Κριτική στη δημοτική αρχή άσκησε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, κατά την ειδική συνεδρίαση απολογισμού για το 2024, το βράδυ της Δευτέρας.
Η τοποθέτηση της κ. Καλογιάννη έχει ως εξής: «Η αποτύπωση των πεπραγμένων για το έτος 2024 της Δημοτικής Αρχής περισσότερο προσομοιάζει με φιλολογικό αφήγημα καθότι λείπουν ποσοτικά στοιχεία που να την καθιστούν ορισμένη και συγκρίσιμη με συγκεκριμένες στοχεύσεις. Είναι μία έκθεση ιδεών και όχι μία ποιοτική και κυρίως ποσοτική αποτύπωση των έργων, δράσεων και παρεμβάσεων που έγιναν από τη δημοτική αρχή. Πλην του τομέα των Οικονομικών, δεν δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, όπως: σε ποιούς κατευθύνθηκαν οι δράσεις, ποιοι και πόσοι ωφελήθηκαν από αυτές, ποια τα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα από αυτές, κλπ. Ενδεικτικά αναφέρω:
Στον τομέα της Καθαριότητας, αναφέρεται γενικά ότι προχωρήσατε στη συλλογή των βιοαποβλήτων. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στους πόσους τόνους συλλέχθηκαν, από πόσους συνολικά που παράγονται στον Δήμο, με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η συλλογή τους, κλπ.
Στον Πρωτογενή τομέα, αναφέρεται γενικά ότι έγινε καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων, χωρίς να καταγράφονται: πόσα τ.μ. αφορούν στα ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα, πόσα τ.μ. τελικά καθαρίστηκαν, πόσα απομένουν, κλπ. Ή ποιο το αποτέλεσμα από όλες τις συμμετοχές σε εκδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις, κλπ.
Στον τομέα της καθαριότητας, αναφέρεται ότι αντικαταστάθηκαν περίπου 8.600 λαμπτήρες (δηλαδή το 50% του συνόλου των λαμπτήρων του Δήμου!) και αναρωτιόμαστε σε τι θα συνεισφέρει τελικά το έργο των LED, του οποίου η τύχη αγνοείται.
Στον τομέα του Τουρισμού, εκτός της αναφοράς που γίνεται για την «κρουαζιέρα» που δεν κατανοούμε τι ακριβώς εννοείτε, γίνεται αναφορά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ιωαννίνων ως «city-break προορισμός», καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους! Απορούμε, πραγματικά, πώς θεωρείτε τα Ιωάννινα ως «city-break προορισμό», όταν:
- για τη Λίμνη και τον παραλίμνιο δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση,
- δεν προχωρά η ολοκλήρωση «Μάτσικας-Πέραμα» με την ταυτόχρονη διαμόρφωση εισόδου Περάματος και την περαιτέρω ανάδειξη του Σπηλαίου,
- δεν αναδεικνύονται τα Οχυρά Μπιζανίου και η αρχαία Ακρόπολη Καστρίτσας,
- δεν αναπτύσσονται και προβάλλονται η αναρριχητική πίστα στην Καστρίτσα και οι δραστηριότητες αλεξίπτωτου πλαγιάς (Parapente) στους Λιγκιάδες και την Περίβλεπτο,
- δεν αναδεικνύεται η χαράδρα Αράχθου και δεν αναπτύσσεται το δίκτυο μονοπατιών στη Δαφνούλα,
- δεν αξιοποιείται το πάρκο Πλατάνια στους Λογγάδες, κλπ
Στον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, παρόλη την ανάλυση που υπάρχει δεν καταγράφεται καμία παρέμβαση που να αφορά στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ή της αυτόνομης λειτουργίας του Ζωγράφειου οίκου ευγηρίας.
Στον τομέα Παιδείας και Αθλητισμού, αναφέρονται κάθε είδους διοργανώσεις, βραβεύσεις, φεστιβάλ και μνημόνια συνεργασίας, ενώ είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι σχολικές και αθλητικές υποδομές έχουν άλλου είδους ανάγκες, όπως εκσυγχρονισμό, επεκτάσεις, κλπ ή ακόμη και δημιουργία νέων υποδομών όπως ενός σύγχρονου κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου – κολυμβητηρίου, που δεν υπάρχει ακόμη εν έτη 2025 στον Δήμο μας.
Στον τομέα των Τεχνικών Έργων, και επειδή σε κάθε συνεδρίαση και για τα τελευταία 6 χρόνια αναφερόμαστε στα ίδια και τα ίδια και αυτό έχει κουράσει, θα περιοριστώ μόνο στο να ζητήσω από τη δημοτική αρχή να λύσει επιτέλους τις όποιες παθογένειες παρουσιάζονται, με στόχο να παραλάβει το συντομότερο τα έργα που «σέρνονται» και να εγγράψει στο πρόγραμμά της καινούρια έργα, καλά μελετημένα και με αναπτυξιακό πρόσημο και χαρακτήρα.
Στον τομέα του Πολιτισμού, δεν υπάρχει τροποποίηση ή τουλάχιστον κάποια ένδειξη για αλλαγή νοοτροπίας στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί ο τομέας αυτός. Ακολουθείται η πεπατημένη. Ενώ, κατά την άποψή μας, θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί ήδη οι συνθήκες εκείνες ώστε να εγκαθιδρυθούν στον Δήμο μας συγκεκριμένοι «πολιτιστικοί θεσμοί», επαναλαμβανόμενοι κατ’ έτος, και με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και με την παράλληλη αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Τέλος, και σε ότι αφορά τον Τομέα του Προγραμματισμού, αυτός αποτελεί μία ακτίνα ελπίδας παρόλο που ενέχει μία επισφάλεια, καθώς απαιτείται να ικανοποιηθούν πολλές προϋποθέσεις, «αν», «όταν», «στην περίπτωση που…», κλπ
Στο απολογισμό πεπραγμένων πάρα πολλές αναφορές, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν αφορούν ενέργειες οι οποίες δεν έπρεπε να μνημονεύονται καν, καθώς θεωρούνται ως αυτονόητες και όχι ως έργο πολιτικής πρωτοβουλίας. Δεν αποτελούν, δηλαδή, αποτέλεσμα του παραγόμενου έργου της Δημοτικής Αρχής, αλλά τη γραφειοκρατική διαδικασία των ενεργειών που προηγούνται.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Η διοίκηση του δήμου μας κατά την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τώρα κινείται σε ρηχά νερά. Δεν εξετάζω αν και τι παρέλαβε, εξετάζω το τι αλλάζει στη ζωή του δημότη.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό –κατά τη γνώμη μου- παράδειγμα. Επί της λεωφόρου Δωδώνης γίνεται σήμερα η ανακατασκευή των πεζοδρομίων. Η επέμβαση αυτή, αφορά μόνο στην αντικατάσταση της επίστρωσης και τη διαμόρφωση παρκίδων και διαβάσεων. Το έργο είναι αρμοδιότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Του έργου αυτού προηγήθηκε η υπόγεια διέλευση πριν 2-3 χρόνια του δικτύου μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ (από στρατολογία μέχρι δικαστικό μέγαρο), ενώ στο προσεχές μέλλον πρέπει να αναμένουμε:
- την υπόγεια διέλευση νέου αγωγού ύδρευσης.
- την υπόγεια διέλευση δικτύου διανομής χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
- την υπόγεια διέλευση του δικτύου φυσικού αερίου.
- διάφορες υπόγειες διελεύσεις ποικίλων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (οπτικές ίνες).
Η σκοπιμότητα που προκύπτει για την συνεργασία όλων των υπηρεσιών για να αποφευκτούν τα απανωτά μερεμέτια, φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανέναν. Ακόμη και υπηρεσίες που επιβλέπονται αποκλειστικά από τον Δήμο δεν φαίνεται να συνεργάζονται, πχ Τμήμα Πρασίνου, Διεύθυνση Καθαριότητας, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, ΔΕΥΑΙ κτλ.
Για εμάς, μία τέτοια συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αποτελεί μία αναγκαία μεταρρυθμιστική αναδιάρθρωση έστω και μικρής κλίμακας.
Μέχρι σήμερα, δεν έχουν προκύψει τέτοιες μεταρρυθμιστικές αναδιαρθρώσεις.
Πόσω δε μάλιστα, να καταστρωθεί ένας μεσοβραχυπρόθεσμος σχεδιασμός πλέγματος έργων, σοβαρών και όχι εικόνας. Έργων, καθοριστικά επεμβατικών (προς την εξάλειψη των προβλημάτων) και μακρόπνοων, όσον αφορά τον δήμο που θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά.
Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή πρέπει να εργάζονται για την πόλη και τον Δήμο σύμφωνα με ένα σχέδιο. Το σχέδιο αυτό σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει. Ούτε υπήρξε για το χρονικό διάστημα που υπηρετώ τον δήμο μας, από το 2019.
Σχέδιο, λοιπόν, μπορεί να μην υπάρχει ακόμη, ωστόσο θέλω να κλείσω χωρίς γκρίνια τη σημερινή μου τοποθέτηση. Υπάρχει κάτι που αναγνωρίζω στη Δημοτική Αρχή ως θετικό στοιχείο, και την διαφοροποιεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η νυν -στο διάστημα της θητείας της- αποδέχεται ότι συνυπάρχει με τις υπόλοιπες 5 δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και μας καλεί να εκφράσουμε την άποψη μας. Δεν αποφασίζει με το «έτσι θέλω», αυταρχικά. Η παράταξή μας, καταθέτει στο πλαίσιο αυτό τις απόψεις της και τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις, έχοντας ολοκληρωμένη αντίληψη των θεμάτων, και με τεχνική και οικονομική τεκμηρίωση. Έτσι, άλλωστε πολιτευτήκαμε από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Εναπόκειται στη δημοτική αρχή ποιες απόψεις μας θα υιοθετήσει”.