθηκε αμέσως για τη γρήγορη αποκατάσταση, που απ’ ό,τι εκτιμήθηκε είναι εφικτή.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό -και θέλω να το αναφέρω- και πολύ συγκινητικό και από πολίτες και από φορείς η προσφορά τους και για τις μελέτες αλλά και για οικονομική συμμετοχή.

Κλείνοντας, θέλω να πω κάτι που είναι γνωστό σε όλους μας, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί. Τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται καθημερινά και διαρκώς, κρίνονται προεκλογικά από τις δεσμεύσεις και μετεκλογικά από τις πράξεις. Το Κόμμα μου, ο ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά δεσμεύθηκε και διακήρυξε σε όλους τους τόνους πως θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια και θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνησή μας ήδη ξεκίνησε να κάνει τις ελπίδες του λαού πράξη.

Ευχαριστώ.

Δείτε Επίσης

Θ.Κορωναίος-Θα διεκδικήσω θέση υποψηφίου βουλευτή στο νομό Πρέβεζας.Η τροπολογία της κυβέρνησης σαφέστατο πολιτικό μήνυμα κατά του Περιφερειάρχη.

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])== Την πρόθεσή του  να διεκδικήσει θέση υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  για  τον  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments