Σάββατο , 12 Ιουνίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Αποκαλυπτήρια προτομής της Χρυσάνθης Ζιτσαίας

Αποκαλυπτήρια προτομής της Χρυσάνθης Ζιτσαίας

prosklese_layout_1

Στον τόπο που μεγάλωσε, τη Ζίτσα, επιστρέφει η μορφή της λογοτέχνιδας Χρυσάνθης Ζιτσαίας,  είκοσι χρόνια μετά το θάνατό της, με  προτομή που  φιλοτέχνησε  ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και δωρεά του Μιχάλη Κατσουλίδη στην τοπική κοινότητα.

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα γίνουν σε τελετή που οργανώνουν ο Δήμος, η τοπική κοινότητα και οι φορείς της Ζίτσας  την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 19:00 στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας. Αναφορά στη ζωή και στο έργο της Χρυσάνθης Ζιτσαίας θα γίνει από τον φιλόλογο-ερευνητή Θεόδωρο Κοσμά.

Η Χρυσάνθη Ζιτσαία (φιλολογικό ψευδώνυμο της Χρυσάνθης Λάμπρου Οικονομίδου, το γένος Ζέρβα), γεννήθηκε στο Πρίντεζι της Ιταλίας το 1902, μεγάλωσε όμως στο χωριό των γονιών της, τη Ζίτσα. Τελείωσε το σχολαρχείο και παντρεύτηκε μικρή τον Κύπριο γεωπόνο Λάμπρο Οικονομίδη. Τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου της έζησε στα Γιάννενα και το Βόλο, όπου και εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της «Μενεξεδένια δειλινά». Από το 1930 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της. Πέθανε τον Ιούλιο του 1995.

Δείτε Επίσης

Θετικές γνώμοδοτήσεις από την ΕΥΔ Ηπείρου για το Αρχαίο Θέατρο Κασσώπης και τον εργαστηριακό εξοπλισμό επαγγελματικής εκπαίδευσης

Τη θετική της γνώμη για το σχέδιο σύμβασης του έργου «Μέτρα ανάσχεσης κατολισθητικών φαινομένων» στο ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of