Πέμπτη , 4 Ιουλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ κατά Νίκο Παπακώστα. 24 Μαρτίου έως 2 Απριλίου – Mε την αιγίδα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ κατά Νίκο Παπακώστα. 24 Μαρτίου έως 2 Απριλίου – Mε την αιγίδα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

22_-_02.04_apokalypsi_ioanni_theologoyΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Μια διαδραστική παράσταση από τους: Νίκο Παπακώστα, Θεόδωρο Παπαγιάννη και Νίκο Δεσεκόπουλο Στην αίθουσα «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ» στα Γιάννενα φιλοξενείται υπό την αιγίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ από τις 24 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου 2017 η διαδραστική παράσταση ¨ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ”. Μια παράσταση, όπου η μετάφραση και η έμμετρη απόδοση του σπουδαίου ελληνιστικού κειμένου στα Νέα Ελληνικά αλλά και η μουσική του πολυδιάστα του ποιητή και συνθέτη και σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα ‘’εικονογραφούνται’’ με έργα του μεγάλοιυ μας γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του εξαιρετικού μας χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου σε μια μοναδική παράλληλη εικαστική παρουσία.. Το αρχικό κείμενο γίνεται πηγή έμπνευσης για τους τρεις καταξιωμένους στο χώρο τους καλλιτέχνες, μια πραγματικά πρωτόγνωρη παρουσία για το μουσικό και εικαστικό γίγνεσθαι, ενώ φαντάζει επίκαιρο για την σημερινή πραγματικότητα που βιώνουμε. Τα εικαστικά έργα, οι γλυπτικές μικροσυνθέσεις και τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη και οι ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους και τα σχέδια του Νίκου Δεσεκόπουλου θα εκτεθούν στο χώρο. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα και το εξωτερικό και οι κριτικές που απέσπασε υπήρξαν διθυραμβικές από όλα τα ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι το έργο, όπως ανέβηκε στο θέατρο Saint Michel των Βρυξελλών, μεταδόθηκε από την ΕRΤ WORLD σε ολόκληρο τον κόσμο, η δε παράσταση από τον καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και του Αρχαγγέλλου Μιχαήλ στο Λονδίνο παρουσιάστηκε από την HELLENIC TV σε ολόκληρη την Ελληνική ομογένεια. Η απαγγελία του κειμένου γίνεται από τον θρυλικό ραδιοφωνικό παραγωγό Γιάννη Γαβρίλη, και τον ίδιο τον ποιητή και συνθέτη της μουσικής που συνοδεύει ολόκληρη την παράσταση Νίκο Παπακώστα. Τον Φεβρουάριο του 2016, γεννιέται η ιδέα να εμπλουτιστούν οι εικόνες με έργα, που θα δημιουργήσουν για την συγκεκριμένη παράσταση οι εικαστικοί Θεόδωρος Παπαγιάννης γλύπτης Νίκος Δεσεκόπουλος χαράκτης, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν και οι τρεις δημιουργοί συνεργαστεί με επιτυχία. Πράγματι μετά από τα αρχικά σχέδια, σε ένα εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα για τον όγκο της δημιουργίας των έργων, ‘’γεννήθηκαν‘’ οκτώ ξυλογραφίες μεγάλου μεγέθους ( 170 Χ 50εκ.) από τον Νίκο Δεσεκόπουλο και ανάλογες γλυπτικές συνθέσεις και μορφές από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη. Η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη υπάρχει κύκλος παραστάσεων σε πολιτιστικούς χώρους και πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ώστε το φιλότεχνο κοινό να μπορέσει να προσεγγίσει αυτή την λογοτεχνική, μουσική, εικαστική προσέγγιση του σπουδαίου ελληνιστικού κειμένου της Αποκάλυψης.

Δείτε Επίσης

Τριήμερο δράσεων Αστρονομίας στα Ιωάννινα 11-13 Απριλίου 2024

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και Δραστηριότητες για το ευρύ κοινό Ηράκλειο Κρήτης, 1η Απριλίου 2024. Το Ινστιτούτο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x