Πέμπτη , 31 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στην Τ.Κ. Δελβινακόπουλου Ζίτσας

Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στην Τ.Κ. Δελβινακόπουλου Ζίτσας

Μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους στους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-13,1920-22 και στο έπος του 1940, κοσμεί   από την περασμένη Κυριακή, την πλατεία της Τ.Κ. Δελβινακόπουλου Δήμου Ζίτσας.

Αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στους αγωνιστές-ήρωες ο Δήμος, και η Τοπική Κοινότητα σε μια σεμνή τελετή, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτεχνήθηκε χάρη στην άοκνη προσπάθεια και τη δωρεά του κ. Κωνσταντίνου Στεργίου.

Την τελετή άνοιξε με χαιρετισμό της  η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού Γιαννούλα Γεωργούλη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς με λόγια και να εκφράσει με τον δέοντα τρόπο την οφειλόμενη τιμή και τον σεβασμό σε ανθρώπους που εξετέλεσαν το καθήκον τους πλήρως και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την πατρίδα. Η τιμή δεν αποδίδεται με λόγια, όσο πυκνά και καίρια αν είναι αυτά, αλλά πρωτίστως με πράξεις και έργα, όπως το παρόν, που έχουμε τη χαρά να αποκαλύπτουμε σήμερα. Έργα που διαιωνίζουν τη μνήμη και την τιμή των πεσόντων. Οι πεσόντες αποδείχθηκαν άξια τέκνα της πατρίδας, έπεσαν με φιλότιμο και αυτοθυσία. Και τώρα η πατρίδα αποδίδει σε αυτούς τη δίκαιη τιμή, την αξία και τη μνήμη. Άθαφτη μέσα στην ψυχή μας θα μείνει η μνήμη και το παράδειγμα τέτοιων ανθρώπων, τέτοιων ανδρών και γυναικών. Εκ μέρους της πολιτείας εκφράζω τη βαθειά μου τιμή και σεβασμό στους πεσόντες. Με τα λόγια αυτά και κατά το πάγιο έθιμο που επιβάλλει η πολιτιστική μας παράδοση και η πολιτική ηθική, κλίνω το γόνυ στους πεσόντες και εύχομαι να είναι η μνήμη τους άσβεστη, αιώνια». 

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο φιλόλογος ερευνητής Μιχάλης Παντούλας.

Ακολούθησαν, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και η βράβευση του δωρητή του μνημείου κ. Κωνσταντίνου Στεργίου.

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments