Τρίτη , 18 Ιουνίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα»

Έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα»

ekthesi_fotografias_0

Γνωρίζοντας τη νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία στη Μεσόγειο.

Η κτηνοτροφία και ειδικά η νομαδική ή μετακινούμενη κτηνοτροφία (transhumance) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παραδοσιακές πρακτικές για την οικονομία και τον πολιτισμό ολόκληρης της Μεσογείου. Αν και χρονικά, οι ρίζες της πάνε πίσω στην προϊστορία, η μετακινούμενη κτηνοτροφία συνεχίζει ως σήμερα να είναι ζωντανή σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Η έκθεση «στο διάβα», ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στη Μεσόγειο, κάνει στην Ελλάδα την έκτη στάση της μετά από την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία και πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Στη χώρα μας έχοντας ήδη φιλοξενηθεί με μεγάλη επιτυχία στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο για δύο μήνες κατεβαίνει στην Αθήνα όπου θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου 2015.

Η μετακινούμενη κτηνοτροφία στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πεδίου μελέτης για τη μετακινούμενη κτηνοτροφία στην Ελλάδα, εξασκούμενη κυρίως από τις εθνοτοπικές ομάδες των Βλάχων και των Σαρακατσάνων, πέραν από παραδοσιακή πρακτική εμπειρικής εκμάθησης και προσαρμογής χιλιετιών, έχει συμβάλει στην πολιτιστική ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών και στην διαχείριση της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής.

Στην Ελλάδα, η έκθεση «στο διάβα» διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA) σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου, την Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο του Ποταμού Αώου. Η έκθεση είναι μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο της διεθνούς οργάνωσης, για την αναγνώριση και διατήρηση πολιτιστικών πρακτικών που συμβάλλουν στην προστασία της φύσης και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, Μεσογειακό Δίκτυο για τη Φύση και τον Πολιτισμό (Mediterranean Consortium of Nature and Culture).

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου & Πίνδου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Διατήρηση και Προστασία της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, στις 20.00 ενώ οι ώρες λειτουργίας, των Εκθεσιακών χώρων του 1ου και 2ου ορόφου, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης , θα είναιΔευτέρα – Κυριακή: 18.00 – 20.00 με είσοδος ελεύθερη

Δείτε Επίσης

Κ.Παπαχλιμίντζος-Αισθάνομαι απέχθεια και αηδία για την ανάρτηση.Έχει χαρακτήρα επικήρυξης.Μπροστά στον Τραμπ, ο Πολάκης ωχριά, είναι νηπιαγωγείο

  Από-Γιώργος Γκόντζος[email protected]  «Τόσο εγώ όσο και οι  υπόλοιποι 14 συνάδελφοι δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε σ’αυτή ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments